Valikkonäyttö
Tule tukiperheeksi
Tule tukiperheeksi
Tule tukiperheeksi - video
Tukiperhe - koulutusnosto
Seuraava tukiperhekoulutus syyskuussa
Etsimme uusia tukiperheitä lapsille koko Pirkanmaan alueelle.
Seuraava kaksiosainen koulutus pidetään tiistaina 10.9. klo 17-20 ja tiistaina 17.9. klo 17-20 Tipotien hyvinvointikeskuksen auditoriossa, Tampereella (Tipotie 4, 5. kerros).
Koulutus antaa sinulle tietoa tukiperhetoiminnasta sekä valmiuksia toimia lapsen tukiperheenä. Koulutukseen osallistuminen ei vielä sido mihinkään. Jos koulutuksen jälkeen on kiinnostunut toiminnasta, valmennus jatkuu kotikäynnillä sekä taustatietojen selvityksellä. Hakijoiden soveltuvuutta tehtävään arvioidaan tarkemmin tässä henkilökohtaisessa tapaamisessa.
Ilmoittaudu koulutukseen sähköpostilla osoitteeseen tukiperhe@pirha.fi.
Käytössämme on myös yksilövalmennuksen malli ja valmennus on mahdollista aloittaa joustavasti nopeallakin aikataululla. Ole yhteydessä ja kysy lisää.
Mitä tukiperhetoiminta on?
Tukiperheitä haetaan lapsille, joiden vanhempien voimavarat eivät täysin riitä vastaamaan lapsen tarpeisiin. Tarkoituksena on tuoda lapsen elämään lisää turvallisia aikuisia ja antaa lapsen vanhemmille mahdollisuus levätä. Tukiperhe ottaa lapsen luokseen viikonlopuksi noin kerran kuukaudessa. Loma-aikoina lapsi voi viettää tukiperheessä pidemmänkin ajan. Tukiperheen tärkein tehtävä on antaa lapselle aikaa ja yhdessäoloa, syliä ja huolenpitoa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämä tukiperhetoiminta on tarkoitettu pirkanmaalaisille lapsille, joilla on asiakkuus joko lapsiperheiden sosiaalityössä tai lastensuojelussa.
Miten ryhdyn tukiperheeksi?
Miten ryhdyn tukiperheeksi?
Mukana toiminnassamme Pirkanmaan hyvinvointialueella on jo 400 tukiperhettä! Tarjoamme kaikille tukiperheeksi ryhtyville ennakkovalmennuksen. Valmennuksia järjestetään ympäri vuoden ja aloittaa voi joustavasti nopeallakin aikataululla. Valmennus muodostuu ryhmämuotoisesta koulutusillasta ja kotikäynnistä. Ryhmämuotoinen koulutus on tarvittaessa mahdollista korvata yksilövalmennuksella. Tapaamisissa saat lisätietoa toiminnasta ja pääset miettimään toiveitasi ja valmiuksiasi toimia tukiperheenä.
Valmennuksen avulla haluamme varmistua siitä, että tukiperheellä on riittävästi valmiuksia kohdata erilaisesta elämäntilanteesta tuleva lapsi ja hänen läheisensä ja tarjota lapselle turvallista hoitoa. Osana valmennusta arvioimme, soveltuuko elämäntilanteesi tukiperhetoimintaan. Tätä varten pyydämme kotikunnaltasi lausunnon perheesi soveltuvuudesta tehtävään, Oikeusrekisterikeskukselta rikostaustaotteen lasten kanssa työskentelyä varten sekä poliisilta poliisiasian tietorekisterin tiedot. Tarvittaessa pyydämme sinua toimittamaan myös lääkärinlausunnon terveydentilastasi.
Kun sinut on valmennettu ja hyväksytty tukiperheen tehtävään, valitsemme tukiperhettä odottavien lasten joukosta sellaisen lapsen tai sisarukset, joille teidän perheenne olisi juuri sopiva tukiperhe. Aloitusneuvottelussa tapaat lapsen ja hänen vanhempansa sekä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ja sovitaan tukisuhteen käytännön asioista. Tukisuhde voi alkaa!
Tukiperheet ovat toimeksiantosuhteessa Pirkanmaan hyvinvointialueeseen. Tukiperhe osallistuu vuosittain neuvotteluun tukisuhteeseen liittyvissä asioissa. Tukiperheitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Toiminnasta maksetaan pieni palkkio ja kulukorvaus.
Luotsi järjestää tukiperheille jatkokoulutusta, virkistystapahtumia ja tarvittaessa työnohjausta. Pulmatilanteissa sinua auttavat tukiperhetiimin työntekijät sekä lapsen asioista vastaava työntekijä.
Onko nyt sopiva hetki hakea tukiperhevalmennukseen?
Onko nyt sopiva hetki hakea tukiperhevalmennukseen?
Tukiperheeksi sopii tasapainoinen perhe, yksin asuva aikuinen tai pariskunta, jolla on
- vakaa elämäntilanne ja toimivat ihmissuhteet
- aikaa ja tilaa lapselle
- kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia tuettavasta lapsesta noin kerran kuukaudessa
- valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta
- taitoa ja halua tehdä yhteistyötä viranomaisten ja lapsen omien vanhempien kanssa.
- Tukiperheen aikuisilta edellytetään 25–70 vuoden ikää. Tukiperhevalmennusta ei voi aloittaa, kun perheeseen odotetaan omaa lasta tai nuorin lapsi on alle 1-vuotias.
Tukiperheenä toimimisen esteitä ovat esimerkiksi perheen oma lastensuojeluasiakkuus, mielenterveys- tai päihdeongelma.
Tukiperheeksi ryhtyvien tulee sitoutua toimintaan vähintään vuodeksi. Näin lapsi oppii luottamaan tukiperheeseen ja saa tärkeitä, pysyviä ihmissuhteita. Tukiperheiden toivotaan asuvan korkeintaan tunnin matkan päässä tukilapsen kotikunnasta.
2.0 Hiusviivaerotin
Lisätietoa tukiperhetoiminnasta
Haluatko kysyä tarkemmin tukiperhetoiminnasta?
Lähetä yhteydenottopyyntö sähköpostitse tukiperhe@pirha.fi, niin olemme sinuun yhteydessä!
Tukiperhetiimin työntekijät
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi.
- Sosiaalityöntekijä Katja Kekki, puhelin 040 653 5134
- Palveluohjaaja Marjo Ventelä, puhelin 040 1295 748
- Palveluohjaaja Nora Salmijärvi, puhelin 050 351 6598
Tukiperhetoimintaa somessa - nosto
Seuraa tukiperhetoimintaa somessa
2.0 Hiusviivaerotin
Tukiperhe - tämän sivun löydät myös
Tukiperheen ja tukilapsen palautteita
Mitä palautetta olemme saaneet?
Tukiperheen palautteita:
- "Tukilapset ovat antaneet meille paljon. Lapsettomana pariskuntana olemme kokeneet tukilasten käynnit rikkautena. Olemme tehneet yhdessä paljon hauskoja asioita, joita kaksin ei olisi tullut tehtyä."
- "Parasta palautetta tästä on tullut suoraan lapselta, joka jo hakiessa juoksee iloisesti halaamaan ja innoissaan kiipeää tämän jälkeen autoon."
Tukilapsen palautteita:
- "Tukiperheessä on ihanaa, kun saa olla ihan tavallinen Mirjan kanssa. Haluan jatkaa siellä käymistä ja olla ihan tavallinen."
- "On niin kivaa olla ulkona yhdessä. Me mennään usein metsään retkelle ja saadaan myös eväät mukaan. Ollaan paistettu makkaraa."