Murupolku

Readspeaker

Valikkonäyttö

Alaraajan valtimoahtauman suonensisäisen hoidon hoitopolku

Alaraajan valtimoahtauman suonensisäisen hoidon hoitopolku

Valtimonkovettumataudin seurauksena lihasten ja muiden kudosten verenkierto ja sen myötä hapensaanti heikkenee. Tilaa kutsutaan krooniseksi alaraajaiskemiaksi. Se ilmenee katkokävelyoireena, raajan lepokipuna tai haavaumina ja johtaa pahimmillaan raajan kuolioon.

Verisuonikirurgi on todennut tutkimus- tai hoitotarpeen ja tehnyt lähetteen toimenpiteeseen.

Tiedustelut: Vuodeosaston hoidonsuunnittelijalta numerosta 03 311 64938 tai sairaanhoitajalta numerosta 03 311 64819.

Yliherkkyys tai allergia: Mikäli sinulla aiemmin on todettu varjoaine- tai puuduteaineyliherkkyys tai -allergia, ilmoita siitä hoitavalle henkilökunnalle.

Saat kutsun ja ohjeet postitse tai kiireellisessä tapauksessa puhelimitse.

Ilmoittaudu Tays Keskussairaalan pääaulan ilmoittautumisautomaatilla ja siirry sitten D-rakennuksen 2. kerrokseen verisuonikeskukseen.

Verisuonikirurgian yksikössä sinut valmistellaan toimenpidettä varten:

  • Kerrotaan toimenpiteestä ja annetaan tarvittavat ohjeet
  • Otetaan tarvittaessa verikokeet
  • Annetaan esilääkitys
  • Laitetaan kanyyli suoneen
  • Mahdollisesti laitetaan virtsakatetri

Varjoainekuvaus tehdään verisuonikeskuksen angioyksikössä. Siellä henkilökunta ottaa sinut vastaan ja valmistelee sinut toimenpiteeseen. Tutkimus tehdään paikallispuudutuksessa. Tarvittaessa saat kipulääkettä.

Mikäli verisuonessa on ongelmakohta joka voidaan hoitaa, se tehdään yleensä heti (radiologinen toimenpide). Hoitava lääkäri, verisuonikirurgi, käy yleensä tässä vaiheessa keskustelemassa jatkohoidosta kanssasi.

Sinulle tehdään on alaraajan valtimoiden pallolaajennus tai asetetaan suonensisäinen verisuoniproteesi. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja sen suorittaa toimenpideradiologi tai verisuonikirurgi. Sinulle annetaan välittömät hoito-ohjeet toimenpiteen jälkeen.

Toimenpiteestä riippuen vointiasi seurataan verisuonikeskuksessa vähintään neljä tuntia tai tarvittaessa seuraavaan aamuun, ja sen jälkeen pääset kotiin.

Sinulle varataan yksi tai useampi seurantakäynti verisuonikirurgian poliklinikalla hoitajan ja verisuonikirurgin vastaanotolla.

Jatkoseuranta tapahtuu terveyskeskuksessa.