Lihavuuden jälkeinen vartalon muovaus

Postbariatrinen plastiikkakirurgia

Sairaalloinen lihavuus aiheuttaa ihon venyttymisen tilaan, josta se ei laihtumisen myötä aina palaudu ennalleen. Jos ihopoimut haittaavat terveyttä, rajoittavat liikkumista ja hankaloittavat elämää, voi lääkäri lähettää potilaan Taysiin vartalon korjausleikkaukseen.

Lihavuusleikkaus johtaa yleensä nopeaan painonpudotukseen, jolloin veltostunut iho alkaa poimuttua alavatsalla, lantiolla, vyötäröllä ja rintojen korkeudella. Hautuminen, ihorikot ja sieni-ihottumat ovat tyypillisiä terveyshaittoja. Pahimmillaan ihopoimut rajoittavat liikkumista sekä vaikeuttavat hygieniasta huolehtimista ja seksuaalielämää.

Leikkausarvio Taysissa

Hoitoarvioon Taysiin voi hakeutua lääkärin lähetteellä tai sisätautipoliklinikan konsultaation perusteella. Läheteperusteet plastiikkakirurgiseen leikkausarvioon ovat:

  • Vähintään vuosi lihavuusleikkauksesta
  • Potilas on itse halukas plastiikkakirurgiseen hoitoon
  • Endokrinologisen arvion mukaan vakaa aineenvaihdunta
  • Merkittävästä laihtumisesta on aiheutunut elämää hankaloittavia ihopoimuja, pelkän esteettisen haitan takia potilas ohjataan yksityissektorille.
  • Painoindeksi on alle 30 ja paino on pysynyt vakaana vähintään puolen vuoden ajan, leikkaukseen tullessa ainakin vuoden ajan.

Plastiikkakirurgian poliklinikalla arvioimme, täyttyvätkö julkisessa terveydenhuollossa tehtävän hoidon kriteerit, ja suunnittelemme mahdollisen leikkaushoidon (laihdutusleikkaus).

Ennen korjausleikkausta

Tupakointi on ehdottomasti lopetettava vähintään kaksi kuukautta ennen leikkausta ja tupakoimattomuuden tulee jatkua vähintään jälkitarkastukseen asti.

Omega-3-rasvahappoja sisältävät valmisteet pitää lopettaa viikkoa ennen toimenpidettä verenvuotoriskin vähentämiseksi. Verenohennuslääkityksen tauotus päätetään potilaskohtaisesti. Leikkausalueella ei saa olla hoitamatonta ihoinfektiota tai ihorikkoa.

Leikkaustekniikat

Pannikulektomiassa vatsanpeitteiden ihopoimu poistetaan tai pienennetään ilman vartalon muotoilua. Navan paikka siirtyy tai napa poistetaan. Toimenpidettä voidaan poikkeustapauksissa harkita, vaikka painoindeksi on yli 30, jos ihopoimusta on vaikea terveydellinen haitta.

Abdominoplastiassa poistetaan löyhää ihoa ja ihonalaista kudosta vartalon etupuolelta ja kylkien etuosasta.

Vyölipektomiassa abdominoplastiaan yhdistetään kylkien kudosylimäärän poisto, minkä takia leikkausasentoa vaihdetaan kahdesti leikkauksen aikana.

Alavartalon kohotusleikkauksessa, niin sanotussa body liftissä, korjataan koko keskivartalon ympäri menevän avauksen kautta sekä etu- että takavartalon kudosylimäärää.

Rintojen pienennys- ja kohotusleikkauksessa laskeutunutta ja ylimääräistä kudosta poistetaan ja muovataan. Perusteet ovat pääsääntöisesti samat kuin rintojen pienennysleikkaukselle, eli pelkkää rintarauhasen ja nännin laskeutumista ei julkisessa terveydenhuollossa korjata.

Raajojen muovauskirurgiaa tehdään julkisella puolella vain poikkeustapauksissa, jos potilaalla on toistuvia ihotulehduksia tai -rikkeymiä tai erittäin merkittävä toiminnallinen haitta.

Rasvaimua voidaan joissain tapauksissa yhdistää muuhun korjaavaan kirurgiaan, mikäli siitä on apua kudosten irrottelussa tai muovaamisessa. Julkisessa terveydenhuollossa ei muotoilla vartaloa tai raajoja pelkällä rasvaimulla.

Kuntoutus ja jälkitarkastus

Leikkaussalissa tehdyn toimenpiteen jälkeen potilas siirtyy yleensä plastiikkakirurgian vuodeosastolle. Hoito vuodeosastolla kestää yleensä vuorokauden, isoissa vartalon kohotusleikkauksissa 2–3 vuorokautta. Fysioterapeutti auttaa kuntoutumisessa ja tarvittaessa hoitoon osallistuvat myös muut erityistyöntekijät.

Liikuntaa ja raskasta fyysistä työtä täytyy yleensä välttää 4–6 viikkoa leikkauksen jälkeen. Saman ajan on yleensä tarpeen käyttää leikkausaluetta tukevia tukitekstiilejä.

Kotiutumisen jälkeen osa potilaista käy kontrollissa haavapoliklinikan hoitajalla tai terveyskeskuksessa. Jälkitarkastus plastiikkakirurgian poliklinikalla on muutaman viikon kuluttua leikkauksesta.

Ongelmat leikkauksen jälkeen

Suurten leikkausalueiden, leikkauksen pitkän keston ja mahdollisten liitännäissairauksien vuoksi komplikaatiot ovat yleisiä. Joka toisella leikkauspotilaalla on jokin lisähoitoa vaativa tilanne. Yleisimpiä ongelmia ovat

  • hidastanut haavan paraneminen ja paikalliset aukeamiset
  • kudosnesteen kertyminen leikkausalueelle
  • pinnallinen tai syvä haavatulehdus
  • verenpurkaumat
  • haavan reunan tai syvempien kudosten kuolio.

Vakavia, mutta suhteellisen harvinaisia komplikaatioita ovat laskimo- tai keuhkoveritulppa, keuhkotulehdukset, sydämen rytmi- tai verenkierto-ongelmat sekä allergiset reaktiot.

Hyvinkin onnistuneen leikkauksen jälkeen leikkausalueelle, sen reunoille ja ulkopuolelle jää usein epätasaisuutta, poimuja ja pieniä ihopusseja. Arvet ovat pitkiä ja näkyviä, ja ihoalueilla on usein tunnottomuutta tai kipuja leikkauksen jälkeen.


Vastuuhenkilöt

  • Ylilääkäri Minna Kelloniemi
  • Erikoislääkäri Juha Kiiski

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi


Muualla verkossa

Hoitosuosituksia

Päivitetty 8.3.2024