Murupolku

Readspeaker

Pirkanmaan palliatiivinen keskus

Pirkanmaan palliatiivinen keskus

Terveydenhuollon ammattilainen juttelee sängyssä makaavan potilaan kanssa.  

Pirkanmaan palliatiivinen keskus

Palliatiivinen keskus on Hatanpään, Sastamalan ja Valkeakosken palliatiivisten osastojen, Tays keskussairaalan palliatiivisen yksikön, Pirkanmaan kotisairaalan ja Pirkanmaan hoitokodin muodostama palliatiivisen hoidon osaamiskeskus.

Palliatiivinen keskus ja kotisairaalapalvelut muodostavat oman vastuualueen Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Palliatiivinen keskus tarjoaa erityistason palliatiivista hoitoa ja konsultaatioita sekä koordinoi palliatiivisen hoidon palveluketjuja Pirkanmaan hyvinvointialueella ja Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Keskus osallistuu palliatiivisen hoidon ja lääketieteen opetukseen ja koulutukseen sekä tekee alan tutkimusta yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Palliatiivisen keskuksen yksiköt

Potilaat tulevat palliatiivisen keskukseen hoitavan lääkärin lähetteellä tai konsultaation perusteella. Palliatiivinen hoito järjestetään yhteistyössä Taysin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen muiden yksiköiden kanssa. Hoito pyritään järjestämään tarvelähtöisesti potilaan asuinpaikkaan tai mahdollisimman lähelle kotia.

Keskuksen konsultaatiotiimit Keskussairaalassa ja Hatanpäällä antavat palliatiivisen hoidon konsultaatiotukea kaikille alueen ammattilaisille ja Taysin osastoille. Vaativa erityistason hoito tarjotaan palliatiivisessa keskuksessa ja perustason palliatiivista hoitoa tuetaan konsultaatioin Sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaisesti.

Tays palliatiivinen keskus tekee tiivistä yhteistyötä Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen palliatiivisen keskuksen kanssa ja koordinoi palliatiivista hoitoa koko yhteistyöalueella. Tärkeät yhteistyökumppanit ovat myös syöpätautien vuodeosasto RS1 vaativissa lyhytaikaisissa erityistilanteissa sekä lastentautien palliatiivinen hoitotiimi.

Tutkimustyötä tehdään yhdessä Tampereen yliopiston palliatiivisen lääketieteen tutkimusryhmän kanssa: Palliative Medicine | TUNI Palliative Care Research Group | Tampere Universities (englanniksi).