Readspeaker

Kivessyöpä

Kivessyöpä

Kivessyöpä

Kivessyöpä on nuorten miesten yleisin syöpä, ja sitä on eniten 25–39-vuotiailla. Kivessyövän yleisin oire on kiveksessä tuntuva kyhmy. Kivessyövän ennuste on yleensä hyvä.

Kivessyöpä on harvinainen syöpä. Vuosittain Suomessa todetaan vain noin 170 uutta kivessyöpää. Tämän vuoksi Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueiden kivessyövän hoito on keskitetty Tays Syöpäkeskukseen.

Kivessyöpää epäiltäessä laaditaan lähete urologian poliklinikalle, jossa ohjelmoidaan tarvittavat tutkimukset ja toteutetaan yleisin leikkaushoito, kiveksen poisto eli orkiektomia. Syöpätautien vuodeosastoilla ja poliklinikalla toteutettavaa solunsalpaajahoito voidaan antaa syövän uusimisen estoon tai levinneen syövän hoitoon. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää lisäksi sädehoitoa.

Harvinaisuuden vuoksi Tays syöpäkeskuksessa ei ole säännöllisiä kivessyöpäpotilaiden hoidon suunnittelukokouksia, multidisciplinary team meeting eli MDT-meetingejä. Hoidot suunnitellaan yksilöllisesti moniammatillisesti ja hoitopäätös tehdään yhteistyössä potilaan kanssa.

2.0 Hiusviivaerotin


Kivessyöpä - hoitoyksiköt - nosto

Kivessyöpä - muualla verkossa - nosto