Readspeaker

Syövän leikkaushoito

Syövän leikkaushoito

Syövän leikkaushoito

Leikkaushoito on useimpien paikallisten kiinteiden syöpäkasvainten ensisijainen parantava hoito. Syövän varhaisessa vaiheessa tehdyllä leikkauksella hoitotulokset ovat varsin hyvät.

Syöpäleikkauksen laajuus ja menetelmä vaihtelevat syöpätyypin, syövän kasvutavan, koon, levinneisyyden ja sijainnin mukaan. Leikkaus voi joskus riittää hoidoksi, mutta usein sen lisäksi annetaan lääkehoitoja, kuten solunsalpaajia ja sädehoitoa, tai molempia. Osassa syövissä voidaan ensin aloittaa syöpälääkehoidolla ja edetä vasta sitten leikkaushoitoon. 

Joskus, jos kasvain on suuri tai sijaitsee hankalassa paikassa, sitä ei pystytä poistamaan leikkauksella kokonaan. Silloinkin leikkauksella voidaan pienentää kasvainta, ja sen jälkeen hoito jatkuu solunsalpaajilla tai sädehoidolla. Myös syöpäkasvaimen lähettämiä etäpesäkkeitä voidaan poistaa leikkauksella.

Jos kasvain sijaitsee alueella, jossa leikkaushoidon haitat ovat hyötyyn nähden liian suuret, voidaan leikkauksen sijaan harkita sädehoitoa ja lääkehoitoja.

Leikkaustekniikat kehittyvät koko ajan

Perinteisen avoleikkauksen rinnalle on kehitetty vähemmän kajoavia eli niin sanottuja mini-invasiivisia leikkaustekniikoita. Tähystämällä tai robottiavusteisesti tehdyissä leikkauksissa toipumisaika on lyhyempi, ja voidaan välttää isojen leikkaushaavojen tuomat haitat.

Robottileikkauksissa tähystysleikkaus suoritetaan mekaanisten käsivarsien avulla, joita kirurgi ohjaa erillisestä konsolista. Tämä teknologia mahdollistaa paremman näkyvyyden ja suoriutumisen etenkin lantion pohjassa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muualla vatsaontelossa tai rintaontelon alueella.

Uusinta tekniikkaa edustaa kolmiulotteinen tähystysleikkaus (3D-laparoskopia), jota käytetään varsinkin eturauhasleikkauksissa. Sen etuna on kolmiulotteinen, suurennettu ja hyvin tarkka kuva, joka helpottaa kirurgin työskentelyä.

Leikkaushoito syövän eri vaiheissa

Leikkaushoito syövän eri vaiheissa

Radikaalileikkauksessa pyritään parantavaan hoitoon, jolloin leikkauksessa poistetaan kaikki todettavissa oleva kasvainkudos.

Radikaalileikkauksen jälkeenkin voidaan kuitenkin käyttää liitännäishoitoja, joilla pyritään tuhoamaan elimistössä mahdollisesti muualla olevia syöpäsoluja, joita ei voida tutkimuksella havaita.

Tilanteissa, joissa syöpäkasvain ei ole kirurgisesti poistettavissa, voidaan tehdä leikkaus, jolla kasvaimen aiheuttamia paikallisoireita helpotetaan. Näitä paikallisoireita helpottavia leikkauksia tehdään tyypillisesti esimerkiksi suolitukoksen, sappiteiden tukoksen tai virtsankulun vaikeutumisen vuoksi.

Paikallisesti uusiutunutta kasvanta voidaan edelleen hoitaa radikaalitavoitteisella leikkauksella, jos se kasvaimen sijainnin vuoksi on mahdollista. Pääsääntöisesti etäpesäkkeiden hoitoon käytetään sädehoitoa ja lääkehoitoa, mutta yksittäisiä etäpesäkkeitä voidaan myös leikata esimerkiksi keuhkoista, maksasta, luustosta tai imusolmukkeista.

Joidenkin syöpien riski voi olla yksilöllisesti niin ilmeinen, että tehdään ennaltaehkäisevä leikkaus ennen kuin syöpä ilmaantuu. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi periytyvän suolistosyövän tai tietyn rintasyöpägeenin yhteydessä.

Jos syöpäleikkaus aiheuttaa merkittävää haittaa tai elämänlaadun heikentymistä, voidaan tehdä myös korjaava leikkaus. Esimerkiksi poistetun rinnan tilalle voidaan esimerkiksi muovata uusi rinta käyttämällä kehon omia kudoksia tai keinomateriaalia.