Readspeaker

Valikkonäyttö

Äidinmaidon luovutus

Äidinmaidon luovutus

Äidinmaidon luovutus

Keskosille, vastasyntyneille ja sairaille vauvoille oman äidin maito on korvaamattoman hyvää ravintoa, koska se sisältää kaikkia ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Pikkukeskosille saadaan parasta mahdollista ravintoa täydentämällä äidinmaitoa äidinmaidon rikasteella.

Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille oman äidin maito ei riitä, ja siksi tarvitaan luovutettua äidinmaitoa. Äidinmaidon tarve on Tampereen yliopistollisessa sairaalassa suuri.  Uusia äidinmaidon luovuttajia tarvitaan jatkuvasti.

Kuka voi luovuttaa äidinmaitoa?

Äidinmaidon luovuttajaksi voi ryhtyä, jos synnytyksestä on kulunut korkeintaan kaksi kuukautta ja jos oman lapsen imetyksen lisäksi äidiltä tulee ylimääräistä maitoa. Luovutusta voi jatkaa siihen asti, kunnes synnytyksestä on neljä kuukautta. Edellytys äidinmaidon luovutukselle on säännöllinen neuvolaseuranta koko raskauden ajan. Minimimäärä luovutuksella on puoli litraa kahden vuorokauden aikana.

Äidinmaitoa tarvitsevien vauvojen hyvinvoinnin vuoksi äidinmaidon luovuttaja ei saa käyttää säännöllisesti lääkkeitä (esimerkiksi e-pillereitä). Kipu- ja kuumelääkkeitä luovuttaja voi kuitenkin käyttää satunnaisesti. Jos sairastut, ilmoita siitä välittömästi äidinmaitokeskukseen.

Edellytys äidinmaidon luovutukselle on tupakoimattomuus ja alkoholin välttäminen.

Äidinmaitokeskuksen esittelyvideo

Äidinmaitokeskuksen esittelyvideo Dreambroker videopalvelussa

2.0 Hiusviivaerotin


Äidinmaidon luovutus - hoitoyksiköt

Hoitoyksiköt

Äidinmaidon luouvutus - vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilöt

  • Neonatologian erikoislääkäri Päivi Korhonen
  • Ravitsemusterapeutti  Terhi Heino, Heli Alden
  • Ravitsemustyönjohtaja Virpi Suontausta

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

2.0 Hiusviivaerotin


Äidinmaidon luovutus - sinua saattaisivat kiinnostaa