Readspeaker

Ihokasvaimet

Ihokasvaimet

Ihokasvaimet

Ihosyövät (ihokasvaimet) ovat lisääntyneet viime vuosikymmenien aikana, mutta samalla niiden hoito on kehittynyt ja ennuste parantunut. Tavallisimpia ihosyöpiä ovat tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja melanooma.

Tärkein ihosyöville altistava tekijä on pitkäaikainen auringon uv-säteily ja näin ollen ihon toistuva palaminen tai ruskettuminen auringossa lisää eniten ihosyövän ilmaantumisen riskiä.

Hyvänlaatuisia ihokasvaimia kuten pigmenttiluomia, rasvasyyliä sekä ihon sidekudos- ja verisuonikasvaimia on taas kaikilla ihmisillä ja myös monet hyvänlaatuiset ihomuutokset lisääntyvät iän myötä.

Kuinka ihosyöpä todetaan?

Jos aiempi ihomuutos alkaa kasvaa kokoa, muuttaa muotoaan, vuotaa verta/haavautua tai terveelle iholle kasvaa nopeasti kokonaan uusi ihomuutos, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle arvioon. Jos hoitosuhdetta erikoissairaanhoitoon ei ole, tulisi olla yhteydessä paikalliseen terveysasemaan, yksityisen lääkäriin tai joissain tapauksissa myös työterveyslääkäriin.

Jos lääkäri epäilee ihosyöpää, ihomuutoksesta otetaan koepala tai joissain tapauksissa muutos poistetaan kokonaan patologille tutkittavaksi. Muutoksesta tulisi ottaa myös valokuva edeltävästi. Nämä toimenpiteet tulisi tehdä perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Kuinka ihosyöpää hoidetaan?

Osa erityisesti vartalon ja raajojen ihosyövistä ja niiden esiastemuutoksista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. Jos patologin tutkimuksessa todetaan ihosyöpä tai sen esiastemuutos, joka ei ole hoidettavissa koepalan ottaneessa yksikössä, lääkäri voi tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Jos tutkimuksissa todetaan melanooma, jatkohoito ohjataan toteutettavaksi aina erikoissairaanhoitoon. Melanoomapotilaan hoito on kuvattu tarkemmin erillisessä hoitopolussa: Melanoomapotilaan hoitopolku

Pirkanmaan hyvinvointialueen erikoissairaanhoidossa ihosyöpiä hoidetaan usealla erikoisalalla: ihotautien, korva- nenä- ja kurkkutautien, yleis- ja plastiikkakirurgian sekä syöpätautien yksiköissä

Ihosyövän tai niiden esiasteiden hoito riippuu muutoksen laadusta, paikasta ja laajuudesta. Lähete ohjataan näillä perusteilla sopivaan ihosyöpiä hoitavaan yksikköön.

Useimmat ihosyövät hoidetaan leikkaamalla eikä muuta hoitoa tällöin yleensä tarvita. Joissain tapauksissa leikkaushoidon jälkeen voidaan antaa lisäksi lääkehoitoja tai sädehoitoa syöpälääkärin toimesta. Osaa ihosyövistä ja niiden esiastemuutoksista voidaan hoitaa myös muilla hoidoilla kuten nestetyppijäädytyksellä, valoaktivaatiohoidolla tai voidehoidoilla ihotautilääkärin toimesta.

Jokaiselle ihosyöpäpotilaalle suunnitellaan yksilöllisesti hoito ja jatkoseuranta. Usein, jos kyseessä on yksittäinen muutos, ei jatkoseurantaa erikoissairaanhoidossa tarvita. Tarvittaessa käsittelemme potilaan asian erikoislääkärikokouksissa, joissa on paikalla usean erikoisalan lääkäreitä.

2.0 Hiusviivaerotin


Ihokasvaimet - vastuuhenkilöt - nosto

Vastuuhenkilöt

Ihotaudit: Apulaisylilääkäri  Anna Alakoski
Yleiskirurgia: Erikoislääkäri Saara Turtiainen
Plastiikkakirurgia: Osastonylilääkäri Johanna Palve
Korva-, nenä- ja kurkkusairaudet: Erikoislääkäri Henry Blomster
Syöpätaudit: Apulaisylilääkäri Leena Tiainen

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi