Readspeaker

Valikkonäyttö

Pisaravarotoimet

Pisaravarotoimet

Ohje päivitetty 7.9.2023

Pisaravarotoimin hoidetaan potilaita, joilla tiedetään tai epäillään olevan pisaroiden välityksellä leviävä mikrobi. Pisaravarotoimien tarkoituksena on katkaista suurten pisaroiden (kooltaan yli 5 µm) välityksellä tapahtuva tartunta. Pisaroiden välityksellä tarttuvia tauteja ovat muun muassa influenssa ja muut hengitystieinfektiot.

Pisaroita syntyy yskiessä, aivastaessa, niistäessä, puhuessa ja hengitysteiden toimenpiteissä. Suuret pisarat eivät leijaile ilman mukana vaan putoavat pian alas. Ne eivät tavallisesti kulkeudu kahta metriä kauemmas lähtöpaikastaan. Tartuntaan tarvitaan läheinen kontakti.

Hoidossa tarvittavat varotoimet voit tarkistaa ohjeesta Varotoimien tarve ja huonesijoitus infektiosairauksissa tai moniresistentin mikrobin kantajilla.

Sijoita potilas ensisijaisesti joko yhden hengen huoneeseen tai yhteiseen huoneeseen saman mikrobin aiheuttamaa tautia sairastavien potilaiden kanssa.

Potilasta voi hoitaa myös paikkaeristyksessä useamman hengen huoneessa niin, että potilaspaikkojen välinen väliverho tai sermi pidetään suljettuna. Väliverho tai sermi estää pisaroiden kulkeutumista viereiselle potilaspaikalle.

Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta ollessasi alle kahden metrin päässä potilaasta.

Hoitaessasi COVID-19-infektiota sairastavaa potilasta käytä kirurgisen suu-nenäsuojuksen sijaan FFP2-hengityksensuojainta lähihoitotilanteissa tai kun työskentelet pidempikestoisesti alle kahden metrin etäisyydellä potilaasta.

Jos potilas yskii, aivastelee tai on limainen, käytä visiiriä tai silmäsuojainta ollessasi alle kahden metrin etäisyydellä.

Käytä suojakäsineitä koskiessasi eritteitä tai potilaan limakalvoja.

Jos potilas yskii, aivastelee tai on limainen, käytä pitkähihaista suojatakkia- tai esiliinaa lähihoitotilanteissa tai kun työskentelet pidempikestoisesti alle kahden metrin etäisyydellä potilaasta.

Opeta potilasta yskimään ja aivastamaan kertakäyttöiseen nenäliinaan. Ohjaa häntä pesemään kädet ja käyttämään käsihuuhdetta.

Potilas käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta liikkuessaan potilaspaikan ulkopuolella, mikäli hän pystyy sitä käyttämään.

Varaa huoneen yhteyteen hoidossa käytettävät suojaimet ja suojainten käyttöohje.

Varaa huoneeseen potilaskohtaiset tutkimus- ja hoitovälineet. Älä varaa huoneeseen ylimääräisiä kertakäyttöisiä tarvikkeita, koska ne on laitettava jätteisiin varotoimien loputtua.

Kerro potilaalle pisaravarotoimien toteutuksesta ja tarkoituksesta.

Laita huoneen oveen pisaravarotoimitarra. Jos potilaalla on COVID-19-infektio, käytä Seis-tarraa.

Tiedota pisaravarotoimista muita hoitoon osallistuvia ja jatkohoitopaikkaa.

Opasta vierailijoita toteuttamaan käsihygieniaa.

Toimitaan tavanomaiseen tapaan, katso ohje Infektioiden torjunta vuodeosastolla.

Laita potilaalle kuljetuksen ajaksi kirurginen suu-nenäsuojus, jos hän pystyy sitä käyttämään.

Katso ohje Potilaan kuljettaminen.

Desinfioi hoito- ja tutkimusvälineet käytön jälkeen, katso ohje Välineiden huolto osastolla.

Mikäli varotoimien tarve päättyy kesken osastojakson, varotoimet päätetään päivittäissiivouksen jälkeen.

Toimitaan tavanomaiseen tapaan, katso ohje Infektioiden torjunta vuodeosastolla.