Murupolku

Readspeaker

Syövän hoito

Syövän hoito

Syövän hoito suunnitellaan syöpätyypin, sijainnin, yleiskunnon, iän, muiden sairauksiesi sekä toiveittesi pohjalta. Hoidossa voidaan käyttää useita eri hoitomuotoja, joista yleisimmät ovat leikkaus, sädehoito ja syöpälääkehoito. Syöpälääkkeistä solunsalpaajahoidot (sytostaatit) ja hormonaaliset lääkkeet ovat yleisempiä. Uudempia ovat erilaiset täsmälääkkeet ja immunologiset lääkkeet.

Miespotilas juttelee sairaalasängyllä vieressään istuvan hoitajan kanssa.

Syövän hoito - MDT ja hoitopäätös

Moniammatillisen työryhmä laatii yksilöllisen hoitosuosituksen

Moniammatillinen syöpäpotilaiden hoidon suunnittelukokous (multidisciplinary team meeting eli MDT-kokous) on kansainvälisesti tunnustettu syöpäsairauksien kultastandardi. MDT-kokouksella tarkoitetaan yleensä viikoittaisia tietyn syövän hoitoon keskittyneitä kokouksia.

MDT-kokouksessa kyseisen syöpäsairauden erikoislääkärit (syövän leikkaushoidosta vastaava erikoislääkäri, syöpätautien, patologian ja radiologian erikoislääkäri sekä syöpäsairaanhoitaja) perehtyvät potilaan kokonaistilanteeseen ja arvioivat tehtyjä tutkimustuloksia sekä mahdollisten lisätutkimusten tarvetta.

MDT-kokouksessa ammattilaiset laativat potilaalle yksilöllisen hoitosuosituksen syöpäsairauden hoitoon. Kaikkia syöpäsairauksia ei ole tarpeellista käsitellä MDT-kokouksessa. Silloin hoitosuositus laaditaan perustuen kansalliseen hoitosuositukseen. Lisäksi arvioidaan, onko tarjolla syövän hoitotutkimuksia, joihin potilas voisi osallistua.

Hoitopäätös

Yleensä ensimmäisellä lääkärin vastaanottokäynnillä pidetään hoitoneuvottelu, johon myös potilaan läheiset ovat tervetulleita.
Hoitoneuvottelussa lääkäri perehtyy tilanteeseesi ja huomioi mielipiteesi. Vastaanotolla lääkäri käy läpi tutkimusten tulokset ja niiden merkityksen sekä sinulle mahdollisesti laaditun yksilöllisen hoitosuosituksen syöpäsi hoitoon. Lääkäri kertoo hoitoosi mahdollisesti liittyvät hyödyt ja riskit. Hoitopäätös tehdään yhdessä kanssasi ja sen perusteella laaditaan hoitosuunnitelma.

Syövän hoitomuodot - nosto

Hoitomuodot

Leikkaushoito on useimpien paikallisten kiinteiden syöpäkasvainten ensisijainen parantava hoito. Syövän varhaisessa vaiheessa tehdyllä leikkauksella hoitotulokset ovat varsin hyvät.

Syöpälääkehoidot aina yksilöllisesti yhdessä potilaan kanssa syöpätyypin ja syövän levinneisyyden perusteella. Syövän lääkehoitoa ovat solunsalpaajat, hormonihoidot, täsmälääkkeet ja immunologiset lääkkeet.
Puolet kaikista syöpäpotilaista saa jossakin vaiheessa sädehoitoa. Sädehoitoa voidaan antaa ulkoisesti sädehoitolaitteella tai sisäisesti viemällä säteilylähde kehon sisään.
Kliiniset tutkimukset ovat olennainen osa uusien hoitomuotojen ja lääkkeiden kehitystyötä sekä jo olemassa olevien hoitomuotojen ja lääkkeiden jatkotutkimuksia.

Syövän hoito - Syöpäkeskus - nosto

Syöpäkeskus

Pirkanmaan hyvinvointialueella syövän hoito toteutetaan Tays Syöpäkeskuksessa, jolle on myönnetty Euroopan syöpäinstituuttien järjestön (The Organisation of European Cancer Institutes, OECI) Cancer Centre -akkreditointi tunnustuksena kansainvälisesti korkealaatuisesta hoidosta.