Murupolku

Readspeaker

Leikkaukseen kotoa

Leikkaukseen kotoa

Leikkaukseen kotoa

Taysissa suuri osa suunnitelluista kirurgisista toimenpiteistä tehdään niin, että potilas tulee leikkaukseen suoraan kotoa toimenpidepäivän aamuna. Toimintatavasta käytetään lyhennettä leiko, joka tulee sanoista leikkaukseen kotoa.

Leiko-potilaana sinut kutsutaan yleensä esikäynnille ennen toimenpidettä. Esikäynnillä kerrotaan suunnitellusta toimenpiteestä, varmistetaan soveltumisesi leiko-potilaaksi ja annetaan valmistautumisohjeet.

Tarvittaessa tapaat esikäynnillä sairaanhoitajan lisäksi muita hoitoon osallistuvia, kuten kirurgin, anestesialääkärin ja fysioterapeutin. Esikäynti voidaan korvata myös puhelinhaastattelulla.

Jotta sovellut leiko-potilaaksi, pitää sinun pystyä liikkumaan itsenäisesti ja suoriutumaan kotona tapahtuvista leikkausvalmisteluista.
Jos sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, Marevan-hoito tai eristystä vaativa sairaus, et sovellu leiko-hoitoon.

Saat valmistautumisohjeet kutsukirjeessä

Jos olet leikkaukseen kotoa tuleva potilas, saat kutsukirjeessä valmistautumis- ja tulo-ohjeet.

Joissakin tapauksissa toimenpidettä edeltävänä päivänä sairaanhoitaja soittaa sinulle tai sinua pyydetään soittamaan sairaanhoitajalle. Soiton avulla varmistutaan, että olet tulossa toimenpiteeseen ja samalla voidaan sopia tarkka kellonaika saapumillesi ja kerrata valmistautumisohjeet, muun muassa mitä lääkkeitä lääkäri on määrännyt ottamaan toimenpidepäivän aamuna.

Jos esikäynnille ja toimenpiteelle varatut ajat ovat lähekkäin, erillistä varmistussoittoa ei sovita, vaan leikkausvalmistelujen toteutuminen tarkistetaan, kun olet saapunut leikoon.

Potilaana sinun tulee saapua sovittuna aikana kotoa suoraan leikkausosastolle.

Toimenpiteen jälkeen sinut siirretään heräämövalvontaan ja sieltä jatkohoitoon sen erikoisalan vuodeosastolle, mihin toimenpide liittyy.

2.0 Hiusviivaerotin


2.0 Hiusviivaerotin


Leikkaukseen kotoa - linkki

Leikkaukseen kotoa - hoitopolku - nosto

Leikkaukseen koto - video - nosto