Readspeaker

Valikkonäyttö

Lasten sydänsairaudet

Lasten sydänsairaudet

Lasten sydänsairaudet

Taysissa alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten sydänsairauksien tutkimus ja hoito on keskitetty lasten sydänpoliklinikalle ja lastenosastoille. Meillä tutkitaan potilaita, joiden sairauden tai oireilun syyn selvittäminen vaatii lisätutkimuksia.

Taysissa tutkittavia oireita ja hoidettavia sairauksia ovat muun muassa

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Suurimman osan tutkimuksista teemme poliklinikalla. Vaikeasti sairaat potilaat tarvitsevat osastohoitoa, ja joidenkin sydänlääkkeiden aloitus tapahtuu vuodeosastolla. Tutkimuksiimme tullaan lähetteellä. Sydänsairauksien selvittelyssä ja seurannassa tehdään yleensä ultraäänitutkimus, otetaan sydänfilmi eli EKG ja mitataan verenpaine. Sydämen rakennepoikkeavuuksien selvittelyssä mitataan verenpaine käsistä ja jaloista. Rytmihäiriöitä tutkimme tavallisen sydänfilmin lisäksi sydänfilmin vuorokausirekisteröinnillä eli Holter-tutkimuksella ja rasitukseen liittyviä oireita rasituskokeella. Spiroergometriatutkimuksessa rasituskokeeseen on liitetty keuhkojen toiminnan mittaus (spirometria), jolloin saadaan tietoa sekä sydämen että keuhkojen toiminnasta.  Yleisimmistä sydäntutkimuksista löydät lisää tietoa Terveyskylän Lastentalosta.

Toimenpide- ja leikkaushoito

Lasten sydänsairauksien toimenpide- ja leikkaushoito on keskitetty Helsinkiin, HUSin Uuteen lastensairaalaan.

Sydänkatetroinnissa tutkitaan verenkierron toimintaa ja voidaan tehdä painemittauksia sekä varjoainekuvauksia. Katetrointitoimenpiteessä voidaan sulkea sulkulaitteella aukkoja tai avata ahtaita läppiä tai verisuonia. Rytmihäiriöitä voidaan tutkia katetroinnissa tehtävällä elektrofysiologisella tutkimuksella ja hoitaa katetriablaatiolla ja tahdistimen asennuksella. 

Toimenpidettä tai leikkausta tarvitsevien potilaiden edeltävän seurannan ja esitutkimukset teemme Taysissa. Tutkimukset lähetämme nähtäviksi HUSin Uuteen lastensairaalaan hoidon suunnittelua varten. 

Yleensä potilaat menevät lähetteen perusteella toimenpidettä tai leikkaushoitoa varten suoraan Uuteen lastensairaalaan eikä edeltävää arviokäyntiä Helsingissä tarvita. Toimenpiteen tai leikkauksen jälkeinen seuranta tapahtuu Taysissa, myös leikkaushoidon jälkeinen sairaalahoito voi tapahtua osin Taysissa. 

Taysin erityisosaaminen

Lasten sydänsairauksien tutkimuksiin ja hoitoon osallistuu Taysissa moniammatillinen ryhmä, johon kuuluvat lasten lasten sydänlääkäri, lastensairaanhoitaja sekä kuvantamistutkimuksista vastaava erikoislääkäri, kuntoutusohjaaja, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti, sosiaalityöntekijä ja psykologi. Kuntoutusohjaaja ohjaa ja tukee sydänlapsia ja -nuoria sekä heidän läheisiään ja toimii yhteistyössä koulujen ja päiväkotien kanssa, lisäksi auttaa ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä. Fysioterapeutti arvioi suorituskykyä kävelytestin avulla ja antaa liikuntaohjausta. Psykologi auttaa sopeutumaan sydänsairauteen. Ravitsemusterapeutti antaa ohjeistusta sydänterveellisestä ruokavaliosta ja tarvittaessa vinkkejä riittävän energiasaannin ja normaalin kasvun turvaamiseksi. Sosiaalityöntekijä kartoittaa erilaisten todistusten tarpeen ja oikeudet sosiaalietuuksiin.

Tieteellisen tutkimuksen kohteena ovat erityisesti lasten pahanlaatuisten sairauksien hoitoihin liittyvät sydänmuutokset ja rytmihäiriösairaudet.

Lasten sydänsairaudet - vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilöt

  • Osastonylilääkäri Tuija Poutanen
  • Erikoislääkäri Kaisa Ylänen

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Lasten sydänsairaudet - sinua saattaisivat kiinnostaa

Lasten sydänsairaudet - muualla verkossa

Muualla verkossa

Lasten sydänsairaudet - ammattilaiselle