Murupolku

Readspeaker

Valikkonäyttö

Puolesta asiointi digiklinikalla - otsikko

Puolesta asiointi digiklinikalla

Puolesta asiointi digiklinikalla - ankkurilista

Puolesta asiointi digiklinikalla

Näin lisäät henkilön, jonka puolesta asioit digiklinikalla 

Jos asioit lapsesi tai muun henkilön puolesta, käythän ennen asiointia lisäämässä profiiliisi henkilön, jonka puolesta asioit. 

 1. Kirjaudu OmaPirha Digiklinikka -mobiilisovellukseen tai käytä digiklinikkaa kirjautumalla OmaPirhaan. 
 2. Avaa Profiilisi. 
 3. Puolesta asiointi -otsikon alta lisää henkilö, jonka puolesta voit asioida. 
 4. Seuraa ohjeita palveluissa valitsemalla Jatka. 
 5. Sinut ohjataan Suomi.fi-asiointipalveluun. 
 6. Asiointipalvelun kautta saat lisättyä henkilön, jonka puolesta sinulla on oikeus asioida Suomi.fi-valtuutuksella. 

Jos Suomi.fi-asiointipalvelussa ei automaattisesti näy oikeaa henkilöä, voit siirtyä valtuutuksien pyytämiseen Pyydä valtuuksia -toiminnolla. 

Näin puolesta asiointi tapahtuu digiklinikalla, kun olet lisännyt henkilön 

 1. Valitse tilanteeseen sopiva palvelu, josta keskustelu avautuu. 
 2. Ottaessasi yhteyttä toisen henkilön puolesta, valitse oikea henkilö ennen kuin aloitat uuden keskustelun. 
 3. Vaihda käyttäjää, jonka puolesta otat yhteyttä keskustelunäkymän alalaidasta avautuvasta valikosta: ”Kenen puolesta otat yhteyttä?”.  
 4. Avaa valikko klikkaamalla nimesi kohdalta, jotta saat valittua oikean henkilön, jonka puolesta asioit.  
 5. Voit vaihtaa valikosta oikean henkilön, henkilön nimeä klikkaamalla. Valikossa näkyy henkilöt, jotka olet lisännyt profiiliisi ja, joiden puolesta voit asioida. 
 6. Aloita keskustelu. 

Huom.  iOS-laitteilla eli iPhonella tai iPadilla OmaPirha Digiklinikka -sovelluksessa Vaihda käyttäjää -valikossa valittava henkilö näkyy harmaana, mutta on silti valittavissa.

Kenen puolesta digiklinikalla voi asioida - haitari

Kenen puolesta digiklinikalla voi asioida?

Digiklinikalla on mahdollista asioida lapsen, nuoren ja aikuisen puolesta. Katso alta tarkemmat tiedot, miten ja millaisissa asioissa voi asioida eri-ikäisen henkilön puolesta.

Huoltajana voit yleensä asioida terveydenhuollon digitaalisissa palveluissa alle 12-vuotiaan lapsesi puolesta. Huoltajan asiointioikeus määräytyy väestötietojärjestelmästä.

Jotta voit asioida lapsen puolesta, lisää digiklinikan omassa profiilissasi henkilö, jonka puolesta aiot asioida. Valitse digiklinikan palveluista ”Lapsen sairastuminen”.

Kun olet alle 18-vuotias nuori, voit hoitaa digiklinikalla itse omia terveysasioitasi tunnistautumalla palveluun omilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi nuoren päätöskykyisyyden viestien ja tarvittaessa videoyhteyden perusteella.

12–17-vuotiaan nuoren huoltajana voit asioida digiklinikalla hänen kanssaan terveysasioissa, jotka eivät koske nuoren sensitiivisiä asioita. Kirjaudu omilla tunnuksillasi ja ilmaise asiointiin liittyvässä esitietokyselyssä, että olet asioimassa nuoren asiassa.

Jos asia koskee oiretta tai sairautta, nuoren on oltava mukana asioinnissa. Ammattilainen arvioi nuoren päätöskyvyn videoyhteydellä. Päätöskykyiseksi arvioitu nuori antaa asioinnin yhteydessä suostumuksensa huoltajan osallistumiseen ja tiedon saantiin.

Ilman nuoren läsnäoloa voit varata nuorelle ajan ja kysyä ohjeita.

Täysi-ikäisenä henkilönä voit asioida digiklinikalla toisen täysi-ikäisen puolesta, kun hän on antanut sinulle Suomi.fi-valtuuksissa oikeudet “Terveydenhuollon asioiden hoitamiseen”.

Kirjaudut digiklinikkaan omilla tunnuksilla. Jotta asiointi toisen puolesta onnistuu, lisää omassa profiilissasi henkilö, jonka puolesta aiot asioida.

Digiklinikalla voit hoitaa valtuutetun terveysasiat samalla tavalla kuin omat terveysasiasi.

Suomi.fi-valtuudet

Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-valtuudet on turvallinen tapa valtuuttaa toinen henkilö asioimaan puolestaan eri digipalveluissa. Voit antaa ja pyytää valtuuden omatoimisesti tunnistautumalla sähköisillä tunnistusvälineillä (esim. verkkopankkitunnuksilla) Suomi.fi-palvelussa.

Lisätietoa Suomi.fi-valtuuksista: