Murupolku

Readspeaker

Valikkonäyttö

Leikkaukseen kotoa (leiko) hoitopolku

Leikkaukseen kotoa (leiko) hoitopolku

Taysissa suuri osa suunnitelluista kirurgisista toimenpiteistä tehdään siten, että potilas tulee leikkaukseen suoraan kotoa toimenpidepäivän aamuna. Toimintatavasta käytetään lyhennettä leiko, joka tulee sanoista leikkaukseen kotoa.

Lääkäri tai terveydenhoitaja on todennut sinulla tutkimus- tai hoitotarpeen ja tehnyt lähetteen Taysiin.

Lähetteen perusteella lääkäri Taysissa toteaa leikkaustarpeen.

Varaamme ajan toimenpiteeseen. Jonohoitaja saattaa ennen ajan varaamista soittaa varmistaakseen, että suunniteltu aika sopii sinulle.

Lähetämme sinulle kutsun toimenpiteeseen. Samassa kirjeessä on myös laboratoriolähete, valmistautumisohje ja kutsu esikäyntipoliklinikalle.

Käy laboratoriossa verikokeissa ja muissa sinulle mahdollisesti määrätyissä tutkimuksissa. Kutsukirjeessä on kerrottu, milloin sinun tulee käydä siellä ja miten valmistaudut.

Esikäynnillä tapaat lääkärin ja esikäyntihoitajan. Sinulle kerrotaan suunnitellusta toimenpiteestä, varmistetaan että sovellut leiko-potilaaksi ja annetaan valmistautumisohjeet.

Esikäynnillä saat mukaasi tukisukat, jotka puet jalkaan leikkaukseen tullessasi.

Anestesialääkäri suunnittelee sinulle anestesian ja kivunhoidon sairaskertomusmerkintöjen, antamiesi esitietojen ja toimenpiteen vaatimusten mukaan. Tarvittaessa sinulle järjestetään tapaaminen anestesialääkärin kanssa, jos esimerkiksi perussairauksiesi ja lääkityksesi vuoksi tulee ilmi anestesiaan vaikuttavia riskejä.Tapaaminen järjestetään myös jos itse toivot keskustelua anestesialääkärin kanssa ennen toimenpidettä.

Muista ottaa esikäynnille mukaan tarkat tiedot kotona käyttämästäsi lääkityksestä.

  • Ole ravinnotta vähintään kuusi tuntia ennen sairaalaan tuloa.
  • Käy suihkussa, peseydy huolellisesti ja pese hiukset. Pukeudu puhtaisiin ja mukaviin vaatteisiin.
  • Pue aamulla tukisukat jalkaan.
  • Leikkauspäivän aamuna voit ottaa pienen vesimäärän kanssa ne lääkkeet jotka sinua on neuvottu ottamaan.
  • Jätä kotiin korut, arvoesineet ja suuret rahasummat.

Leikkauspäivän aamuna tulet leiko-yksikköön Taysin K-rakennuksen 5. kerrokseen.

  • Istu odottamaan, hoitaja tulee noutamaan sinut odotustilasta.
  • Huomaa että saapumisjärjestys ei ole sama kuin leikkausjärjestys.

Leiko-hoitaja haastattelee sinut ja käy kanssasi läpi leikkaukseen tulovaiheen tietyn tarkistuslistan mukaan. Hän muun muassa varmistaa, että olet ollut ravinnotta, olet ottanut ennalta määrätyt lääkkeet ja toteuttanut muut sovitut leikkausvalmistelut kotona.

Sen jälkeen odotat toimenpiteeseen pääsyä odotustilassa. Voit katsella televisiota, lukea lehtiä tai kirjaa, käyttää internetiä tai keskustella muiden potilaiden kanssa. Hoitaja tiedottaa leikkauksen tarkemmasta ajankohdasta.

Hoitaja antaa sinulle esilääkityksen, ja sinut siirretään induktiotilaan valmisteltavaksi leikkaukseen. Siellä voi olla samanaikaisesti hoidettavana muitakin potilaita.

Toimenpiteen kestoaikaa ei voida arvioida tarkkaan etukäteen, koska se riippuu toimenpiteestä ja potilaan hoidon tarpeesta.

Toimenpiteen jälkeen sinut siirretään ensin heräämöön ja sieltä jatkohoitoon vuodeosastolle tai tehostetun valvonnan osastolle. Osastohoidon pituus riippuu sinulle tehdystä toimenpiteestä.

Noudata saamiasi kotihoito-ohjeita. Ota tarvittaessa yhteyttä kotiutusohjeissa mainittuun yksikköön.

Jälkiseurannasta vastaa yleensä sinut sairaalaan lähettänyt lääkäri. Jossakin tilanteissa sinut voidaan kutsua jälkitarkastukseen sairaalan poliklinikalle.