Kaksi vuotta kestävä Onnistu omalääkärinä -koulutus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Yleislääketieteen erikoislääkäreille suunnatun kurssin tavoitteena on syventää lääkärin ammatillista osaamista ja vuorovaikutustaitoja. Koulutus antaa valmiuksia työhön erityisesti monisairaiden, toiminnallisesti oireilevien ja paljon palveluja käyttävien potilaiden hoidossa.
Täydennyskoulutus syventää osaamista
– Tämä koulutus tarjoaa kokeneillekin lääkäreille mahdollisuuden syventää osaamistaan ja laajentaa näkökulmaa entisestään, Pirkanmaan hyvinvointialueen koulutusylilääkäri Emmi Lautamatti kertoo.
– Täydennyskoulutukselle on ollut tarve, sillä terveyskeskuspotilaiden asiat ovat viime vuosina muuttuneet yhä haastavammiksi ja monimutkaisemmiksi, Lautamatti jatkaa.
Koulutuksen järjestää Sisä-Suomen yhteistyöalue ja kurssille osallistuu nyt 26 perusterveydenhuollossa työskentelevää yleislääketieteen erikoislääkäriä Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueilta. Osallistujilta on jo saatu runsaasti positiivista palautetta.
– Onnistu omalääkärinä -koulutus opettaa muun muassa hyödyntämään potilaan sosiaalista ympäristöä ja verkostoa osana hoitoa. Lääkärit saavat koulutuksesta valmiuksia hoitosuhteen ja hoidon jatkuvuuden ylläpitämiseen, sanoo Emmi Lautamatti.
– Kurssi auttaa myös ymmärtämään syvemmin omaa kasvua yleislääkärinä ja tarjoaa keinoja oman työn hallintaan sekä työssä jaksamiseen.
Oppiminen tapahtuu pääosin vuorovaikutteisesti pienryhmissä.
Hoitosuhteen ylläpitäminen on avainasemassa
Tampereella Tipotien sosiaali- ja terveysasemalla työskentelevä terveyskeskuslääkäri Paula Pajari aloitti täydennyskoulutuskurssin ensimmäisten joukossa tammikuussa.
– Ennakkotietojen perusteella kurssi vaikutti mielenkiintoiselta. Koulutus sattui nyt sopivaan vaiheeseen, kun työkokemusta on kertynyt useamman vuoden ajalta ja olin jo jonkin aikaa kaivannut työhöni jotakin uutta, Paula Pajari kertoo.
Paulan mukaan kurssin ydin on potilaan elämän kokonaisuuden huomioiminen lääkärin työssä. Pitkässä hoitosuhteessa potilas ja lääkäri tulevat toisilleen tutuiksi puolin ja toisin, mistä molemmat hyötyvät. Kun tuntee potilaan elämää vastaanoton ulkopuolellakin, on mahdollista huomioida hoidossa esimerkiksi potilaan elämäntilanne tai voimavarat.
– Potilaan tausta heijastuu aina nykyhetkeen ja yllättävät seikat menneisyydestä saattavat joskus vaikuttaa terveysasioihin suhtautumiseen. Siksi eri potilaille ei välttämättä suositella samaa hoitoa, vaikka vaiva olisi sama. Sillä on iso merkitys, mitä elämä vastaanoton ulkopuolella on, Paula Pajari jatkaa.
– Kurssi on vasta alussa, mutta olen saanut vahvistusta ja tukea omalle ajattelulleni.
Täydennyskoulutuskurssin sisältö istuu sopivasti ajankohtaan, sillä omalääkärimallia otetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella nyt vaiheittain käyttöön.
Koulutuspäivät tuovat vaihtelua ja lisävirtaa arjen työhön
Tampereella järjestettävien koulutuspäivien lisäksi Onnistu omalääkärinä -kurssiin kuuluu ennakkotehtäviä ja lukemista, joiden avulla virittäydytään päivän teemaan ja aiheisiin.
Kiireisen terveyskeskustyön vastapainoksi koulutuspäivät tuovat Paulalle mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia kollegoiden kanssa rauhassa ja pohtia omia arvoja.
– Opiskeluryhmässä on paljon samanmielisiä ammattilaisia, jotka ovat halunneet hakeutua tähän koulutukseen. Opiskelujen ohella porukassa käydyt keskustelut virkistävät ja antavat voimaa työpäiviin.
Paula Pajari on tyytyväinen päätökseensä osallistua täydennyskoulutukseen.
– Vastaanottoaika potilasta kohden ei todennäköisesti tule pitenemään, mutta odotuksenani onkin, että kurssin jälkeen potilasta kohti käyttämäni aika on entistä hedelmällisempää.
Omalääkärimalli otetaan vaiheittain käyttöön Pirkanmaalla
Omalääkärimallien edistäminen on yksi maan hallituksen tavoitteista ja Pirkanmaalla malli otetaan nyt käyttöön vaiheittain. Ensivaiheessa omalääkärin ja omahoitajan saavat ne asiakkaat, jotka todennäköisimmin hyötyvät hoidon jatkuvuudesta eniten. Tällaisia ovat paljon palveluja tarvitsevat, monisairaat ja esimerkiksi diabetesta tai sydänsairautta sairastavat henkilöt.