Readspeaker

Valikkonäyttö

Keisarileikkaus

Keisarileikkaus

Keisarileikkaus - web-sisältö

Sektio

Keisarileikkaus on laaja vatsan alueen leikkaus. Siihen kuitenkin päädytään noin 17 prosentissa kaikista synnytyksistä. Synnytyslääkäri päättää, milloin on parempi auttaa lapsi leikkauksella maailmaan.

Suunnitellusti keisarileikkauksella synnyttävä äiti on saanut äitiyspoliklinikalta ohjeet ja saapuu leikkausaamuna synnytysyksikköön.

Synnytysyksikön leikkaussalissa anestesiahoitaja ja synnytyssalin kätilö ottavat synnyttäjän vastaan. Isä tai muu tukihenkilö voi halutessaan olla mukana keisarileikkauksessa. Tukihenkilö istuu leikkauksen ajan äidin vieressä.

Suunnitellun sektion kulku

Suurin osa sektioista tehdään spinaalipuudutuksessa. Ennen leikkausta suoneen asetetaan katetri nestetiputusta varten ja virtsarakkoon laitetaan virtsakatetri. Puuduttamisen jälkeen vatsa pestään ja synnyttäjä peitellään leikkausliinoin.

Aikaa leikkauksen alusta lapsen syntymään kuluu yleensä vain muutama minuutti. Kun vauva on syntynyt, hänen vointinsa tarkastetaan. Vauva voidaan laittaa takaisin äidin paljaalle iholle, äidin niin halutessa. Myös puoliso tai tukihenkilö voi saada vauvan ihokontaktiin.

Leikkauksen jälkeen äidin ja vauvan vointia seurataan synnytysyksikön tarkkailussa. Tarkkailussa seurataan muun muassa verenpainetta, kohdun supistumista, leikkausaluetta, vuodon määrää ja virtsan erittymistä. Äiti saa myös kipulääkettä. Ensi-imetys on mahdollinen heti leikkauksen jälkeen.

Perhe siirtyy äiti-lapsiyksikköön noin kahden tunnin kuluttua lapsen syntymästä.

Kiireellinen ja hätäsektio

Jos alatiesynnytyksen aikana tulee tarve synnyttää lapsi leikkauksella, valmistellaan äiti leikkausta varten. Hätäsektiosta puhutaan silloin, kun lääkärin päättää, että lapsen on synnyttävä välittömästi. Silloin lapsi syntyy muutaman minuutin kuluessa.

Hätäsektio tehdään nukutuksessa. Isä tai tukihenkilö odottaa leikkaussalin ulkopuolella lapsen syntymää. Äidin leikkauksen jälkeinen tarkkailu tapahtuu heräämössä.

2.0 Hiusviivaerotin


Keisarileikkaus - muualla verkossa - nosto

Muualla verkossa