Sarkoomapotilaan hoitopolku
Valikkonäyttö
Asiakkaalle
Murupolku
Valikkonäyttö
Sarkoomapotilaan hoitopolku
Sarkoomapotilaan hoitopolku
Sarkooma on tukikudoksista lähtöisin oleva pahanlaatuinen kasvain. Sarkoomaepäilyjä tutkitaan Taysissa vuosittain 1000, joista noin 150 potilaalla todetaan jokin pahanlaatuinen sairaus. Sarkoomia on monenlaisia ja määrittelemme niiden hoidon yksityiskohdat aina potilaskohtaisesti. Sarkoomien hoitomuotojen kehitys on ollut nopeaa ja hoitotulokset parantuvat jatkuvasti.
Hoitopolku: sarkoomapotilas
Hoitopolku: sarkoomapotilas
-
LähetePerusterveydenhuollon lääkäri toteaa pehmytkudos- tai luumuutoksen ja tekee lähetteen Taysiin.
-
Kutsu tutkimuksiinAsiantuntijoista koostuva sarkoomatiimi määrää lähetteen perusteella tarvittavat tutkimukset.
-
Lääkärin vastaanottoTuki- ja liikuntaelinkirurgian poliklinikalla 1–3 viikkoa lähetteen saapumisesta.
-
TutkimuksetTeemme sairaalassa lisätutkimuksia ja kasvaimesta otetaan näyte, ellei näytettä ole otettu muualla. Samalla tutkimme kasvaimen mahdollisen levinneisyyden.
-
NäytteenottoKoepala voidaan ottaa joko poliklinikalla, röntgenosastolla kuvantaohjatusti tai leikkaussalissa. Muutoksen sijainti ja koko vaikuttavat siihen, mikä menetelmä valitaan.
-
Sarkoomahoitajan soittoKun olemme saaneet tulokset tutkimuksista, sarkoomahoitaja ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo jatkosuunnitelmista.
-
HoitoneuvotteluTutkimusten jälkeen teemme päätöksen siitä, voidaanko sarkooma poistaa leikkaamalla. Saat tiedon hoitomuodosta sarkoomalääkäriltä esikäynnillä. Samalla käyt sarkoomahoitajan kanssa läpi hoitokäytäntöihin liittyvät asiat ja kertaamme hoitosuunnitelmasi.
-
Syöpähoidot ennen leikkaustaLeikkausta edeltävä solunsalpaajahoito kestää useimmiten noin kolme kuukautta. Ennen leikkausta sädehoidolla pyritään pienentämään kasvainta.
-
Leikkaus ja vuodeosastohoitoLeikkauksen suorittaa yleensä moniammatillinen asiantuntijatiimi, jota johtaa sarkoomiin erikoistunut ortopedi. Tiimiin voi kuulua ortopedien lisäksi potilaskohtaisesti esimerkiksi plastiikkakirurgi, käsikirurgi tai verisuonikirurgi.
-
Kotiutuminen tai jatkohoitoon siirtyminenSinulle suunnitellaan kuntoutusohjelma ja sovitaan tulevat kontrollikäynnit. Näin varmistetaan, että toivut ja kuntoudut mahdollisimman hyvin.
-
Leikkauksen jälkeiset syöpähoidotLeikkauksen jälkeisellä liitännäislääkehoidolla pyritään tuhoamaan mahdollisesti verenkiertoon päässeet yksittäiset syöpäsolut ja estämään etäpesäkkeiden muodostuminen. Sädehoidon tavoitteena taas on tuhota leikkausalueelle tai kasvaimen läheisille imusolmukealueille jääneet syöpäpesäkkeet.
-
KontrollikäynnitHoitojen jälkeinen seuranta kestää yleensä 5–10 vuotta.