Readspeaker

Keuhkosyöpä

Keuhkosyöpä

Keuhkosyöpä

Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä ja yleistymässä naisillakin. Usein keuhkosyöpä on alkuvaiheessa vähäoireinen ja potilas hakeutuu tutkimuksiin vasta yleiskunnon laskun, laihtumisen tai vaikeiden keuhko-oireiden vuoksi.


Keuhkosyöpä on vaikeahoitoinen vakava sairaus, ja oireiden perusteella löytyvä keuhkosyöpä on usein ehtinyt levitä. Ennuste on viime vuosina kuitenkin parantunut kehittyneen leikkaustekniikan, eri hoitomuotojen yhdistämisen ja uusien syöpälääkkeiden ansiosta.

Keuhkosyöpä johtuu usein tupakoinnista

Suurin osa keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Myös asbesti-, kromi-, kivipöly- ja radonaltistus aiheuttavat keuhkosyöpää.

Tupakointi kannattaa lopettaa myös keuhkosyövän toteamisen jälkeen. Lopettaminen helpottaa selvästi syövän oireita ja vähentää uuteen syöpään sairastumisen riskiä. Erityisen tärkeää on lopettaa tupakointi ennen keuhkosyövän leikkaushoitoa, jolloin leikkaukseen liittyvä komplikaatioiden riski pienenee.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa. Siinä voi kuitenkin onnistua. Ota siis asia puheeksi hoitoosi osallistuvien ammattilaisten kanssa.

Hoito Taysissa

Useimmiten keuhkosyöpäepäily syntyy keuhkojen röntgenkuvasta. Jos oireiden tai röntgenkuvan perusteella on syytä epäillä keuhkosyöpää, lääkäri lähettää potilaan kiireellisesti jatkotutkimuksiin Taysiin.

Kun keuhkosyöpädiagnoosi on varmistunut, arvioimme taudin laajuutta, sen kudostyyppiä sekä potilaan kokonaistilannetta rintaelinkirurgien, keuhko-, syöpä- ja röntgenlääkäreiden sekä patologien erikoislääkärikokouksessa.

Ei-pienisoluisten keuhkosyöpien eli levyepiteelikarsinooman, adenokarsinooman ja suurisoluisen anaplastinen karsinooman ensisijainen hoito on paranemiseen tähtäävä radikaalileikkaus. Pienisoluista keuhkosyöpää hoidetaan useimmiten solunsalpaajilla.

Jos leikkaus ei ole mahdollinen, mutta potilaan kunto on hyvä, suunnittelevat syöpälääkärit hoidoksi joko syöpälääkehoidon tai sädehoidon, joskus molemmat.

Jos syöpäkasvain on hyvin laajasti levinnyt ja potilaan yleiskunto on huomattavasti heikentynyt, keskitytään oireita lievittävään eli palliatiiviseen hoitoon.

2.0 Hiusviivaerotin


Keuhkosyöpä - vastuuhenkilöt - nosto

Vastuuhenkilöt

Erikoislääkäri Joni Niskanen
Erikoislääkäri Ismo Strander
Erikoislääkäri Jarkko Ahvonen
Ylilääkäri Juho Lehto
Apulaisylilääkäri Tuija WigrenSähköpostiosoitteet ovat muoto etunimi.sukunimi@pirha.fi

Keuhkosyöpä - hoitopolku - nosto

Keuhkosyöpä - muualla verkossa - nosto