Maksan muutokset

Kun potilaalla on terveyskeskuksessa tai aluesairaalassa todettu jatkoselvityksiä vaativa muutos maksassa, hänet lähetetään Taysiin. Lähetteen perusteella lääkäri määrittelee Taysissa tehtävät jatkotutkimukset ja aikataulun.

Aloitamme maksamuutoksen diagnosoinnin useimmiten erilaisilla kuvantamistutkimuksilla, kuten viipalekuvauksella, magneettikuvauksella ja ultraäänitutkimuksella, sekä tarvittaessa näytteenotolla. Potilaasta otetaan myös verikokeita.

Poliklinikalla lääkäri selvittää potilaalle tutkimustulosten perusteella, mistä muutoksesta on kyse. Samalla suunnittelemme hoidon: tarvitaanko leikkausta, toimenpideradiologialla tehtäviä paikallishoitoja, lääkehoitoa vai pelkästään seurantaa.

Jos muutos vaatii leikkaushoidon, lääkäri määrittelee kiireellisyyden ja suunnitellun leikkausajan. Ennen leikkausta voidaan tehdä vielä perussairauksien selvityksiä. Hoitaja antaa tarkemmat ohjeet leikkaukseen tulosta.

Leikkaus ja vuodeosastohoito

Jos nukutuslääkäri katsoo tarpeelliseksi, potilas kutsutaan muutamaa päivää ennen leikkausta nukutuslääkärin esikäynnille. Samassa yhteydessä hoitaja voi vielä tarkistaa joitakin asioita potilaan kanssa. Osassa tapauksista hoitaja soittaa tarkistussoiton potilaalle ennen leikkausta.

Suurin osa leikkauspotilaista saapuu leikkausosastolle aamulla. Pitkämatkalaiset voivat yöpyä edeltävästi potilashotellissa.

Maksaleikkaukset tehdään yleisanestesiassa, ja ne voidaan tehdä joko avoleikkauksena tai tähystysleikkauksena. Leikkauksen jälkeen potilas siirtyy heräämöön ja sieltä myöhemmin vuodeosastolle. Vuodeosastolla ensimmäisen tai ensimmäiset päivät potilas on tarvittaessa valvontahuoneessa.

Hoidamme potilasta leikkauksen jälkeen gastroenterologian osastolla 2. Tehdystä leikkauksesta riippuen osastohoito kestää yleensä 3–10 vuorokautta. Osastolta potilas siirtyy joko kotiin tai jatkohoitoon omaan aluesairaalaan tai terveyskeskukseen.

Toimenpideradiologisen maksakasvaimen paikallishoidon jälkeen potilas on yleensä seurannassa vuodeosastolla vähintään vuorokauden.

Jatkohoito maksaleikkauksen jälkeen

Jälkitarkastus on yleensä neljä viikkoa leikkauksen jälkeen gastroenterologian poliklinikalla. Ennen poliklinikkakäyntiä otetaan verikokeita. Lääkäri kertoo patologian lausunnon poistetusta maksamuutoksesta, tarkistaa potilaan voinnin ja kertoo mahdollisesta jatkohoidosta.

Jos kyseessä oli pahanlaatuinen kasvain, voidaan tarvita jatkohoitoa syöpätautien poliklinikalla. Toisinaan maksakasvainta hoidetaan pelkästään syöpätautien poliklinikalla, sillä kaikkia kasvaimia ei voida leikata.

Seuranta

Maksamuutoksen luonteesta riippuen voidaan tarvita seurantaa. Lääkäri määrittelee seurannan pituuden. Jos potilasta ei leikattu, seuranta alkaa jo ensimmäisen poliklinikkakäynnin jälkeen.

Tyypillisesti seuranta tapahtuu alkuun Taysissa ja jatkossa omassa sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Seuranta-aika vaihtelee muutamasta kuukaudesta koko eliniän jatkuvaan seurantaan.


Vastuuhenkilöt

  • Erikoislääkäri Yrjö Vaalavuo

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi


Päivitetty 9.12.2024