Murupolku

Readspeaker

Valikkonäyttö

Sappirakon poisto aikuiselta hoitopolku

Sappirakon poisto aikuiselta hoitopolku

Sappikivet ovat tavallisin sappiteiden sairaus. Naisista kolmasosalle ja miehistä viidesosalle kehittyy iän myötä sappikiviä. Ne syntyvät sapen ainesosien kiteytymisen seurauksena. Ylipaino tai nopea laihtuminen ja sappirakon tyhjenemishäiriöt altistavat sappikivien synnylle. Oireettomia sappikiviä ei tarvitse yleensä hoitaa.

Sappivaivat johtuvat usein sappikivistä. Sappirakon supistelu voi aiheuttaa kipua, jos sappirakossa on kiviä. Tyypillinen oire sappikohtauksessa on äkillisesti alkava kipu oikealla ylävatsalla tai keskivatsalla. Kipu voi säteillä hartiaan ja niskaan. Kipukohtaus kestää minuuteista tunteihin ja siihen voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua. Sappikivikohtausta ensimmäistä kertaa epäiltäessä tulee lähteä lääkäriin.

Jos sappirakkokiviä epäillään oireidesi perusteella, tilanne voidaan selvittää ultraäänitutkimuksella. Mikäli sappiarvot ovat laboratoriokokeissa koholla, saatetaan lisäksi tarvita sappiteiden magneettikuvaus, jolla voidaan selvittää, onko arvojen kohoamisen syynä esimerkiksi sappitiehytkivi.

Lue lisää

Perusterveydenhuollossa tai työterveyshuollossa lääkäri tekee tarvittaessa lähetteen sappivaivojen vuoksi Taysiin. Toistuvien sappikivikohtausten hoitona on leikkaus. Erikoislääkärimme lukee lähetteen muutaman päivän kuluessa ja ohjelmoi joko suoraan leikkaushoidon tai poliklinikkakäynnin hoidontarpeen arvioimiseksi.

Edeltävästi kaikki potilaat saavat ohjeen käydä verikokeissa.

Osalle potilaista leikkaus voidaan suunnitella lähetteen perusteella. Mikäli leikkauspäätöstä ei voida tehdä lähetteen perusteella, sinut kutsutaan poliklinikalle. Poliklinikalla lääkäri tutkii sappivaivaa, laajemmin yleisen vointisi ja lääkityksesi. Lääkäri keskustelee kanssasi hoitosuunnitelmasta. Leikkaushoitoon päädyttäessä lääkäri tekee leikkaussuunnitelman.

Ennen leikkausta tehdään joillekin potilaille ylävatsan alueen MRI-kuvantaminen.

Sinua ohjeistetaan antamaan terveydentilaasi koskevat esitiedot. Esitietojen ja mahdollisen haastattelun avulla varmistetaan leikkaukseen ja hoitoon vaikuttavat asiat. Sinut ohjataan käymään laboratoriossa leikkaukseen liittyvien näytteiden ottamiseksi.

Saat tiedon sinulle suunnitellusta leikkauksesta ja valmistautumisesta kirjeitse, OmaTaysin kautta tai poliklinikkakäynnin yhteydessä.

Lue lisää

Sappirakon poistoleikkaus tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa tähystysleikkauksena, jossa vatsanpeitteisiin tehdään neljä pientä, 1–2 senttimetrin reikää, joiden kautta kamera ja instrumentit viedään vatsaonteloon. Sappirakko ja sen sisällä olevat kivet poistetaan. Useimmiten leikkaus sujuu alusta loppuun ongelmitta tähystystekniikalla. Harvoin, noin yhdessä tapauksessa sadasta, leikkausta ei voida turvallisesti tehdä tähystystekniikalla loppuun. Esimerkiksi aiemmin sairastettu sappirakon tulehdus voi vaikeuttaa tähystysleikkausta. Tällöin kirurgi vaihtaa kesken leikkauksen tekniikan avoleikkaukseksi, jossa oikean kylkikaaren alle tehdään 10–15 senttimetrin leikkaushaava.

Sappirakon poisto on varsin turvallinen leikkaus. Pienet leikkaushaavat tulehtuvat harvoin. Lievä veren kertyminen leikkausalueelle on tavallista, ja joskus tämä verenpurkauma voi tulehtua. Sappivuoto katkaistusta tiehyestä leikkausalueelle on harvinainen jälkiongelma ja voidaan hoitaa asettamalla suojaava laskuputki sappiteihin mahantähystyksessä. Erittäin harvinaisena komplikaationa, noin kahdelle tuhannesta potilaasta, sappirakon poistoleikkauksessa voi tulla vaurio yhteiseen sapenjohtimeen.

Animaatio sappileikkauksesta

Leikkauksen ajankohta sovitaan joko poliklinikkakäynnin yhteydessä tai saat siitä tiedon myöhemmin kirjeellä, puhelinsoitolla tai OmaTaysin kautta, jos käytät palvelua. Mikäli vointisi, terveydentilasi tai käyttämäsi lääkitys muuttuu tai sinulla on kysyttävää leikkaukseen liittyen, ota yhteyttä hoidonsuunnittelijaan.

Tays Hatanpää 

Tays Valkeakoski

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Ruokailu/juominen

Leikkauspäivänä klo 00 jälkeen et saa enää syödä etkä juoda mitään. Syöminen ja juominen leikkauspäivän aamuna aiheuttaa suuren vaaratilanteen toimenpiteessä. Ohjeen noudattamatta jättäminen johtaa toimenpiteen peruuntumiseen.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholia ei saa käyttää toimenpidettä edeltävänä eikä toimenpidepäivänä. Toimenpidepäivänä klo 00 jälkeen et saa tupakoida. Tupakoinnin lopettaminen varhaisessa vaiheessa ennen toimenpidettä edistää merkittävästi leikkauksesta toipumista.

Lääkkeet

Jos käytät lääkkeitä, saat sairaalasta ohjeet, mitkä näistä lääkkeistä voit ottaa toimenpidepäivän aamuna kello 6.00 pienen vesimäärän kera.   On tärkeää, että otat vain lääkkeet, jotka sinut on ohjattu ottamaan. Muiden lääkkeiden ottaminen saattaa johtaa toimenpiteen peruuntumiseen. Ole tarvittaessa yhteydessä hoidonsuunnittelijaan lääkityksestäsi.

Mahdollisesta verenohennuslääkityksestä ja insuliineista saat erilliset ohjeet, noudata niitä.

Ota sairaalaan mukaan vakituiset lääkkeesi, myös astmasuihkeet ja insuliinit. Mikäli käytät Omega 3-valmisteita, niin jätä ne ottamatta kahden viikon ajan ennen leikkausta.

Henkilökohtainen puhtaus

Käy suihkussa toimenpidettä edeltävänä iltana. Toimenpidettä varten ihon tulee olla terve toimenpidealueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Puhdista napa huolellisesti. Älä poista ihokarvoja toimenpidealueelta.

Toimenpidepäivän aamuna ei saa meikata, ja myös rakennekynnet, kynsilakat, lävistykset ja korut tulee olla poistettuina ennen leikkaussaliin menoa.

Kotiutuminen tai yöpyminen potilashotellissa

Kotiutuminen tapahtuu joko leikkauksen jälkeen samana päivänä tai seuraavana aamuna. Jos kotiudut toimenpidepäivänä, kotiin pääsyn edellytyksenä on, että täysi-ikäinen henkilö hakee sinut sairaalasta ja on luonasi toimenpiteen jälkeiseen aamuun saakka.

Mikäli täysi-ikäinen henkilö ei voi hakea sinua sairaalasta ja olla luonasi toimenpiteen jälkeiseen aamuun saakka, eikä sairaalassa yöpymiseen ole lääketieteellistä perustetta, ohjaamme sinut potilashotelliin. Potilashotellissa yöpymisestä peritään hoitopäivämaksu.

Kotiutuessasi sairaalasta saat mukaan kirjalliset kotihoito-ohjeet.

Saat leikkauksen jälkeen kipulääkereseptit ja ohjeet lääkkeiden ottamisesta kotona. 

Autolla ajaminen

Omalla autolla ajaminen on kielletty vähintään leikkauspäivänä leikkauksen jälkeen, saat yksilölliset ohjeet leikkauksen jälkeen.

Noudata ohjeita leikkaukseen valmistautumisesta. Ilmoittaudu sairaalaan sovittuna aikana.

Ilmoittautumisen jälkeen hoitaja ohjaa sinut vaihtamaan sairaalan vaatteet ja tekee leikkaukseen liittyvät valmistelut, sekä varmistaa että olet noudattanut leikkaukseen valmistautumisohjeita. Kirurgi käy tapaamassa sinua ennen leikkausta.

Valmisteluiden jälkeen odotat leikkaukseen pääsyä odotustilassa istuen. Odottaessasi voit esimerkiksi katsella televisiota, käyttää omaa puhelintasi, lukea lehtiä tai kirjaa. Saat ohjeet leikkauksen jälkeen tehtävistä harjoituksista. Leikkauksen tarkkaa aloitusaikaa ei usein voida ennalta tietää, mutta saat hoitohenkilökunnalta tarvittaessa tietoa aikataulusta.

Hoitaja tulee hakemaan sinut leikkaukseen odotustilasta ja siirryt leikkaussaliin kävellen. Leikkaussalissa käydään kanssasi läpi tarkistuslista, jonka avulla varmistetaan, että leikkaus voidaan turvallisesti toteuttaa.

Anestesialääkärin tapaat leikkaussalissa. Sinulle laitetaan valvontalaitteita esimerkiksi sydämen rytmin ja verenpaineen seuraamiseksi.

Leikkaus tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Leikkaus on tähystysleikkaus. Vatsalle tehdään neljä pientä reikää, joiden kautta instrumentit ja kamera viedään vatsaonteloon. Näkevyyden aikaansaamiseksi vatsaonteloa täytetään hiilidioksidikaasulla. Joskus leikkaus joudutaan muuttamaan perinteiseksi avoleikkaukseksi leikkauksen aikana.

Lue lisää

Toimenpiteen jälkeen sinut siirretään sängyllä heräämöön. Heräämössä hoitaja tarkkailee vointiasi. On tärkeää, että kerrot tuntemuksistasi, jotta esimerkiksi kivunhoito voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kipua voidaan lievittää kipulääkkeillä, puudutuksilla ja lääkkeettömin menetelmin. Haavakivun lisäksi saattaa esiintyä kipu tai pistosta hartioiden ja kylkiluiden seudussa. Kipu johtuu leikkauksen aikana vatsaonteloon johdetun kaasun aiheuttamasta palleaärsytyksestä. Kipu on vaaratonta ja häviää parissa päivässä. Kipuun auttavat liikkuminen ja kipulääkkeet.

Kun vointisi on vakaa ja olet kunnolla hereillä, saat kevyttä syötävää. Jos siirryt osastolle jatkohoitoon, tarjotaan syötävää osastolla.

Heräämössä sinut autetaan ylös vuoteesta ja pääset käymään WC:ssä. Virtsaamisen tulee onnistua ennen kotiutumista.

Pääset kotiin joko leikkauspäivänä tai seuraavana päivänä. Voit joutua jäämään sairaalaan seurattavaksi, jos vointisi tai terveydentilasi sitä edellyttää. Kotiutuessasi leikkauspäivänä sinulla tulee olla aikuinen hakija ja aikuisen täytyy olla luonasi toimenpiteen jälkeiseen aamuun saakka.

Mikäli täysi-ikäinen henkilö ei voi hakea sinua sairaalasta ja olla luonasi toimenpiteen jälkeiseen aamuun saakka, eikä sairaalassa yöpymiseen ole lääketieteellistä perustetta, ohjaamme sinut potilashotelliin. Potilashotellissa yöpymisestä peritään hoitopäivämaksu.

Lue lisää

Ota yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön, jos

  • sinulla on kovaa vatsakipua, jatkuvaa pahoinvointia, huimausta tai huonoa oloa
  • haavasta on runsasta verenvuotoa
  • haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punotusta tai kuumotusta
  • haavasta on märkäistä vuotoa
  • sinulla on ollut kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan

Yhteystiedot leikkauksen jälkeen

Jos sinut on leikattu Tays Hatanpäällä:

Jos sinut on leikattu Tays Valkeakoskella:

Voit ottaa yhteyttä myös oman alueen terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai terveyspalvelujen neuvontaan.

Liikkuminen ja kivunhoito

Liikkuminen onnistuu leikkauksen jälkeen usein melko normaalisti. Kivun hoitoa varten saat kipulääkereseptin. On tärkeää käyttää lääkkeitä annettujen ohjeiden mukaan. Kivun kokeminen on hyvin yksilöllistä. Usein pari päivää leikkauksen jälkeen voit aistia haavakipua, joka sitten rauhoittuu.


Lisää luotettavaa tietoa kivunhoidosta leikkauksen jälkeen Terveyskylän verkkosivuilta.

Sairausloma

Sairasloman pituus on 1 (-2) viikkoa. Normaali liikkuminen on sallittua, rajua ponnistelua kannattaa välttää sairausloman aikana.

Haavan paraneminen ja hoito

Haavan hoito

  • Vältä haavan turhaa koskettelua.
  • Suihkuun voi mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Haavan suojasidos poistetaan puhtain käsin ennen suihkuun menoa. Suihkun jälkeen haavaa ei tarvitse suojata, ellei se eritä.
  • Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Tarvittaessa ei sulavat ompeleet poistetaan oman alueen terveysasemalla tai työterveyshoitajalla. Saat tarkemmat ohjeet ompeleiden poistoon ennen kotiutumista. 
  • Saunaan voi mennä ompeleiden poiston jälkeen.

Jälkitarkastusta ei yleensä tarvita. Sairausloman pituus on noin yksi viikko. Sairausloman loputtua kaikenlainen liikkuminen ja rasitus ovat sallittua edellyttäen, että haavat eivät kipeydy.

Osa potilaista saa sappikiviä myöhemmin uudelleen. Silloin kivet muodostuvat tiehyihin ja antavat yleensä samanlaisia oireita kuin sappirakonkin kivet. Kivut eivät kuitenkaan välttämättä liity ruokailuun. Mikäli oireet uusiutuvat, hakeudu omalle lääkärille tarvittavia tutkimuksia varten. Tarvittaessa joudutaan tekemään varjoainetutkimus sairaalassa, koska ultraäänitutkimuksessa ei pystytä varmuudella löytämään tiehyessä olevia kiviä.