Murupolku

Readspeaker

Tietoa ja tukea arkeesi - otsikko

Tietoa ja tukea arkeesi

Tietoa ja tukea arkeesi - ankkurilista

Tietoa ja tukea arkeesi - yksityiset palvelut - nosto

Yksityisiä palveluja kotona asumisen tueksi

Etsitkö itsellesi tai läheisellesi yksityisiä palveluja?

Pirkanmaan palveluhaku auttaa löytämään paikallisia palveluja kotona asumisen tueksi. Palveluhaussa voit tutustua, mitä eri palveluntuottajat kertovat palvelustaan. Halutessasi voit kysyä lisätietoja lähettämällä palveluntuottajalle yhteydenottopyynnön. Yhteydenotto ei sido mihinkään. Mahdollinen palvelusta sopiminen tapahtuu myöhemmin asiakkaan ja palveluntuottajan välillä.

Voit saada yksityisten palvelujen maksuihin kotitalousvähennystä, kun ostat kotiisi esimerkiksi siivousta, asunnon remontointia, tietokoneiden asennusta. Vähennyksen määrään vaikuttaa se, mihin työhön haet kotitalousvähennystä.

2.0 Hiusviivaerotin


Tietoa ja tukea arkeesi - hyvinvointialueen palvelut - nosto

Miten hyvinvointialue tukee kotona asumista?

Uudet asiakkaat ohjautuvat hyvinvointialueen ikääntyneiden ja vammaisten palveluiden piiriin Palveluneuvonnan ja lähitorien kautta.

Pirha.fi-sivuilla kuvataan ikääntyneille ja ikääntyneille vammaisille henkilöille suunnattuja palveluja sekä palvelujen saamisen ehtoja. Löydät tietoa kotona asumisen tukemisesta, ikäihmisten sosiaalityöstä, omaishoidosta ja neuvoja epäillessäsi muistisairautta.

Vammaispalvelujen sivuille on koottu tietoa liikkumisen tuesta, henkilökohtaisesta avusta, vammaisten asumisesta, päivä- ja työtoiminnasta sekä vammaispalvelujen vaativien erityispalvelujen Tukikeskuksesta.

2.0 Hiusviivaerotin


Tietoa ja tukea arkeesi - liikkumisen tueksi - nosto

Millaista apua on tarjolla liikkumiseen?

Esteetön joukkoliikenne, asiointi- ja palveluliikenne sekä kuljetuspalvelut

Kuntien järjestämä esteetön ja toimiva julkinen joukkoliikenne mukaan lukien palvelu- ja asiointiliikenne ovat aina ensisijaisia vaihtoehtoja tukemaan liikkumistasi.

Palvelu- ja asiointiliikenne on joukkoliikenteenomainen kuljetusmuoto kaikille, joille tavallisella bussilla kulkeminen on hankalaa. Matkustamiseen ei tarvita hakemusta eikä erillisiä todistuksia. Palvelu- ja asiointiliikenteellä pääset helposti lähipalvelujen pariin kuten kauppaan, apteekkiin tai lääkäriin. Sinua avustetaan tarpeen mukaan muun muassa kyytiin nousussa sekä kyydistä poistumisessa.
Lisätietoa kuntasi palvelu- ja asiointiliikenteestä löydät kunnan verkkosivuilta.

Jos palvelu- ja asiointiliikenteen käyttäminen ei ole toimintakykysi perusteella mahdollista, voit tutustua olemassa oleviin liikkumisen vaihtoehtoihin:

Terveydenhuoltomatkat

Voit saada Kelasta matkakorvausta, kun matkustat julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon ja matkan syy on sairaus, raskaus, synnytys tai kuntoutus ja sinulla on Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätös.

Saat matkakorvausta vakinaista kotiosoitetta lähimpään terveydenhuoltoon, halvimman matkustustavan mukaan ja omavastuun ylittävistä kuluista.

Saattajapalvelut

Voit saada saattoapua kodin ulkopuolella liikkumiseen järjestöiltä tai yksityisiltä palveluntuottajilta. Palveluhaku listaa toimijoita ja voit etsiä heitä aiheen tai kunnan mukaisesti.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi myöntää tieliikennelain mukaan pysäköintitunnuksen vaikeasti vammaiselle ihmiselle tai vaikeasti vammaisen ihmisen kuljettamiseen, jos kyseessä on näkövamma tai jos vammasta aiheutuu haittaa liikuntakyvylle.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella (entinen vammaisen pysäköintilupa) voi pysäköidä yleisillä alueilla liikennemerkillä osoitetusta kiellosta tai rajoituksesta huolimatta. Hakemista varten tarvitaan lääkärin todistus, jossa lääkäri määrittelee ja kuvaa toimintakyvyn rajoittumisesta aiheutuvan haitta-asteen.