Readspeaker

Ikääntyneiden asuminen

Ikääntyneiden asuminen

Mies istuu kotisohvallaan.

Ikääntyneiden asuminen

Asumiseen liittyvät tarpeesi saattavat muuttua elämäntilanteen, ikääntymisen tai toimintakyvyn muutoksen myötä. Kun turvallinen asuminen omassa kodissa ei onnistu, on hyvä pohtia muita asumisvaihtoehtoja.

Pitkäaikaisen asumisen palveluvaihtoehtoja ovat

  • yhteisöllinen asuminen
  • perhehoito
  • ympärivuorokautinen palveluasuminen ja
  • laitoshoito.

Asumisen palveluihin hakeudutaan aina palveluntarpeen arvioinnin kautta.

Kotona asumista tukevat palvelut ovat aina ensisijaisia, ennen kuin mietitään muuttoa pois omasta kodista. Pirkanmaan hyvinvointialueella palveluiden myöntämisen edellytyksenä on, että ammattilainen on arvioinut palveluntarpeen yhteistyössä asiakkaan ja tarvittaessa omaisten, läheisten tai asiakkaalle määrätyn edunvalvojan kanssa. Palveluntarpeen arviointi perustuu RAI-arviointijärjestelmän avulla saataviin mittarituloksiin. RAI (Resident Assessment Instrument) on standardoitu tiedonkeruun ja havainnoinnin välineistö.

Pirha 2.0 PTV Palvelu Widget

Toimi näin

Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa ikäihmisten palveluihin liittyen, ota ensisijaisesti yhteyttä palveluneuvontaan puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelussa.

Palveluneuvonta on yleinen ohjaus- ja neuvontapiste ikääntyneille, vammaisille henkilöille sekä mielenterveys- ja päihdeasioissa tukea tarvitseville ja heidän läheisilleen. Mikäli tilanteesi tarvitsee tarkempaa palvelutarpeen arviointia, sinut ohjataan asiakasohjaukseen.

Ensivaiheen neuvontaa saat myös kaikilta Pirkanmaan lähitoreilta.

Asiakasohjaaja selvittää yhdessä sinun ja tarvittaessa läheistesi kanssa tilannettasi ja tuen tarvetta sekä neuvoo ja ohjaa sinut oikean palvelun piiriin. Sinulle kerrotaan palveluiden saannin kriteereistä ja hinnoista. Neuvonta on sinulle maksutonta.

Jos olet jo palveluiden piirissä, voit olla yhteydessä suoraan oman alueesi asiakasohjaukseen tai omaan kotihoitoyksikköösi.

Palveluneuvonta ja lähitori - ikääntyneet - nosto

Kysyttävää palveluista? Kaipaatko apua?

Palveluneuvonta ja lähitorit

Kysy palveluneuvonnasta, kun et tiedä kehen ottaa yhteyttä tai mistä voit saada apua. Tule käymään, asioi digitaalisesti tai soita numeroon 040 733 3949, ma - pe klo 8 - 16.30. Palveluneuvonnan ammattilaiset auttavat kaikenlaisissa ikäihmisten arkielämän kysymyksissä.

Ohjausta ja neuvontaa saat myös lähitoreilta. Lähitorit ovat kaikille avoimia yhteisiä olohuoneita, joissa voit viettää aikaa, tavata tuttuja ja saada apua arjen eri pulmiin.

Ikääntyneiden asumisen palveluiden myöntämisen perusteet - nosto

Palvelujen myöntämisen perusteet

Ikääntyneiden asumisen palveluista on laadittu palvelujen myöntämisen perusteet. Niiden avulla voidaan turvata asiakkaiden tasavertaisen kohtelun, tukea palveluihin hakeutumista ja päätöksentekoa.