Readspeaker

Suolistosyöpä

Suolistosyöpä

Suolistosyöpä

Suolistosyövällä tarkoitetaan paksu- ja peräsuolen pahanlaatuista kasvaintautia, joka useimmiten on limakalvon adenoomapolyypista lähtöisin. Yleisin oire on ulosteessa esiintyvä veri tai anemia sekä muuttunut suolentoiminta. Suolistosyöpää myös seulotaan ulosteen veritestillä useissa kunnissa yli 60-vuotiailta.

Suolistosyöpä on suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpäsairaus, ja sitä on hieman enemmän miehillä kuin naisilla. Suolistosyöpään sairastuu vuosittain yli 2 000 suomalaista, mikä tarkoittaa Taysin alueella satoja potilaita. Noin 80 prosenttia potilaista on yli 60-vuotiaita.

Ennuste riippuu eniten taudin levinneisyydestä toteamishetkellä. Paikallisen eli suolenseinämään rajoittuneen taudin ennuste on varsin hyvä, 80–90 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Kuinka suolistosyöpä todetaan?

Suolistosyöpä todetaan paksusuolentähystyksellä, jonka yhteydessä otetaan näytepalat. Nämä tutkimukset voidaan tehdä myös perusterveydenhuollossa.

Kun paksusuolentähystyksessä on todettu suolistosyöpä, lähetetään potilas erikoissairaanhoitoon.

Sairaaloiden työnjako

Paksusuolen alueen syöpiä voidaan leikata Hatanpään sairaalassa. Peräsuolen syövät leikataan Tays Keskussairaalassa. Säde- ja solunsalpaajahoidot annetaan Taysin syöpätautien klinikalla. Tamperelaisia potilaita jatkohoidetaan ja seurataan Hatanpään sairaalassa.

2.0 Hiusviivaerotin


2.0 Hiusviivaerotin


Suolistosyöpä - sinua saattaisivat kiinnostaa - linkit

Suolistosyöpä - muualla verkossa - nosto

Muualla verkossa

Terveyskylässä

Tietoa suolistosyövästä

Potilasjärjestöjä

Suolistosyöpä - ammattilaiselle - nosto