Readspeaker

Siittiöiden lahjoittaminen

Siittiöiden lahjoittaminen

Siittiöiden lahjoittaminen

Nyrkkeilyhanskat roikkuvat naruistaan. Kuvassa myös teksti: Mikä saisi sinut luovuttamaan? lahjoitaihme.fi.
Siittiöitäsi lahjoittamalla voit auttaa niitä, joiden lapsettomuushoidot omilla siittiöillä eivät ole tuottaneet toivottua lopputulosta tai joiden omat siittiöt puuttuvat kokonaan. Lahjasiittiöiden käyttäminen on mahdollisuus, jota ilman heidän toiveensa pienokaisesta ei ehkä koskaan toteudu. Juuri sinä voit lahjoittaa heille ihmeen.

Siittiöiden lahjoittaminen - tarkemmat tiedot - haitari

Tarkemmat tiedot siittiöiden lahjoituksesta

Myös suomalaisten miesten siemennesteen laatu on heikentynyt. Lahjasiittiöt ovat kallisarvoinen lahja lasta toivoville. Lahjasoluista on jatkuvasti pulaa ja tämä rajoittaa tehtyjen hoitojen määriä.

Monille ainoa mahdollisuus raskauden käynnistymiseen on lahjoitetuilla siittiöillä toteutettu hoito. Lahjasoluja voidaan käyttää erilaisista syistä: oma siittiötuotanto puuttuu, omat siittiöt ovat heikkolaatuisia tai jos omien siittiöiden käyttäminen altistaisi mahdollisesti syntyvän lapsen vakavalle perinnölliselle sairaudelle. Myös itselliset naiset ja naisparit tarvitsevat lahjoitettuja siittiöitä.

Siittiöiden lahjoittamisen motiivina pitää olla halu auttaa ja antaa niitä tarvitsevalle kipeästi kaivattu mahdollisuus omaan lapseen.

Pyrimme tekemään lahjoittamisesta sinulle mahdollisimman vaivatonta.

Siittiöitä voi lahjoittaa 20–45 -vuotias terve mies, jonka suvussa ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia. Monet hyvässä hoitotasapainossa olevat sairaudet kuten kilpirauhassairaudet, astma, allergia ja atopia eivät ole este luovutukselle. Sukusoluja ei kuitenkaan voi luovuttaa, mikäli polttaa tai käyttää muita tupakkatuotteita. Käytön tulee olla loppunut vähintään kolme kuukautta ennen luovuttamista.

Voit halutessasi kysyä tarkemmin luovuttamisen ehdoista lahjasoluhoitajalta.

Siittiöiden laadun tulee olla riittävän hyvä hedelmöityshoitoja ajatellen. Jokainen lahjoittajaksi haluava tutkitaan tarkkaan ennen hyväksymistä lahjoittajaksi.

Luovuttajia toivotaan kaikista etnisistä ryhmistä.

Luovuttaja voi olla kuka tahansa, jolla on halu auttaa itselleen tuntematonta pariskuntaa lahjoittamalla heille siittiöitä.

Yhteydenottopyyntö ja alkukeskustelu

Kun otat yhteyttä, hoitaja kyselee sinulta tausta- ja terveystietojasi. Hän vastaa myös kysymyksiisi. Keskustelun jälkeen sinulle varataan aika näytteenantoon siemennesteanalyysia varten.

Siemennesteanalyysi

Siemennestenäyte annetaan Fimlabin Hedelmöityshoitolaboratoriossa. Näytteestä tehdään siemennesteanalyysi ja siittiöiden koepakastus ja -sulatus. Sinulle soitetaan analyysin tuloksesta.Jos siittiöitä on riittävästi ja ne kestävät pakastuksen, sinulle varataan aika terveystarkastukseen. Saat jo analyysissa käydessäsi mukaasi esitietolomakkeen, joka sinun tulee täyttää ennen terveystarkastukseen saapumistasi. Tuo esitietolomake mukanasi vastaanotolle.

Terveystarkastus ja laboratoriokokeet

Kun tulet vastaanotolle, lääkärimme tekee sinulle terveystarkastuksen ja käytte läpi esitietolomakkeessa antamasi tiedot. Samalla käynnillä laboratoriomme ottaa sinulta veri- ja virtsanäytteitä, joiden avulla poissuljetaan useita tarttuvia tauteja, kuten hepatiitit ja HIV, sekä kromosomipoikkeavuudet. Perinnölliset sairaudet kartoitetaan tarkasti, jotta niitä ei periytyisi lahjasolusta syntyvälle lapselle. Saat vastaanotolla myös hyödyllistä tietoa omasta hedelmällisyydestäsi siemennesteanalyysin ja terveystarkastuksen pohjalta. Saat myös neuvontaa lahjoittamiseen liittyvissä lääketieteellisissä, terveydellisissä, oikeudellisissa ja taloudellisissa seikoissa.

Neuvonta

Ennen lahjoittajaksi hyväksymistä käyt vielä lahjasukusoluneuvonnassa. Siellä käydään läpi lahjoittamiseen liittyvät oikeudelliset, eettiset ja psykologiset asiat.

Lahjoittajaksi hyväksyminen ja näytteenanto

Kun sinut on hyväksytty lahjoittajaksi, siemennesteen luovutus voidaan aloittaa. Näytteenannot eli "pakastukset" kuten ensimmäisen näytteen antaminenkin, tapahtuvat viihtyisissä ja rauhallisissa tiloissamme Fimlab Hedelmöityshoitolaboratoriossa. Kertoja tarvitaan yleensä 8-10, ja lahjoittajana sinun pitää olla valmis sitoutumaan tarvittavaan määrään näytteenantokertoja. Näytteenantoja tehdään kerran tai kahdesti viikossa, ja käynnit voidaan sopia sinun aikatauluihisi sopiviksi. 

Kaikki neuvonta, tutkimukset ja vastaanottokäynnit ovat sukusolujen lahjoittajalle ilmaisia, ja maksamme lahjoittamisesta hedelmöityshoitolain mukaisen korvauksen kuluista ja ansionmenetyksestä.

Saman lahjoittajan sukusoluilla voidaan koettaa saada lapsia korkeintaan viiteen eri perheeseen.

Sukusolujen lahjoituksen voi perua koska tahansa ilman erillistä selvitystä tai syytä. Peruminen koskee vielä käyttämättä olevia sukusoluja. Peruminen tehdään kirjallisesti, lahjasoluista vastaava hoitaja auttaa sinua mikäli haluat peruuttaa lahjoituksesi.

Tärkein motivaatio siittiöiden lahjoittamiseen on auttamisen halu, ja paras mahdollinen palkkio on uuden elämän syntyminen. Sinulle kuitenkin maksetaan hedelmöityshoitolain mukainen korvaus lahjoituksesta aiheutuneista kustannuksista.

Lahjoitetuilla siittiöillä toteutettujen hedelmällisyyshoitojen tulokset ovat hyviä, jopa 80 % lasta toivovista onnistuu saamaan toivomansa lapsen.

Kyllä voit. Kuten lahjoittajia, myös lahjasoluja tarvitsevia, on useista eri etnisistä taustoista.

Lahjasolujen vastaanottajalle pyritään käyttämään siittiöitä sellaiselta lahjoittajalta, joka muistuttaa vastaanottajaa pituuden, silmien ja hiusten värin sekä etnisen alkuperän suhteen.

Tampereen yliopistollisen sairaalan sukusolupankkiin lahjoittamiasi sukusoluja käytetään julkisen puolen hoidossa olevien potilaiden hedelmöityshoidoissa. Julkisia lapsettomuushoitoja voivat saada vain Suomessa kotipaikkaoikeuden omaavat henkilöt.

Saat. Lahjoittaja saa itse päättää lahjoituksen ehdot. Sinulta kysytään, saako lahjoittamiasi siittiöitä käyttää heteropariskunnille, naispareille vai myös itsellisille lasta toivoville naisille. Lahjasolujasi ei käytetä ehtojesi vastaisesti. Lahjasukusoluista vastaava hoitaja auttaa sinua ehtojen laatimisessa.

Sukusolujen lahjoittamista säätelee vuonna 2007 voimaan tullut hedelmöityshoitolaki. Lain mukaan lahjoittajat täytyy rekisteröidä, joten lahjoitusta ei voi tehdä anonyymisti Suomessa.

Lahjoittaja jää vastaanottajille tuntemattomaksi. Hoidosta mahdollisesti syntyvä lapsi voi 18 vuotta täytettyään saada sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta (Valvira) tiedon lahjoittajan henkilöllisyydestä. Vanhempia kannustetaan kertomaan lapselle alkuperästään, jotta hän voi aikuisena itse tehdä päätöksen lahjoittajan henkilöllisyyden selvittämisestä.

Voit lukea lisää sivulta Sukusolujen lahjoittamisesta laissa.

Soita meille suoraan arkisin klo 8-15 numeroon 03 3116 3470.

Sukusolujen luovutus - yhteystiedot nosto

Luovuta sukusolu - lahjoita ihme!

Jos haluat tietää sukusolujesi lahjoittamisesta, voit täyttää yhteydenottolomakkeen. Lahjasoluhoitaja soittaa sinulle toivomaasi aikaan arkisin päivällä.

Tai vaihtoehtoisesti soita suoraan lahjasoluhoitajalle numeroon 03 3116 3470, arkisin klo 8 – 14.

Luovutetuille munasoluille ja siittiöille on aina odottajia. Ole rohkeasti yhteydessä.