Murupolku

Readspeaker

Valikkonäyttö

Aikuisen nivustyräpotilaan hoitopolku

Aikuisen nivustyräpotilaan hoitopolku

Nivustyrä voi ilmaantua kaikenikäisille miehille ja naisille. Nivustyrä on yleinen erityisesti miehillä, ja sen ilmaantuvuus lisääntyy iän myötä. Nivustyrä ilmenee pehmeänä pattina toisessa nivusessa, joskus tyrä on molemminpuolinen. Yleensä patti häviää maatessa, vatsan paineen pienentyessä tai käsin painettaessa. Tyrä ei välttämättä aiheuta kipua, mutta usein siihen liittyy vähäistä vaivaa, joka tuntuu enimmäkseen liikkuessa. Kova kipu on harvinaista. Kivespussiin asti ulottuva tyrä tuntuu hankalalta, mutta sen kureutumisriski (ks. alla) ei ole kovin suuri.

Nivustyrään liittyy harvinainen mutta vaarallinen ilmiö, tyrän kureutuminen. Tyrän sisällä oleva suolenmutka kuristuu vatsan seinämän aukkoon (tyräporttiin) niin, ettei se pääse palautumaan vatsaonteloon. Tällöin alueen verenkierto häiriytyy, siinä tuntuu voimistuvaa kovaa kipua, eikä tyrää saa käsin painetuksi sisään. Aikaisemmin tuntumaton kova kipu tyrän alueella on syy hakeutua hoitoon vuorokaudenajasta riippumatta.

Lue lisää Terveyskylän Vatsatalosta.

Perusterveydenhuollon tai työterveyshuollon lääkäri tekee tarvittaessa lähetteen nivustyrän vuoksi Taysiin. Erikoislääkärimme lukee lähetteen muutaman päivän kuluessa ja ohjelmoi joko suoraan leikkaushoidon tai poliklinikkakäynnin hoidontarpeen arvioimiseksi.

Osalle potilaista leikkaus voidaan suunnitella lähetteen perusteella. Mikäli leikkauspäätöstä ei voida tehdä lähetteen perusteella, sinut kutsutaan poliklinikalle. Poliklinikalla lääkäri tutkii nivustyrän, laajemmin yleisen vointisi ja lääkityksesi. Lääkäri keskustelee kanssasi hoitosuunnitelmasta. Leikkaushoitoon päädyttäessä lääkäri tekee leikkaussuunnitelman.

Sinua ohjeistetaan antamaan terveydentilaasi koskevat esitiedot. Esitietojen ja mahdollisen haastattelun avulla varmistetaan leikkaukseen ja hoitoon vaikuttavat asiat. Sinut ohjataan käymään tarvittaessa laboratoriossa leikkaukseen liittyvien näytteiden ottamiseksi.

Saat tiedon sinulle suunnitellusta leikkauksesta ja valmistautumisesta kirjeitse, OmaTaysin kautta tai poliklinikkakäynnin yhteydessä.

Ohjeita:

Tervetuloa Taysiin
Tays Hatanpään kartta
Tays Valkeakosken kartta
Toimenpiteeseen valmistautuminen (Tays Hatanpää)
Tupakkatuotteiden käyttö ja kiireelliseen leikkaukseen valmistautuminen
Fysiatrian ohjeita leikkaukseen tulevalle potilaalle
Ohjeita leikkaukseen tulevalle (video)

Nivustyrien hoitamiseksi on kehitetty useita eri leikkaustekniikoita. Tavallisin leikkaustapa on avoimesta nivusviillosta tehtävä verkkokorjaus (ns. Lichtensteinin plastia), jossa pettänyt kudos vahvistetaan keinoaineverkolla. Tällainen leikkaus tehdään usein, jos tyrä on vain toisessa nivusessa eikä sitä ole aiemmin leikattu tai kyseessä on tähystysleikkauksen jälkeen uusiutunut tyrä.

Avoin verkkokorjaus tehdään usein paikallispuudutuksessa, tarvittaessa käytetään nukutusta tai selkäydinpuudutusta.

Jos nivustyrät ovat molemmilla puolilla tai tyrä on uusiutunut avoimen korjauksen jälkeen, toimenpide tehdään usein tähystämällä. Tähystysleikkaus vaatii nukutuksen.

Leikkauksen ajankohta sovitaan joko poliklinikkakäynnin yhteydessä tai saat siitä tiedon myöhemmin kirjeellä, puhelinsoitolla tai OmaTaysin kautta, jos käytät palvelua. Voit tiedustella ajankohtaa hoidonsuunnittelijalta:

Tays Hatanpää:

Hoidonsuunnittelija (avoimesti leikattavat) 03 311 58130
Hoidonsuunnittelija (tähystämällä leikattavat) 03 311 58250

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Tays Valkeakoski:

03 311 67322 klo 8–15

Ruokailu ja juominen

Leikkauspäivänä klo 00 jälkeen et saa enää syödä etkä juoda mitään. Syöminen ja juominen leikkauspäivän aamuna aiheuttaa suuren vaaratilanteen toimenpiteessä. Ohjeen noudattamatta jättäminen johtaa toimenpiteen peruuntumiseen.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholia ei saa käyttää toimenpidettä edeltävänä eikä toimenpidepäivänä. Toimenpidepäivänä klo 00 jälkeen et saa tupakoida. Tupakoinnin lopettaminen varhaisessa vaiheessa ennen toimenpidettä edistää merkittävästi leikkauksesta toipumista.

Lääkkeet

Jos käytät lääkkeitä, saat sairaalasta ohjeet, mitkä näistä lääkkeistä voit ottaa toimenpidepäivän aamuna kello 6.00 pienen vesimäärän kera. On tärkeää, että otat vain lääkkeet, jotka sinut on ohjattu ottamaan. Muiden lääkkeiden ottaminen saattaa johtaa toimenpiteen peruuntumiseen. Ole tarvittaessa yhteydessä hoidonsuunnittelijaan lääkityksestäsi.

Ota sairaalaan mukaan vakituiset lääkkeesi, myös astmasuihkeet ja insuliinit. Mikäli käytät Omega 3-valmisteita, niin jätä ne ottamatta kahden viikon ajan ennen leikkausta.

Mahdollisesta verenohennuslääkityksestä ja insuliineista saat erilliset ohjeet, noudata niitä.

Henkilökohtainen puhtaus

Käy suihkussa toimenpidettä edeltävänä iltana. Toimenpidettä varten ihon tulee olla terve toimenpidealueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Älä poista ihokarvoja toimenpidealueelta.

Toimenpidepäivän aamuna ei saa meikata, ja myös rakennekynnet, kynsilakat, lävistykset ja korut tulee olla poistettuina ennen leikkaussaliin menoa.

Kotiutuminen ja autolla ajo

Kotiutuminen tapahtuu joko leikkauksen jälkeen samana päivänä tai seuraavana aamuna. Jos kotiudut toimenpidepäivänä, kotiin pääsyn edellytyksenä on, että täysi-ikäinen henkilö hakee sinut sairaalasta ja on luonasi toimenpiteen jälkeiseen aamuun saakka. Omalla autolla ajaminen on kielletty vähintään leikkauspäivänä leikkauksen jälkeen, saat yksilölliset ohjeet leikkauksen jälkeen.

Kotiutuessasi sairaalasta saat mukaan kirjalliset kotihoito-ohjeet.

Kipu

Saat leikkauksen jälkeen kipulääkereseptit ja ohjeet lääkkeiden ottamisesta kotona.

Luotettavaa tietoa leikkauksen jälkeisestä kivunhoidosta tarjoaa yliopistosairaaloiden ylläpitämä Terveyskylä.

Noudata ohjeita leikkaukseen valmistautumisesta. Ilmoittaudu sairaalaan sovittuna aikana.

Ilmoittautumisen jälkeen hoitaja ohjaa sinut vaihtamaan sairaalan vaatteet ja tekee leikkaukseen liittyvät valmistelut, sekä varmistaa että olet noudattanut leikkaukseen valmistautumisohjeita. Kirurgi käy tapaamassa sinua tarvittaessa.

Valmisteluiden jälkeen odotat leikkaukseen pääsyä odotustilassa istuen. Odottaessasi voit esimerkiksi katsella televisiota, käyttää omaa puhelintasi, lukea lehtiä tai kirjaa. Saat ohjeet leikkauksen jälkeen tehtävistä harjoituksista. Leikkauksen tarkkaa aloitusaikaa ei usein voida ennalta tietää, mutta saat hoitohenkilökunnalta tarvittaessa tietoa aikataulusta.

Hoitaja tulee hakemaan sinut leikkaukseen odotustilasta ja siirryt leikkaussaliin kävellen. Leikkaussalissa käydään kanssasi läpi tarkistuslista, jonka avulla varmistetaan, että leikkaus voidaan turvallisesti toteuttaa.

Sinulle laitetaan valvontalaitteita esimerkiksi sydämen rytmin ja verenpaineen seuraamiseksi.

Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksen kesto vaihtelee tehtävän leikkauksen mukaan.

Toimenpiteen jälkeen sinut siirretään sängyllä heräämöön. Heräämössä hoitaja tarkkailee vointiasi. On tärkeää, että kerrot tuntemuksistasi, jotta esimerkiksi kivunhoito voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kipua voidaan lievittää kipulääkkeillä, puudutuksilla ja lääkkeettömin menetelmin.

Kun vointisi on vakaa ja olet kunnolla hereillä, saat kevyttä syötävää. Jos siirryt osastolle jatkohoitoon, tarjotaan syötävää osastolla.

Leikkaustekniikasta riippumatta suurin osa nivustyräpotilaista pääsee kotiin leikkauspäivänä. Voit joutua jäämään sairaalaan seurattavaksi, jos vointisi tai terveydentilasi sitä edellyttää. Kotiutuessasi leikkauspäivänä sinulla tulee olla aikuinen hakija ja aikuisen täytyy olla luonasi toimenpiteen jälkeiseen aamuun saakka.

Liikkuminen

Liikkuminen onnistuu leikkauksen jälkeen usein melko normaalisti. Kivun hoitoa varten saat kipulääkereseptin. Kivun kokeminen on hyvin yksilöllistä. Usein pari päivää leikkauksen jälkeen voit aistia haavakipua, joka sitten rauhoittuu. Jos leikkauksen jälkeinen kipu on erittäin kovaa, ota puhelimitse yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön.

Yhteystiedot leikkauksen jälkeen

Jos sinut on leikattu Tays Hatanpäällä:

Jos sinut on leikattu Tays Valkeakoskella:

Voit ottaa yhteyttä myös oman alueen terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai terveyspalvelujen neuvontaan.

Sairausloma

Sairasloman pituus on 1 (–2) viikkoa. Normaali liikkuminen on sallittua, rajua ponnistelua tai nivustaipeen venyttelyä kannattaa välttää sairausloman aikana.

Haavan paraneminen

Avoleikkauksen ongelmat liittyvät usein haavan paranemiseen: pienet verenpurkaumat häviävät muutamassa päivässä, kookkaammat taas voivat vaatia verihyytymän poiston uusintaleikkauksella. Kivespussiin valunut veri poistuu hitaasti, kives näyttää ”mustalta”. Ikäviä tuntemuksia voi helpottaa käyttämällä napakoita alushousuja.

Leikkausalueen turvotus häviää parissa viikossa, mutta kiinteyttä alueella voi olla kuukausien ajan.

Leikkaushaava voi tulehtua, riski tähän on noin 2 prosenttia. Haavainfektioille altistaa mm. tupakointi, huonossa tasapainossa oleva diabetes ja ylipaino.

Pitkäaikaista nivusseudun kipua kehittyy 1–3 prosentille leikatuista potilaista. Kiputila voi joskus vaatia lääkärin arvion ja mahdollisesti toimenpiteitä, kuten nivusseudun puudutuksen tai jopa uusintaleikkauksen. Vaikka kiputila on harvinainen, se on kuitenkin mahdollinen, ja siitä syystä täysin oireettoman pienen nivustyrän hoidolla ei ole kiirettä.

Nivustyrä voi myös uusiutua, riski siihen on 1–5 prosenttia leikkaustekniikasta riippumatta.

Haavan hoito

  • Vältä haavan turhaa koskettelua.
  • Suihkuun voi mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Haavan suojasidos poistetaan puhtain käsin ennen suihkuun menoa. Suihkun jälkeen haavaa ei tarvitse suojata, ellei se eritä.
  • Ompeleet poistetaan oman alueen terveysasemalla tai työterveyshoitajalla. Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa.
  • Saunaan voi mennä ompeleiden poiston jälkeen.

Toipuminen

  • Verkon riittävä kiinnittyminen kestää noin viisi vuorokautta
  • Leikkausalueelta vuotanut veri saattaa aiheuttaa mustelmia kiveksiin.
  • Leikkauksen jälkeen on mahdollista, että entiselle tyräalueelle kertyy turvotusta ja/tai verenpurkaumaa, ja saattaa näyttää jopa siltä, että tyrä on edelleen olemassa. Se on kuitenkin kudosnestettä, joka poistuu itsestään muutaman viikon kuluessa, ja ontelo liimautuu umpeen.
  • Leikkauksen jälkeen nivusseutu tuntuu erilaiselta vielä monen kuukauden ajan, vaikka tyrä onkin parantunut. Paranemistapahtumaan kuuluu arpikudoksen muodostuminen, erityisesti avoleikkauksessa. Arpi on ihon alla oleva herneenpalon omainen kova, paksu ja kiristävä kudoskeräymä. Arpikudos aiheuttaa kuukausiksi jonkinasteista kivun ja kiristyksen tunnetta tietyissä liikkeissä ja asennoissa. Vaiva poistuu arven ”kypsyessä” ja pienetessä.
  • Suolen säännöllisestä toiminnasta tulee huolehtia esimerkiksi kuitupitoisella ruokavaliolla ja juomalla riittävästi.
  • Tähystysleikkauksen jälkeen saattaa esiintyä hartiapistosta, joka johtuu vatsaonteloon johdetun kaasun aiheuttamasta palleaärsytyksestä. Hartiapistos on vaaratonta ja menee ohi muutamassa päivässä. Liikkuminen ja kipulääke auttavat kipuun.

Ota yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön, jos

  • sinulla on kovaa vatsakipua, jatkuvaa pahoinvointia, huimausta tai huonoa oloa
  • haavasta on runsasta verenvuotoa
  • haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punotusta tai kuumotusta
  • haavasta on märkäistä vuotoa
  • sinulla on ollut kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan.

Erillistä jälkitarkastusta ei yleensä tarvita. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä:

Tays Hatanpään kirurgian poliklinikka 03 311 58190 tai vatsakeskus 03 311 58210. Numerot ovat takaisinsoittonumeroita.
Tays Valkeakoski puhelinvälitys 03 311 614