Murupolku

Readspeaker

Valikkonäyttö

Odottajan hoitopolku

Odottajan hoitopolku

Ota yhteyttä äitiysneuvolaan ensimmäisen kerran puhelimitse, kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Ensimmäinen äitiysneuvolakäynti ajoittuu noin raskausviikoille 8–10, jonka jälkeen käyntisi neuvolassa ajoitetaan yksilöllisesti.

Raskauden aikana on yleensä noin 10 määräaikaista terveystarkastusta terveydenhoitajalla tai neuvolalääkärillä. Sen lisäksi voidaan tarpeen mukaan sopia lisäkäyntejä.

Varaa aika äitiysneuvolaan ja lue lisää äitiysneuvolaseurannasta.

Tavoitteena on tarjota raskaana oleville tasapuolisesti vapaaehtoisia, maksuttomia, yhdenmukaisia ja laadukkaita seulontatutkimuksia ja tarvittaessa niiden jatkotutkimuksia. Lisäksi tavoitteena on parantaa sikiön ja lapsen hoitomahdollisuuksia ja siten vähentää syntyvien lasten sairastavuutta ja imeväiskuolleisuutta, sekä antaa raskaana oleville riittävästi tietoa seulontojen eri vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä jatkotutkimuksista.

https://www.pirha.fi/palvelut/raskaus-ja-synnytys/raskauden-aikana/sikioseulonnat

Terveydenhoitaja tai lääkäri voi lähettää raskaana olevan Taysiin, jos

  • raskaana olevan perussairaus edellyttää seurantaa erikoissairaanhoidossa
  • raskaudessa ilmenee jotain poikkeavaa
  • sikiöseulonnan perusteella epäillään sikiön poikkeavuutta
  • raskaana olevalla on synnytyspelkoa
  • lasta odottavalla perheellä on päihteiden käyttöä

Saat kutsukirjeen äitiyspoliklinikalle viikon sisällä siitä, kun sinusta on tullut lähete Taysiin. Voit odottaa rauhassa yhteydenottoa sairaalasta. Sinut voidaan kutsua myös puhelimitse yhtä tai muutamaa päivää ennen suunniteltua vastaanottoa, esimerkiksi kun laskettu aika on ylitetty. Jos sinun pitää ennen vastaanottoa käydä laboratoriokokeissa, siitä on ohjeet kutsukirjeessä.

Äitiyspoliklinikalla kätilö ja lääkäri tutkivat ja arvioivat tilannettasi. Lue lisää tutkimuksista ja seurannasta äitiyspoliklinikalla.

Raskauden aikana on yleensä noin 10 määräaikaista terveystarkastusta terveydenhoitajalla tai neuvolalääkärillä. Sen lisäksi voidaan tarpeen mukaan sopia lisäkäyntejä.

Toisinaan raskausongelmia hoidetaan yhteistyössä siten, että Taysissa määritetään hoitolinjat ja raskauden seuranta toteutetaan neuvolan kanssa yhteistyössä.

Jos odotat ensimmäistä lastasi, perheellesi järjestetään perhevalmennusta.  

Jos olet uudelleensynnyttäjä ja haluat osallistua neuvolan perhevalmennukseen, keskustele asiasta oman terveydenhoitajasi kanssa. 

Perhevalmennuksen tavoitteena on antaa tukea vanhemmuuteen, vauvan hoitoon, imetykseen ja synnytykseen liittyen. Jokainen perhe saa tietoa perhevalmennuksen sisällöstä ja ajankohdasta omasta neuvolastaan.

Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Supistusten tihenemistä ja voimistumista voi yleensä odottaa rauhassa kotona. Mikäli lapsivesi menee, kannattaa soittaa synnytysyksikköön.

Joskus synnytystä joudutaan käynnistämään eri syistä. Käynnistäminen voidaan aloittaa joko raskaana olevien osastolla tai synnytysyksikössä.

Kun synnytyksesi käynnistyy, tule synnytysyksikköön D-rakennuksen 4. kerrokseen. Tarvittaessa voit soittaa synnytykseen tai lapsivedenmenoon liittyvissä asioissa 03 3116 5942, ja soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.

Lue lisää alatiesynnytyksestä ja keisarileikkauksesta.

Synnytyksen jälkeen voit olla vauvan kanssa äiti-lapsiyksikön osastolla tai hotellin Perheonnessa. Joissain tilanteissa vauva tarvitsee hoitoa vastasyntyneiden tehohoitoyksikkö, jolloin myös äitiä hoidetaan siellä. Lue lisää hoidosta synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Synnytyksen jälkeinen hoitopolku äiti-lapsiyksikössä

Aina ennen kotiutumista lastenlääkäri tarkastaa vauvan. Vauva voi kotiutuessanne myös jäädä vielä äiti-vauvapoliklinikan seurantaan. Lue lisää kotiutumisesta.

Kotiin voi lähteä aikaisimmillaan kuuden tunnin kuluttua. Yleisin sairaalassa vietetty aika on kuitenkin 2–4 päivää. Synnytyksen jälkitarkastus on useimmiten neuvolassa ja joissain tapauksissa äitiyspoliklinikalla.

Soita omaan neuvolaasi ensimmäisen neuvola-ajan varaamiseksi. Usein ensimmäinen käynti toteutetaan kotikäyntinä vastasyntyneen perheen kotiin.

Synnytyksen jälkeisissä huolissa auttaa neuvola, paitsi jos huolenaiheena on runsas verenvuoto, haavan aukeaminen tai alavatsakipuun liittyvä kuume. Tällöin kannattaa soittaa 03 3116 5942 ja kysyä lisäohjeita

Vatsalihasten erkauman hoito ja lantionpohjan lihasten kuntoutus liittyvät synnytyksen jälkeiseen fyysiseen kuntoutumiseen.

Äiti-vauvapoliklinikalla hoidetaan vastasyntyneitä vauvoja, jotka tarvitsevat kotiutumisen jälkeen jatkoseurantaa.

Soita omaan neuvolaasi ensimmäisen neuvola-ajan varaamiseksi. Usein ensimmäinen käynti toteutetaan kotikäyntinä vastasyntyneen perheen kotiin.

Äitiysneuvolaseuranta päättyy jälkitarkastukseen, jossa selvitetään synnyttäneen toipuminen synnytyksestä ja suunnitellaan raskauden ehkäisy.

Jälkitarkastus tehdään kaikille synnyttäneille 5–12 viikon kuluttua synnytyksestä ja sen tekee joko lääkäri tai siihen koulutuksen saanut terveydenhoitaja tai kätilö.

Lastenneuvolaseuranta jatkuu kouluikään saakka.

Synnytyksen jälkeinen hoitopolku äiti-lapsiyksikössä raskaus ja synnytys nosto

Raskaus ja synnytys

Taysissa syntyy vuosittain noin 4 100 vauvaa. Korostamme asiakaslähtöisyyttä ja noudatamme vauvamyönteisiä hoitokäytäntöjä. Hoidamme myös paljon riskiraskauksia, joiden seuranta tapahtuu äitiyspoliklinikalla.

Synnytyksen jälkeinen hoitopolku äiti-lapsiyksikössä ammattilaiselle linkit