Readspeaker

Valikkonäyttö

Lasten munuaissairaudet

Lasten munuaissairaudet

Lasten munuaissairaudet

Taysissa alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten munuaissairauksien tutkimus ja hoito on keskitetty lastenosastoille ja poliklinikalle. Selvittelemme munuaistautien syitä, hoidamme ja pyrimme estämään munuaistaudin etenemistä ja tautiin liittyviä ongelmia. Vastaamme myös loppuvaiheen munuaistautia sairastavien dialyysihoidosta sekä munuaissiirron saaneiden jatkoseurannasta.

Taysissa hoidettavia lasten munuaissairauksia ovat muun muassa

  • krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • munuaiskerätulehdus
  • nefroottinen oireyhtymä
  • munuaisten synnynnäinen rakennepoikkeama
  • munuais- ja sydämensiirron saaneiden hoito ja seuranta
  • toistuva virtsatieinfektio
  • vaikea kasteluongelma
  • verisuonitulehdus eli vaskuliitti
  • verenpainetauti

Munuaissairauksien tutkimus ja hoito Taysissa

Suurin osa virtsatieinfektioista ja kasteluongelmista hoidetaan terveyskeskuksissa ja neuvoloissa. Jos lapsella on kuitenkin toistuvia virtsatieinfektioita tai vaikea kasteluongelma, jonka perusselvittelyt on tehty, voidaan hänet lähettää Taysiin jatkotutkimuksiin. Lapset, joilla epäillään verisuonitulehdusta eli vaskuliittia, lähetetään kiireellisesti tutkimuksiimme.

Valtaosa lapsista hoidetaan poliklinikalla, jolloin potilas pääsee vastaanottokäynnin jälkeen kotiin. Vaikeimmin sairaat lapset ja nuoret voivat kuitenkin tarvita sairaalahoitoa vuodeosastolla.

Tutkimme laboratoriokokeilla muun muassa munuaistoiminnan tasoa, kalkki-D-vitamiiniaineenvaihduntaa, elimistön suolatasapainoa, lääkeainepitoisuuksia ja elimistön happo-emästasapainoa. Joskus tarvitaan vuorokausivirtsan keräystutkimuksia. Vastaanottokäynneillä seuraamme myös lapsen kasvua, verenpainetta ja ravitsemustilaa.

Taudinmäärityksessä ja seurannassa käytämme tarvittaessa apuna kuvantamistutkimuksia, kuten munuaisten ultraäänitutkimusta, isotooppikuvauksia sekä virtsateiden varjoainetutkimuksia. Myös verenpaineen vuorokausiseuranta ja virtsasuihkun mittaamistutkimus ovat yleisiä tutkimuksia.

Rakennepoikkeavuuden, pitkäaikaissairauden tai elinsiirron seurantakäyntejä voi olla Taysin lisäksi myös potilaan omassa terveyskeskuksessa tai keskussairaalassa. Osa potilaista käy kontrollitutkimuksissa myös oman alueensa keskussairaalassa tai joskus terveyskeskuksessa.

Lasten munuaissairaudet - vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilöt

  • Erikoislääkäri Henna Kaijansinkko

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Lasten munuaistaudit - sinua saattaisivat kiinnostaa

Lasten munuaistaudit - muualla verkossa

Lasten munuaistaudit - ammattilaiselle