Murupolku

Readspeaker

Pään ja kaulan alueen syövät

Pään ja kaulan alueen syövät

Pään ja kaulan alueen syövät

Pään ja kaulan alueen syöpiä ovat

  • huulten, suuontelon, nenän ja sen sivuonteloiden, nielun ja kurkunpään syövät sekä
  • suurten sylkirauhasten pahanlaatuiset kasvaimet.

Leikkauksessa päätavoite on poistaa kasvain kokonaan ja riittävän laajasti, jotta syöpä ei uusiutuisi. Kasvaimen poistossa syntynyt kudospuutosalue korjataan luu-, lihas- ja ihosiirteillä.

Leikkaushoidon suunnittelu Taysissa

Kaikkien pään ja kaulan alueen kasvainten hoito suunnitellaan moniammatillisessa kokouksessa, jossa ovat paikalla korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit, syöpälääkäri, radiologi sekä leuka- ja plastiikkakirurgit.

Korjaava kirurgia on vaativaa, koska hyvän esteettisen ja toiminnallisen lopputuloksen saavuttaminen on haasteellista. Käytämme suunnittelun apuna erilaisia kuvantamismenetelmiä ja kolmiulotteista mallintamista.

Korjaava leikkaushoito

Potilas saapuu osastolle useimmiten jo leikkausta edeltävänä päivänä. Kirurgit tapaavat potilaan osastolla ja käyvät läpi osuutensa leikkauksessa.

Leikkauksessa syöpäkasvaimen poistaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri sekä tarvittaessa suukirurgi. Samanaikaisesti plastiikkakirurgi irrottaa korjaavan kudossiirteen. Kudossiirteellä paikataan kudospuutosalue, muotoillaan se sopivaksi ja yhdistetään verenkiertoon.

Leikkauksen laajuus ja kesto vaihtelevat suuresti syövän koon, sijainnin ja mahdollisen levinneisyyden mukaan.
Leikkauksen jälkeinen toipuminen osastolla kestää tavallisesti muutamasta päivästä viikkoon. Jos leikkauksessa on käytetty verisuonitettua siirrettä, potilas on ensimmäisen vuorokauden teho-osastolla ja tämän jälkeen korvatautien vuodeosastolla noin 5–7 vuorokautta.

Jatkohoito ja seuranta

Kun patologin vastaus syöpäkasvaimesta on valmis, käsittelemme tapauksen moniammatillisessa hoitokokouksessa ja päätämme alustavasti jatkohoidosta. Ohjaamme potilaan tarvittaessa Taysin onkologialle säde- ja/tai solunsalpaajahoitoihin tai muualle yksilöllisesti valitun suunnitelman mukaan.

Seuranta

Seurannan tarkoitus on kuntouttaa ja tunnistaa taudin uusiutuminen mahdollisimman varhain. Jälkiseuranta kestää yleensä 3–5 vuotta. Kontrollikäynnit järjestetään 3–6 kuukauden välein. Kontrollikäyntien yhteydessä tarkistetaan, ettei kasvain ole uusiutunut tai lähettänyt etäpesäkkeitä.

Jatkokontrollointi tapahtuu Taysin poliklinikalla tai omassa keskussairaalassa. Jatkoseuranta vaihtelee taudin diagnoosin sekä kasvaimen koon ja sijainnin mukaan.

Tärkeintä on potilaan omaseuranta ja mahdollinen kasvaimen uusiutumisen varhainen tunnistaminen. Pään ja kaulan alueen syöpään viittaavia oireita ovat:

  • Äänen käheys
  • Kyhmy kaulalla
  • Nielemiskipu
  • Uusi tai lisääntyvä kipu pään ja kaulan alueella
  • Suun haavauma
  • Kasvain suussa tai muualla 
  • Toispuoleinen nenän tukkoisuus tai verinen erite nenäkäytävästä

Jos edellä mainitut oireet jatkuvat yli kolme viikkoa, tulee potilaan olla yhteydessä seurannasta huolehtivaan yksikköön.

Puheen, äänen ja nielemisen kuntoutus

Pään ja kaulan alueen leikkauspotilaiden kuntouttaminen vaatii moniammatillista yhteistyötä. Nielemisen, puheen ja äänen kuntouttajana vuodeosastolla toimii puheterapeutti.

Kuntoutukseen kuuluvat leikkausta edeltävä informaatio sekä leikkauksen jälkeinen tutkimus, osastolla tapahtuva kuntoutus, jatkokuntoutuksen järjestely sekä tarvittavien apuvälineiden, kuten puhevibraattorien ja puheäänenvahvistimien hankinta ja käytön opetus.

Puheterapeutti voi osallistua myös potilaan työkykyisyys-, eläke- ja jatkokuntoutusarvioihin yhdessä hoitavan lääkärin ja sosiaalityöntekijän kanssa.

Pään ja kaulan alueen syövät - muualla verkossa - nosto

Muualla verkossa

Tietoa pään ja kaulan alueen syövistä

Hoitosuosituksia

Potilasjärjestöjä