Readspeaker

Kasvo- ja leukamurtumat

Kasvo- ja leukamurtumat

Kasvo- ja leukamurtumat

Kasvojen ja leukojen alueen luunmurtumat syntyvät tyypillisesti pahoinpitelyn tai tapaturman, esimerkiksi kaatumisen seurauksena. Osa murtumista voidaan hoitaa konservatiivisesti eli ilman leikkaushoitoa. Leikkaushoitoa vaativat murtumat hoidetaan vamman vakavuuden mukaan joko heti tai muutaman päivän kuluessa vamman syntymisestä. 

Kasvo- ja leukamurtumien hoito

Kun vamma on todettu perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoitoon lähettämisen suhteen on hyvä konsultoida puhelimitse suu- ja leukakirurgipäivystäjää tai korva-, nenä- ja kurkkutautien päivystäjää, riippuen vammasta ja sen vaikeusasteesta. Vamman toteamisen jälkeen turvataan hengitystiet ja pyritään hallitsemaan verenvuoto, ei saa syödä mitään, tarvittaessa aloitetaan nestehoito suonensisäisesti ja huolehditaan riittävästä kipulääkityksestä. 

Sairaalassa tutkimme murtuneet kasvot joko kartiokeilakuvauksella tai tietokonekerroskuvauksella. Pirstaleiset monimurtumat tai vuotavat haavat leikkaamme yleensä päivystyksellisesti. Murtuneet luut reponoidaan eli siirretään takaisin paikalleen ja kiinnitetään ohuilla titaanilevyillä ja ruuveilla ympärillä olevaan ehjään luuhun.

2.0 Hiusviivaerotin


Kasvo- ja leukamurtumat - sinua saattaisivat kiinnostaa

Kasvo- ja leukamurtumat - muualla verkossa

Kasvo- ja leukamurtumat - ammattilaiselle