Readspeaker

Välikorvan sairaudet

Välikorvan sairaudet

Välikorvan sairaudet

Tulehduksellisissa välikorvasairauksissa kuulovika johtuu useimmiten siitä, että tärykalvossa on reikä, joka vuotaa ajoittain tai toistuvasti märkää. Toistuvat tulehdukset saattavat myös pysyvästi vaurioittaa kuuloluita. Tärykalvoreiän kautta korvakäytävästä voi välikorvaan siirtyä ihohilsettä, joka aiheuttaa sinne niin sanotun hilsekasvaimen eli kolesteatooman. Hoitamattomana kolesteatooma laajenee, vaurioittaa kuuloluita ja voi aiheuttaa henkeä uhkaavia komplikaatioita.

Ei-tulehduksellisissa välikorvasairauksissa tärykalvo on useimmiten ehyt, mutta kuuloluuketju on huonosti liikkuva. Kuuloluissa voi myös olla synnynnäisiä poikkeavuuksia.

Tutkimukset ja hoito 

Ennen mahdollista leikkauspäätöstä tehdään korvan mikroskooppinen tutkimus, otetaan kuulokäyrä ja tarvittaessa tehdään korvien tietokonetomografiakuvaus. 
Suuri osa välikorvasairauksien leikkauksista voidaan tehdä päiväkirurgisina paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Korvien putkitukset, tärykalvon paikkausleikkaukset ja kuuloluiden korjausleikkaukset on keskitetty Tays Valkeakosken sairaalaan. Vaativimmat kirurgiset toimenpiteet teemme Tays Keskussairaalassa. 

Välikorvasairauksiin voi saada leikkaushoitoa seuraavissa tilanteissa:

  • Korvien putkitukset lasten toistuvissa välikorvatulehduksissa
  • Tärykalvon paikkausleikkaus
  • Kuuloluiden korjausleikkaus
  • Välikorvan- ja kartiolisäkkeen saneerausleikkaus
  • Luuankkuroitujen kuulokojeiden leikkaus

2.0 Hiusviivaerotin


Välikorvan sairaudet - muualla verkossa

Välikorvan sairaudet - ammattilaiselle