Varhainen vuorovaikutus

Me kaikki tarvitsemme elämässämme paljon lämpöä, rakkautta, läheisyyttä ja hellyyttä. Vauva tarvitsee näitä kaikkia erityisen paljon juuri vanhemmiltaan. Vauva haastaa uudet vanhemmat etsimisen seikkailuun: oppikaa tunnistamaan vauvan todelliset tarpeet ja etsikää sellainen hoivaamismalli, joka sopii juuri teidän vauvallenne ja perheellenne.

Vauvan viestien ymmärtämiseen tarvitaan herkkyyttä ja opettelua. Synnytyksen jälkeen äiti on herkistynyt niin, että hän on vastaanottavainen ja avoin vauvan viesteille.

Vauva on kohdussa oppinut äidin äänen, rytmin ja liikkeet. Kun pidät vauvaa lähelläsi ja hän kuulee tuttuja ääniä, hän rauhoittuu parhaiten.

Sairaalassa äiti ja vauva ovat yhdessä vuorokauden ympäri. Sairaalassa ei tarvitse huolehtia siivouksesta, ruuanlaitosta tai pyykinpesusta. Siksi kannattaa opetella rauhassa yhteistä elämää uuden perheenjäsenen kanssa. Imetä vauvaa silloin, kun hän haluaa. Sairaalassa voit keskittyä vain vauvaan ja omaan toipumiseesi.

Vauva tarvitsee yhdessäoloa ja hoivaa

Jokainen vauva on erilainen. Siksi emme voi antaa ”käyttöohjeita”, jotka sopivat kaikille vauvoille. Tärkeintä vauvalle on, että hänen lähellään on ihmisiä, jotka ymmärtävät hänen tarpeitaan ja nauttivat yhdessäolosta ja hoivaamisesta.

Vanhemmuus tarkoittaa sitä, että vanhemmat välittävät lapsesta ilman ehtoja ja sitoutuvat pitämään hänestä huolta joka tilanteessa. Hyvä vanhemmuus kehittyy pikkuhiljaa. Me Taysissa autamme teidät alkuun tällä matkalla.

Haluamme, että saatte perheenä tutustua toisiinne ja opetella tunnistamaan vauvan tarpeita jo sairaalassa. Vanhemmat saavat olla vauvan kanssa yhdessä. Henkilökunta auttaa, kun on tarpeen.

Jos vauva on hoidettavana lastenosastolla, vanhempien on hyvä olla mahdollisimman paljon hänen luonaan. Jos et voi ottaa vauvaa syliin, voit silti pitää häntä kädestä kiinni. Juttele vauvalle, sillä äänesi on tuttu ja turvallinen.


Päivitetty 26.6.2024