Murupolku

Readspeaker

Kasvojen ja leukojen kehitys- ja kasvuhäiriöt

Kasvojen ja leukojen kehitys- ja kasvuhäiriöt

Kasvojen ja leukojen kehitys- ja kasvuhäiriöt

Synnynnäisiä tai hankittuja kasvojen ja leukojen alueen kehitys- ja kasvuhäiriöitä hoidetaan niin sanotulla ortognaattisella kirurgialla. Kyseessä on oikomishoidon ja leukakirurgian yhdistävä hoitomuoto. Hoitoon hakeudutaan purennan ja leukanivelten toiminnassa koettujen ongelmien sekä unenaikaisten hengityskatkosten vuoksi. Usein toiveena on myös hampaiston ja kasvojen ulkonäön kohentuminen.
 
Yleensä potilaat tulevat erikoishammaslääkärin lähetteellä hoitoarvioon. Ortognaattinen hoito ei ole koskaan kiireellistä hoitoa, joten kutsunta ensikäynnille tulee yleensä kolmen kuukauden kuluttua lähetteen saapumisesta.

Ortognaattinen hoito

Ortognaattinen hoito kestää keskimäärin 26 kuukautta. Pitkäkestoisuuden vuoksi hoitomuoto vaatii potilaalta suurta sitoutumista ja ymmärrystä hoidolla saavutettavista tuloksista, kuten kasvojen ulkonäössä tapahtuvista muutoksista. 

Hoidon eteneminen

Useimmissa tapauksissa aloitamme hampaiden oikomishoidolla. Tavoitteena on asetella hampaat ihanteelliseen asentoon ylä- ja alaleukaluussa siten, että kun suu- ja leukakirurgia korjaa luiden välisen epäsuhdan, osuvat myös hampaat hyvin yhteen. Oikomishoito kestää 12–24 kuukautta ja käyntejä poliklinikalla on 6–8 viikon välein.

Leikkaukseen tullaan lähes aina suoraan kotoa. Leikkauksen kesto on 3–5 tuntia ja se tehdään nukutuksessa. Leikkauksessa leukaluut siirretään ennalta tehdyn suunnitelman mukaisesti uuteen asemaan ja kiinnitetään titaanilevyillä ja -ruuveilla. 
Leikkauksen jälkeen hoidamme potilasta vuodeosastolla 2–3 vuorokautta, ja sairausloma kestää arviolta 4–6 viikkoa. Sairausloman aikana ruokavalion tulee olla soseutettua. Fyysistä rasitusta vaativaa urheilua tulee myös välttää.

Sairausloman jälkeen jatketaan vielä oikomishoitoa purennan viimeistelemiseksi. Käyntejä poliklinikalla on 6–8 viikon välein ja hoito on keskimäärin valmis 6–9 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Oikomiskojeiden poiston jälkeen seuraa hoidon ylläpitovaihe, joka kestää jopa kaksi vuotta. Ylläpitovaiheessa käytössä ovat ylläpitolaitteet: ylähampaita varten irrotettava levy ja alaetuhampaiden taakse kiinnitetään ylläpitävä lanka. Potilas käy kontrollissa 3–6 kuukauden välein.

2.0 Hiusviivaerotin


2.0 Hiusviivaerotin


Kasvojen ja leukojen kehitys- ja kasvuhäiriöt - hoitoyksiköt

Kasvojen ja leukojen kehitys- ja kasvuhäiriöt - hoitopolku

Kasvojen ja leukojen kehitys- ja kasvuhäiriöt - ammattilaiselle