Readspeaker

Valikkonäyttö

Ahdas esinahka

Ahdas esinahka

Ahdas esinahka

Lähes kaikilla pojilla on syntyessään niin ahdas esinahka, ettei sitä saa helposti terskan taakse. Tällainen fysiologinen eli kehoon kuuluva normaali ahtaus vähenee iän mukaan. Myös arpeuttava ihosairaus voi alkaa kiristää esinahkaa enenevästi. Jos tiukkuus jatkuu vielä murrosiässä tai esinahkaan kehittyy arpea, potilas lähetetään lastenkirurgille leikkausarvioon.

Jos potilaalla on virtsaamisvaikeuksia, hänet lähetetään kiireelliseen arvioon. Yleensä esinahan ahtautta kuitenkin hoidetaan kiireettömästi. Leikkauksen tekee lastenkirurgi päiväkirurgisesti nukutuksessa.

Leikkausarvio Taysissa

Vastaanotolla lastenkirurgi arvioi tutkimisen jälkeen, onko kyseessä sairauden aiheuttama tai murrosikäisen fysiologinen esinahan ahtaus, jolloin potilaalle suositellaan leikkausta.

Esinahkaa arpeuttavan sairauden eli BXO:n hoito on ympärileikkaus eli esinahan poistoleikkaus. Murrosikäinen, jolla on terve mutta tiukka esinahka, saa itse valita, haluaako hän ympärileikkauksen vai pelkän muotoiluleikkauksen.

Tämän jälkeen asetamme potilaan päiväkirurgiseen leikkausjonoon. Esitietokaavake täytetään ja hoitaja kertoo leikkauspäivän kulusta.

Korjausleikkauksen kulku

Potilas on leikkauspäivänä ravinnotta ja saapuu sovittuna ajankohtana lyhki-osastolle. Ennen saliin siirtymistä hoitaja haastattelee potilaan, lastenkirurgi tutkii vielä leikkausalueen ja nukutuslääkäri potilaan kunnon.

Teemme leikkauksen lapsille ja nuorille nukutuksessa, ja vanhempi saa olla läsnä nukutettaessa. Leikkaus kestää pesuineen noin puoli tuntia.

Ympärileikkauksessa esinahka poistetaan kokonaisuudessaan lukuun ottamatta noin viiden millimetrin levyistä reunaa terskan tyvessä. Tikit ovat sulavat eikä sidoksia yleensä laiteta. Penis puudutetaan tyvestään.

Leikkauksen jälkeen herätämme potilaan ja siirrämme hänet heräämöön. Kun lapsi herää, pyydämme vanhemman tai muun saattajan heräämöön. Kotiutuminen tapahtuu 2–3 tunnin kuluttua, kun vointi on hyvä eikä pahoinvointia, voimakasta kipua tai verenvuotoa todeta.

Kotihoito esinahan leikkauksen jälkeen

Kotona voi liikkua voinnin mukaan, koulusta ollaan yleensä pois 3–7 vuorokautta ja urheilukielto kestää kaksi viikkoa. Peruskipulääkkeitä annetaan usean päivän ajan.

Suihkussa voi käydä yleensä leikkausta seuraavana päivänä. Saunaan, uimaan tai kylpyyn ei saa mennä viikkoon.

Jos jotain erityistä ongelmaa ilmenee, voi kahden viikon ajan leikkauksesta soittaa suoraan lastenkirurgiselle osastolle. Tämän jälkeen pitää ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Ahdas esinahka - hoitoyksiköt

Ahdas esinahka - vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilöt

  • Osastonylilääkäri Tuija Lahdes-Vasama
  • Erikoislääkäri Annaleena Anttila

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Ahdas esinahka - sinua saattaisivat kiinnostaa

Ahdas esinahka - muualla verkossa

Muualla verkossa

Ahdas esinahka - ammattilaiselle