Readspeaker

Tulossa potilaaksi Tays Hatanpään sairaalaan

Tulossa potilaaksi Tays Hatanpään sairaalaan

Tietoa Tays Hatanpään sairaalaan tulevalle potilaalle

Tays Hatanpää on osa Tampereen yliopistollista sairaalaa Taysia. Ammattitaitoinen henkilökunta tekee parhaansa hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi. Jos sinulla on epäselviä asioita tai hoitoa koskevia toiveita, kerro niistä hoitohenkilökunnalle.

Jos tulet kutsuttuna, kutsukirjeessä kerrotaan milloin ja missä pitää ilmoittautua. Kirjeessä saattaa olla lisätietoja tai valmistautumisohjeita. Lue ohjeet tarkkaan, pidä ne tallessa ja noudata niitä. Jos et pääse tulemaan sovittuna aikana, ilmoita siitä mahdollisimman pian, jotta voimme kutsua tilalle toisen hoidettavan.

Ennen sairaalaan tuloasi sinulle on tehty lähetteen tietojen pohjalta alustava tutkimus- ja hoitosuunnitelma, joka tarkentuu sairaalahoitosi aikana. Hoidosta, tutkimuksista tai niihin liittyvistä epäselvistä asioista kannattaa kysyä aina lääkäreiltä tai hoitajilta. Jos haluat, keskusteluihin voivat osallistua myös omaisesi tai läheisesi.

Osastolla

Sairaalassa sinulle annetaan käyttöön potilasvaatteet ja -jalkineet. Sairaalassa saa käyttää myös omia puhtaita vaatteita ja sisäjalkineita. Oma hammasharja, kampa ja parranajokone kannattaa ottaa mukaan. Mukaan sairaalaan voi ottaa myös tarvitsemansa liikkumisen apuvälineen, esimerkiksi rollaattorin.

Potilashuoneet ovat joko yhden tai kahden hengen huoneita. Samassa huoneessa saattaa olla sekä miehiä että naisia, jos osastolla on täyttä. Pyrimme kuitenkin huomioimaan hoidosta johtuvat erityistarpeet aina mahdollisuuksien mukaan.

Sairaudestasi ja sen hoidosta annetaan tietoja sosiaali- ja terveystoimen ulkopuolelle vain luvallasi. Tietojen luovuttamista varten sinulta pyydetään lupa sairaalassa. Lääkärit kertovat sinulle tehdyistä toimenpiteistä tavallisimmin leikkauksen jälkeisenä päivänä. Voinnista ja muista hoitoon liittyvistä asioista vastaavat työvuorossa olevat hoitajat sinulle ja nimetyille läheisille. Vointisi salliessa yhdistämme omaisten puhelut sinulle.

Osastoilla toiminnasta vastaavat osastonlääkäri ja osastonhoitaja. Sinua hoitavat lisäksi erikoislääkärit, erikoistuvat lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat. Toimistotöistä huolehtivat osastonsihteerit ja tilojen puhtaudesta sairaalahuoltajat. Kaikilta heiltä voit hakea apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin. He opastavat oikean henkilön luokse, jos eivät pysty itse vastaamaan. Hoitohenkilökunnan avulla tavoitat myös muut erityistyöntekijät kuten fysioterapeutin, sairaalapastorin, jalkojenhoitajan, ravitsemusterapeutin, toimintaterapeutin, puheterapeutin, diabeteshoitajan ja sosiaalityöntekijän.

Ruokailut

Kaikille potilaille tarjotaan samaa ruokaa mahdolliset erityisruokavaliot huomioiden.

Tays Hatanpään sairaalan ruokailuajat:

  • Aamiainen noin kello 7.45
  • Lounas noin kello 11.30
  • Päiväkahvi noin kello 13-15
  • Päivällinen noin kello 17
  • Iltapala noin kello 19.30

Leikkaus- tai toimenpidepäivinä tulee olla syömättä ja juomatta ja ottaa vain anestesialääkärin määräämät lääkkeet.

Omaiset ja läheiset

Omaiset ja läheiset ovat tärkeä tuki potilaalle ja hoitohenkilöstölle ja voivat suurena apuna potilaalle turvallisen hoidon varmistamisessa. Keskustelkaa hoitohenkilöstön kanssa ja kertokaa näkemyksenne hoidosta. Potilaan terveydentilasta hoitohenkilöstö voi antaa tietoa vain potilaan suostumuksella. Puhelinliikenteen ruuhkautumisen välttämiseksi toivomme läheisten sopivan yhdestä yhteyshenkilöstä.

Vierailuajat ovat sairaalassa vapaat. Tays Hatanpään sairaalan pääovi sulkeutuu kello 19, jonka jälkeen vierailut on sovittava osastolta ja vartijan kautta. Erityistilanteissa voi läheisen henkilön yöpymismahdollisuudesta sairaalassa keskustella hoitajan kanssa.

Tupakointi ja päihteet

Tays Hatanpään sairaala tukee savuttomuutta. Tupakointi on sallittu ulkoalueilla vain erikseen merkityillä paikoilla. Potilaalla on oikeus vieroitushoitoon sairaalassaolon aikana. Päihteiden tuonti sairaalaan on ehdottomasti kielletty.

Opetussairaala

Sairaalamme on opetussairaala. Siellä työskentelee kaikkien työntekijäryhmien opiskelijoita. Opiskelijat harjoittelevat vakituisten työntekijöidemme vastuulla. Halutessasi voit kieltää opiskelijoiden osallistumisen omaan hoitoosi.

Potilaaksi Tays Hatanpään sairaalaan - haitari

Sairaalan palvelut

Tays Hatanpään sairaalan ovet ovat avoinna

  • arkisin kello 6–19
  • lauantaisin kello 8–19 ja
  • sunnuntaisin ja juhlapyhinä kello 10–19.

Hatanpään kantasairaalan ala-aulassa on neuvontapiste, joka on avoinna arkisin kello 7.30–18 ja viikonloppuisin suljettu.

Hatanpään puistosairaalan neuvonta on avoinna arkisin kello 7.30–16, viikonloppuisin suljettu.

Cafe Hatanpää sijaitsee Hatanpään kantasairaalan ensimmäisessä kerroksessa heti pääovesta vasemmalle. Kahvilaa ylläpitää Pikante-ravintolat (Pirkanmaan Kansanterveys ry), jotka tukevat tuotollaan sydän- ja syöpäjärjestöjä.

Kahvilatuotteiden lisäksi myynnissä on makeisia, kemikaliotuotteita, lehtiä, postikortteja ja postimerkkejä.

Sairaalassa ei ole pankkiautomaattia. Pääoven vierestä löytyy postilaatikko. Se tyhjennetään arkisin kello 15.30. Postimerkkejä voi ostaa sairaalan kahviosta.

Omaa matkapuhelinta voit käyttää sairaalassa ollessasi. Joillakin potilaspaikoilla on oma puhelimensa, jota voi käyttää. Matkapuhelinten käyttö on kielletty vain erikseen kieltomerkityillä alueilla.

Sairaalan aulassa on maksuton nettipiste, jota voivat kaikki käyttää esimerkiksi verkkosivujen selailuun ja sähköpostiin. Sairaalassa ei ole pelkästään potilaille tarkoitettua tietokonetta, mutta omaa kannettavaa tietokonetta voi käyttää. Vierailijatunnukset voi kysyä osastolta.

Päiväkirurgiaan ja vuodeosastoille tulee Aamulehti.

Sairaalassa on keskusradio, jota voi kuunnella kuulokkeilla omalta potilaspaikalta. Oman korvakuulokkeilla kuunneltavan soittimen voi tuoda mukana. Televisiota voi katsoa osastojen päivähuoneissa ja osassa potilashuoneita.

Jokainen potilas saa käyttöönsä lukollisen kaapin vaatteita, rahoja ja muita tavaroita varten. Sairaala ei vastaa arvoesineiden, kuten suurten rahasummien tai korujen, säilymisestä. Leikkauksen tai muun tutkimuksen ajaksi voi kaapin avaimen jättää hoitajille lukolliseen tilaan säilytettäväksi.

Sairaalaan unohtuneita tavaroita voi tiedustella yksiköstä, jossa ollut potilaana tai sairaalan ala-aulassa sijaitsevasta neuvonnasta. Arvokkaammat tavarat, esimerkiksi kännykät, toimitetaan poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon.

Palvelumme parantamiseksi toivomme palautetta. Jokaisella osastolla on palautelaatikko, johon voi jättää hoitoa ja kohtelua koskevaa palautetta. Palautetta voi antaa myös sähköisesti. Palaute käsitellään luottamuksellisesti henkilökunnan yhteisissä kokouksissa. Tarvittaessa otamme sinuun palautteen johdosta yhteyttä.

Tays Hatanpään kartta (=Linkki)

Joukkoliikenteen aikataulut
Tampereen joukkoliikenteen busseilla on kaksi pysäkkiä Hatanpään kantasairaalan kohdalla. Sairaalaan liikennöivät bussit 11, 13 ja 15.

PALI palveluliikenteen aikataulut
Myös palvelubussit 3, 4 ja 11 liikennöivät Hatanpään kantasairaalaan.

Taksiasema löytyy sairaalan pääoven edestä. Voit tarvittaessa pyytää henkilökuntaa tilaamaan taksin.

Pysäköintipaikkoja on rajoitetusti. Olisikin toivottavaa, että leikkaukseen tai osastolle tuleva potilas jättäisi oma auton kotiin. Pysäköintipaikat ovat joko maksullisia tai aikarajoitettuja kiekkopaikkoja.