Murupolku

Readspeaker

Valikkonäyttö

Tutkimukset ja seuranta äitiyspoliklinikalla

Tutkimukset ja seuranta äitiyspoliklinikalla

Tutkimukset ja seuranta äitiyspoliklinikalla - johdanto - web-sisältö

Taysissa tutkimme ja hoidamme raskaana olevia naisia, joiden raskaudessa on häiriöitä eli komplikaatioita tai joiden perussairaus edellyttää seurantaa erikoissairaanhoidossa.

Kun lääkäri tai neuvolan terveydenhoitaja havaitsee raskaudessa jotakin poikkeavaa, jonka selvittelyyn tarvitaan erikoissairaanhoidon asiantuntemusta, hän tekee sähköisen tai kirjallisen lähetteen äitiyspoliklinikalle.

Poliklinikan erikoislääkäri käsittelee lähetteen ja arvioi, onko tutkimus tai hoito syytä aloittaa äitiyspoliklinikalla. Mikäli hän päättää kutsua potilaan poliklinikalle, tehdään ajanvaraus ja ilmoitetaan vastaanottoaika potilaalle kirjeitse. Joskus vastaanottoaika ilmoitetaan puhelimitse tai tekstiviestillä. Lähetteen perusteella arvioidaan hoidin kiireellisyys tai annetaan tarvittaessa konsultaatioapua.

2.0 Hiusviivaerotin


Tutkimukset ja seuranta äitiyspoliklinikalla - tavallisimmat syyt äitiyspoliklinikalle - nosto

Tavallisimmat syyt äitiyspoliklinikalle

Tavallisimpia syitä, jolloin raskaana oleva potilas lähetetään äitiyspoliklinikalle: raskaudenaikainen diabetes, raskaustoksemia eli raskausmyrkytys, hepatoosi eli raskaudenaikainen maksan toimintahäiriö, kaksosraskaus, perätarjonta, synnytyspelko, synnytyksen suunnittelu, lasketun ajan ohittaminen, diabeetikon raskaus ja sikiön kromosomitutkimukset.

Tutkimukset ja seuranta äitiyspoliklinikalla - tutkimukset ja synnytyksen suunnittelu - web-sisältö

Tutkimukset

Äitiyspoliklinikalla tarkastetaan äidin yleisvointi. Tarvittaessa tutkitaan virtsanäyte ja mitataan verenpaine, otetaan verikokeita sekä tarkistetaan kohdunsuun tilanne. Sikiön vointia tutkitaan sykekäyrän ja ultraäänitutkimuksen avulla.

Ultraäänen avulla voidaan myös mitata veren virtausta napavaltimossa. Tällä Doppler-tutkimuksella selvitetään istukan toimintaa ja sikiön vointia. Tarvittaessa voidaan mitata muidenkin sikiön verisuonten virtauksia esimerkiksi sydämessä tai aivoissa.

Synnytyksen suunnittelu

Kun raskaus etenee normaalisti, ei erillistä synnytyksen suunnittelukäyntiä äitiyspoliklinikalle tarvita. Neuvola tekee lähetteen äitiyspoliklinikalla tapahtuvaan synnytyksen suunnitteluun seuraavissa tilanteissa:

  • Äiti on synnyttänyt aiemmin keisarileikkauksella
  • Aiempaan synnytykseen on liittynyt ongelmia
  • Epäillään kookasta sikiötä
  • Epäillään lantion ahtautta
  • Äidillä on synnytykseen vaikuttava perussairaus

Synnytysajankohta ja kohdunsuun kypsyttelyn tai käynnistyksen tarve arvioidaan jokaisen synnyttäjän kohdalla yksilöllisesti äidin ja sikiön tilanteen mukaan.

2.0 Hiusviivaerotin


Tutkimukset ja seuranta äitiyspoliklinikalla sinua saattaisivat kiinnostaa linkit