Readspeaker

Raskauden seuranta äitiysneuvolassa

Raskauden seuranta äitiysneuvolassa

Raskauden seuranta äitiysneuvolassa

Sinulle ja perheellesi tarjotaan normaalisti etenevän raskauden aikana äitiysneuvolassa noin kymmenen terveystarkastusta, joista kaksi on lääkärintarkastusta. Ensimmäinen äitiysneuvolakäynti ajoittuu noin raskausviikoille 8–10, jonka jälkeen käyntisi neuvolassa ajoitetaan yksilöllisesti.

Raskauden aikana sinulle ja perheellesi järjestetään yksi laaja terveystarkastus, jossa kartoitetaan erityisesti molempien vanhempien hyvinvointia ja tuen tarpeita. Synnytyksen jälkeen synnyttäneelle tarjotaan synnytyksen jälkitarkastus.

Äitiysneuvolassa tehdään tarvittaessa yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa. Neuvolapsykologeilta voit saada tukea muun muassa silloin, kun raskauteen tai synnytykseen liittyvät asiat huolestuttavat, uuteen elämäntilanteeseen tai vanhemmuuteen sopeutuminen tuntuu vaikealta. Neuvolasta sinut ohjataan tarvittaessa myös esimerkiksi fysioterapiaan tai ravitsemusterapiaan.

Tarvittaessa neuvolan terveydenhoitaja tai lääkäri voi ohjata sinut raskausajan tarkempaan seurantaan erikoissairaanhoitoon Taysin äitiyspoliklinikalle.

Raskauden seuranta äitiysneuvolassa haitari

Lisätietoja

Äitiysavustuksen saamisen edellytyksenä on, että olet käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä eli viimeistään 18. raskausviikolla.

Kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää eli noin viisi kuukautta, saat neuvolasta raskaustodistuksen. Tarvitset todistuksen, kun haet Kelasta äitiysavustusta ja raskausrahaa.

Voit saada lapsen syntymän jälkeen vanhempainrahaa, jos olet lapsen vanhempi ja huoltaja. Voit saada vanhempainrahaa myös, jos olet tunnustanut vanhemmuuden ennen lapsen syntymää neuvolassa tai lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan luona.

Kela: Lapsiperheiden etuudet

Lapsen äiti on se, joka on synnyttänyt lapsen. Kun lapsi on syntynyt synnyttäneen äidin ja tämän aviomiehen avioliiton aikana, aviomies on lapsen isä. Kun synnyttävä äiti ei ole avioliitossa miehen kanssa, toinen vanhemmuus on tunnustettava ja vahvistettava erikseen. Isyys tai toinen äitiys voidaan vahvistaa joko tunnustamisen perusteella Digi- ja väestötietovirastossa tai tarvittaessa kanneteitse tuomioistuimessa.

Vanhemmuus voidaan tunnustaa ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa raskauden keskivaiheen jälkeen. Ajankohta sovitaan kanssanne äitiysneuvolakäyntien yhteydessä. Käynnillä, jolla tunnustaminen tehdään, täytyy olla molempien vanhempien mukana, ja kaikkien asianosaisten henkilöllisyys on todistettava voimassa olevilla virallisilla asiakirjoilla. Lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla: Vanhemmuuden tunnustaminen ennen lapsen syntymää

Jos synnyttänyt äiti vastustaa tunnustamista tai asianosaisten henkilöllisyyttä ei kyetä luotettavasti selvittämään (henkilöillä ei ole mitään hyväksyttävistä henkilöllisyysasiakirjoista) tai synnyttävä äiti ei mielentilansa, kielivaikeuksien tai muun syyn vuoksi kykene ymmärtämään tunnustamisen merkitystä, tai jos on syytä epäillä, ettei tunnustajaa voida vahvistaa lapsen isäksi tai toiseksi äidiksi, ei tunnustamista voida vastaanottaa äitiysneuvolassa.

Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta lapsen kotikunnan lastenvalvojalle, jos vanhemmuutta ei ole tunnustettu ennen lapsen syntymää. Lastenvalvoja lähettää lapsen äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön vanhemmuuden selvittämiseksi.
 
Jos synnyttävä äiti ja tunnustaja eivät asu yhdessä, heidän tulee ottaa yhteyttä lastenvalvojaan lapsen syntymän jälkeen, jos he haluavat sopia lapsen elatuksesta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta. Näitä sopimuksia ei voi tehdä äitiysneuvolassa eikä ennen lapsen syntymää. Varaa aika kotikuntasi lastenvalvojalle puhelimitse.

Lastenvalvojien yhteystiedot

Raskauden seuranta äitiysneuvolassa sinua saattaisivat kiinnostaa linkit

Raskauden seuranta äitiysneuvolassa - hoitopolku