Readspeaker

Haiman muutokset

Haiman muutokset

Haiman muutokset

Kun potilaalla on terveyskeskuksessa tai aluesairaalassa todettu muutos haimassa, hänet lähetetään Taysiin. Lähetteen perusteella lääkäri määrittelee Taysissa tehtävät jatkotutkimukset ja aikataulun.

Aloitamme haimamuutoksen diagnosoinnin useimmiten erilaisilla kuvantamistutkimuksilla, kuten viipalekuvauksella, magneettikuvauksella ja ultraäänellä, sekä tarvittaessa näytteenotolla. Potilaasta otetaan myös verikokeita.

Poliklinikalla lääkäri selvittää potilaalle tutkimustulosten perusteella, mistä muutoksesta on kyse. Samalla suunnittelemme hoidon: tarvitaanko leikkausta, muuta hoitoa vai seurantaa.

Jos muutos vaatii leikkaushoidon, lääkäri määrittelee kiireellisyyden ja suunnitellun leikkausajan. Ennen leikkausta voidaan tehdä vielä perussairauksien selvityksiä. Hoitaja antaa tarkemmat ohjeet leikkaukseen tulosta.

Leikkaus ja vuodeosastohoito

Jos nukutuslääkäri katsoo tarpeelliseksi, potilas kutsutaan muutamaa päivä ennen leikkausta nukutuslääkärin esikäynnille. Samassa yhteydessä hoitaja voi vielä tarkistaa joitakin asioita potilaan kanssa.  tai hän tekee tarkistussoiton potilaalle ennen leikkausta.

Suurin osa leikkauspotilaista saapuu leikkausosastolle aamulla. Pitkämatkalaiset voivat yöpyä edeltävästi potilashotellissa.

Haimaleikkaukset tehdään yleisanestesiassa ja ne ovat yleensä avoleikkauksia. Leikkauksen jälkeen potilas siirtyy heräämöön ja sieltä myöhemmin vuodeosastolle. Vuodeosastolla ensimmäinen tai ensimmäiset päivät potilas on valvontahuoneessa, ja voinnin salliessa siirtyy tavalliselle vuodepaikalle.

Hoidamme potilasta leikkauksen jälkeen gastroenterologian osastolla 2.  Tehdystä leikkauksesta riippuen osastohoito kestää yleensä 5–14 vuorokautta. Osastolta potilas siirtyy joko kotiin tai jatkohoitoon omaan aluesairaalaan tai terveyskeskukseen.

Jatkohoito haimaleikkauksen jälkeen

Jälkitarkastus on yleensä neljä viikkoa leikkauksen jälkeen gastroenterologian poliklinikalla. Jälkitarkastus voidaan tehdä myös omassa keskussairaalassa. Ennen poliklinikkakäyntiä otetaan verikokeita. Lääkäri kertoo patologian lausunnon poistetusta haimamuutoksesta, tarkistaa potilaan voinnin ja kertoo mahdollisesta jatkohoidosta.

Jos kyseessä oli pahanlaatuinen kasvain, voidaan tarvita jatkohoitoa syöpätautien poliklinikalla. Toisinaan haimakasvainta hoidetaan pelkästään syöpätautien poliklinikalla, sillä kaikkia kasvaimia ei voida leikata.

Seuranta

Haimamuutoksen luonteesta riippuen voidaan tarvita seurantaa. Lääkäri määrittelee seurannan pituuden. Jos potilasta ei leikattu, seuranta alkaa jo ensimmäisen poliklinikkakäynnin jälkeen.

Tyypillisesti seuranta tapahtuu alkuun Taysissa ja jatkossa omassa sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Seuranta-aika vaihtelee muutamasta kuukaudesta koko eliniän jatkuvaan seurantaan.

2.0 Hiusviivaerotin


Haiman muutokset - vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilöt

  • Ylilääkäri Johanna Laukkarinen

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

2.0 Hiusviivaerotin


Haiman muutokset - sinua saattaisi kiinnostaa linkit

Haiman muutokset - hoitopolku

Haiman muutokset - muualla verkossa

Muualla verkossa

Terveyskylässä

Tietoa haiman sairauksista

Haiman muutokset - ammattilaiselle