Readspeaker

Valikkonäyttö

Erikoissairaanhoidon valinta

Erikoissairaanhoidon valinta

Erikoissairaanhoidon valinta

Sinulla on terveydenhuoltolain mukainen oikeus valita erikoissairaanhoidon tutkimus- ja hoitopaikkasi mistä tahansa julkisesta sairaalasta Suomessa. Valinnanvapaus koskee kiireetöntä hoitoa. 

Kuinka voin valita hoitopaikkani?

Erikoissairaanhoitoon tarvitaan aina lääkärin lähete. Sen voi kirjoittaa terveyskeskuksen, työterveyshuollon, yksityisen lääkäriaseman tai sairaalan lääkäri. Lähettävä lääkäri arvioi jatkotutkimuksen tai -hoidon tarpeesi ja varmistaa, että valitsemassasi sairaalassa on hoidon edellyttämä erikoisala ja asiantuntemus. Hän kirjaa valintasi lähetteeseen.

Kun lähete on saapunut sairaalaan, hoidon tarpeesi arvioidaan normaalin kiireellisyysjärjestyksen mukaisesti.

Meille valinnanvapauden perusteella hoitoon tulevan potilaan lähetteeseen kirjataan aina hoitopaikaksi Pirkanmaan hyvinvointialue, vaikka hoitopaikka olisi Coxa tai Sydänsairaala.

Haluaisitko valita itse hoitopaikkasi? -video Dreambroker videopalvelussa

Kysy lisää valinnanvapaudesta

Palvelemme puhelimitse numerossa 03 3116 7000 arkisin kello 9–11 ja 12–14. Sähköpostiosoitteemme on valinnanvapaus@pirha.fi. Tietoturvasyistä sähköpostiin ei pidä liittää henkilötunnusta tai terveystietoja. Palvelemme myös ruotsiksi ja englanniksi. Vi betjänar också på svenska.  Service also in English.

Emme voi vastata terveydentilaa koskeviin kysymyksiin, mutta kerromme sinulle esimerkiksi valinnanvapauden lähetekäytännöistä ja hoitoon pääsyn odotusajoista.

Tampereen yliopistollinen sairaala

Tampereen yliopistollinen sairaala vastaa erikoissairaanhoidon palvelujen tuottamisesta noin miljoonalle suomalaiselle.  Toimipisteemme ovat Tays Keskussairaala, Tays Hatanpää, Tays Valkeakoski ja Tays Sastamala. Tays on osa Pirkanmaan hyvinvointialuetta.

Tekonivelsairaala Coxa

Suomen ainoan tekonivelleikkauksiin erikoistuneen sairaalan potilasturvallisuus ja hoitotulokset ovat kansainvälisesti tarkasteltuna alansa huippuluokkaa. Coxassa tehdään yli 6000 tekonivelleikkausta vuosittain. Tekonivelsairaala Coxa sijaitsee Tampereella yliopistollisen sairaalan alueella. Coxa on osa Pirkanmaan hyvinvointialuetta.

Tays Sydänsairaala

Sydämen hoitoon erikoistunut sairaala tuottaa palveluja potilaille, jotka tarvitsevat kardiologista tai sydän- ja rintaelinkirurgista hoitoa. Tays Sydänsairaala on osa Pirkanmaan hyvinvointialuetta.