Readspeaker

Influenssarokotukset

Influenssarokotukset

Pirha 2.0 PTV Palvelu Widget

Sinun on mahdollista saada vuosittain kausi-influenssarokotus. Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa.

Aikuisille influenssarokote voidaan antaa omalla sosiaali- ja terveysasemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote annetaan neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

Toimi näin

Jos kuulut riskiryhmään, influenssarokote on sinulle maksuton ja saat sen toimipisteestä, jossa asioit.

Jos et kuulu riskiryhmiin, ota influenssarokotereseptin saamiseksi yhteyttä siihen sosiaali- ja terveysasemaan, jonka asiakas olet. Voit pyytää reseptiä terveysasemasi chatin kautta. Lisäksi esimerkiksi Pirkkalassa ja Tampereella, voit täyttää sähköisessä asioinnissa influenssarokotteen reseptipyyntölomakkeen. Kun olet saanut reseptin, käy ostamassa rokote apteekista ja ota rokote mukaasi vastaanotolle.

Voit varata sosiaali- ja terveysasemallesi erillisen rokotusajan. Jos olet jo varannut sosiaali- ja terveysasemaltasi vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla saada myös rokotteen. Äitiys- ja lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollon toimipisteissä influenssarokotuksia annetaan normaalien vastaanottojen yhteydessä tai muuten sovittuna ajankohtana.

Jos kuulut ryhmään, jolle suositellaan koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannosta, saat sen influenssarokotuksen yhteydessä. Raskaana olevat ja riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat saavat koronan tehosterokotteen sosiaali- ja terveysasemalta.

Kun tulet rokotukselle, ota mukaan Kela-kortti. Rokottamisen helpottamiseksi sinun on hyvä pukea yllesi vaatteet, joissa saat olkavartesi helposti paljaaksi.

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla, jotta mahdolliset rokotusreaktiot voidaan huomata. Jos sinulla herää kysymyksiä saamastasi rokotuksesta, voit olla yhteydessä yksikköön, jossa sait rokotteen.

Influenssarokotteen saaminen kotiin

Rokotteen saaminen kotiin

 • Säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä oleva saa rokotteen kotiin kotihoidon kautta.
 • Jos et ole säännöllisen kotihoidon asiakas ja et ilman kohtuutonta vaivaa pääse rokotettavaksi rokotuspisteelle, voit olla yhteydessä hyvinvointialueelle. Tarkempi ohjeistus annetaan, kun syksyn 2024 rokotusaikataulut on julkaistu.  Jos sinulla on mahdollisuus käyttää kodin ulkopuolisia palveluita, kuten käydä kaupassa, ei kotiin saatavaan rokotteeseen ole perusteita.
 • Omaishoitajalla ja omaishoidettavalla on oikeus saada rokote kotiin annettuna. Omaishoitajat saavat tarkempia ohjeita omalta omaishoidon asiakasohjaajalta.
 • Kotiin annettavasta rokotteesta hyvinvointialueen palveluna peritään kotisairaanhoidon tilapäiväinen asiakasmaksu (12,20 €).

Pirha 2.0 PTV Palvelu Widget

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Rokottaminen on kaikille maksutonta, mutta itse influenssarokote on maksuton vain alla mainituille ryhmille.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

 • raskaana olevat naiset,
 • kaikki kuuden kuukauden – kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäiset lapset,
 • kaikki 65 vuotta täyttäneet,
 • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat,
 • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri,
 • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset ja
 • sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon henkilöstö sekä opiskelijat.

Lisäksi maksuttoman influenssarokotteen saavat henkilöt, jotka työnsä tai muiden olosuhteiden takia ovat suuressa vaarassa saada lintuinfluenssatartunnan, muun muassa turkistarhoilla tai siipikarjan parissa työskentelevät.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

Lisätietoa influenssarokotteista ja riskiryhmistä - linkki

2.0 Hiusviivaerotin


Influenssarokotukset - linkki koronarokotukset -sivulle

Rokotukset ennakkotietonosto

Tietoa influenssa- ja koronarokotuksista julkaistaan elokuussa

Tietoa influenssa- ja koronarokotuksien antamisesta Pirkanmaallla syyskaudella 2024 julkaistaan elokuun aikana.