logo

Alaraajaiskemiapotilaan poliklinikkakäynnin hoitopolku

Murupolku

Alaraajaiskemiapotilaan poliklinikkakäynnin hoitopolku

Alaraajaiskemiapotilaan poliklinikkakäynnin hoitopolku

Valtimonkovettumataudin seurauksena lihasten ja muiden kudosten verenkierto ja sen myötä hapensaanti heikkenee. Tilaa kutsutaan krooniseksi alaraajaiskemiaksi. Se ilmenee katkokävelyoireena, raajan lepokipuna tai haavaumina ja johtaa pahimmillaan raajan kuolioon.

 • Lääkäri on todennut, että tarvitset tutkimuksia tai hoitoa, ja tehnyt lähetteen Taysin verisuonikirurgian poliklinikalle. Sinut saatetaan lähettää Taysiin verisuonikirurgin vastaanotolle esimerkiksi siitä syystä, että sinulla on lepokipua tai kudosvaurioita aiheuttava alaraajaiskemia eli valtimoahtauma tai elämää huomattavasti hankaloittava katkokävelyoire. Myös oireiden merkittävä pahentuminen on peruste lähettää poliklinikalle toimenpideharkintaan.
 • Verisuonikirurgi arvioi hoidon tarpeen, ja lähete käsitellään 3–5 vuorokauden sisällä saapumisesta. Kutsumme sinut verisuonikirurgian poliklinikalle oirekuvasta riippuen 1–3 kuukauden sisällä lähetteen saapumisesta. Joissain tapauksissa viive voi olla ainoastaan vuorokausia.
 • Kun saavut sairaalaan, ilmoittaudu ensin pääaulassa olevalla automaatilla. Näytä automaatin lukijaan viivakoodia, joka on kutsukirjeessä, Kela-kortissa tai ajokortissa. Automaatti tulostaa sinulle kulkuohjeen verisuonikirurgian poliklinikalle ja käyntinumeron, jolla sinut kutsutaan vastaanotolle.

  Verisuonikirurgian poliklinikka sijaitsee Taysin D-rakennuksen 2. kerroksessa. Istu odottamaan automaatin tulostamassa ohjeessa ohjattuun odotustilaan. Seuraa odotustilassa olevaa infotaulua, sillä siihen tulee näkyviin käyntinumerosi sekä vastaanottohuoneen numero.

 • Poliklinikalla tutkimme verisuonistoasi ja arvioimme verenkiertoasi vähän kajoavin menetelmin kuten painemittauksin ja ultraäänellä. Näitä tutkimuksia tekee sairaanhoitaja. Tutkimusten jälkeen verisuonikirurgi arvioi hoidon tarpeen, kartoittaa riskitekijät ja tekee päätöksen tarvittavasta jatkohoidosta tai toimenpiteestä.

  Jos arvioimme, että välitöntä tarvetta toimenpiteille ei ole, seurantaasi voidaan jatkaa terveyskeskuksessa.

  Saatamme myös kutsua sinut uudestaan seurantakäynnille poliklinikalle.

 • Jos poliklinikkakäynnillä tehdyt tutkimukset antavat aihetta, sinut kutsutaan lisätutkimuksiin. Kuvaamme suonet vielä varjoainetehosteisella magneettiangiografialla (MRA) tai tietokonetomografialla. Sinusta otetaan myös verikokeita. Tämän jälkeen moniammatillinen työryhmä suunnittelee sinulle tarpeellisen hoidon. Tieto suunnitellusta jatkohoidosta tulee sinulle kirjeellä kotiin.

  Sinulle suunniteltu jatkohoito voi olla:

Alaraajaiskemiapotilaan poliklinikkakäynnin hoitopolun lisätietolaatikko

Muista terveelliset elämäntavat

 • Lopeta tupakanpoltto
 • Liiku riittävästi
 • Syö terveellisesti
 • Huolehdi hampaistasi
 • Käytä sinulle määrättyjä lääkkeitä ohjeiden mukaan.