Murupolku

Readspeaker

Taysin vanhan osan uudistaminen

Taysin vanhan osan uudistaminen

Taysin vanhan osan uudistaminen

Tays Keskussairaalan vanhimman osan (rakennukset A, B, K, P ja H) uudistamisen suunnittelu on käynnistynyt. Alue on laaja, ja kattaa useita sairaalan keskeisimpiä toimintoja.

Ilmakuva Tays Keskussairaalasta kesäkuulta 2021. Kuvattu viistosti etelästä päin.
Havainnekuva kesäkuulta 2021. Suunnitelma voi vielä muuttua.
© Ilmakuva Vallas sekä Aihio Arkkitehdit & C.F Möller Architects

Tays Keskussairaalan vanhimman osan (rakennukset A, B, K, P ja H) uudistamisen suunnittelu on käynnistynyt. Rakennukset ovat valmistuneet 60-luvulla eivätkä vastaa nykyisiä tarpeita. Alueella sijaitsevan korkean B-rakennuksen ympärille tullaan rakentamaan uusia erikokoisia rakennuksia.

Sairaalan tulee toimia keskeytyksettä koko rakentamisajan. Ennen purkamista tai kunnostustöitä toiminnoille täytyy olla väistötilat, ja uusia tiloja täytyy pystyä rakentamaan eri alueelle kuin missä nykyiset rakennukset ovat. Tähän tarkoitukseen sopii laajentuminen Teiskontien suuntaan.

Taysin uudistamisohjelman mittavin hanke tullaan jakamaan kahteen vaiheeseen. 

Ensimmäisen vaiheen alustava kustannusarvio on noin 700 miljoonaa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto päätti kokouksessaan 23.11.2021 hankkeen ensimmäisen vaiheen investoinnista. Valtuuston päätöksellä ei sitouduta toisen vaiheen ratkaisuihin tai toteutukseen.

Sijainti

Uudistettavat rakennukset ovat aivan Tays Keskussairaalan ytimessä, uusien D- ja L-rakennusten kupeessa.

Toiminnot

Isoon rakennuskokonaisuuteen sijoittuu monia toimintoja, kuten tehohoito, Acuta, pääkeskus, fysiatria, sisätaudit, äiti-lapsiyksikkö, gynekologia, gastroenterologia, kuvantaminen ja urologia. Tiloissa esimerkiksi useita leikkaussaleja. 

Kokonaispinta-ala

Ensimmäisessä vaiheessa uutta tilaa rakennetaan noin 170 000 brm². Toisessa vaiheessa rakennetaan noin 65 000 brm².

Taysin etupihakokonaisuus pysäköintihallin kanssa oli noin 90 000 m².

Aikataulu

Ensimmäinen vaihe 2023-2029
Toinen vaihe 2029-2033