Readspeaker

Sähkösavuke sauhuaa monilla nuorilla - katso infotilaisuuden tallenne

Pirkanmaalla kuten muuallakin Suomessa nuorten sähkösavukkeen eli ”vapen” käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Aikuisilla on tärkeä tehtävä oikean tiedon välittämisessä ja asian puheeksi ottamisessa nuorten kanssa. Pirkanmaan hyvinvointialue järjesti 27.3.2024 yhdessä Ehyt ry:n kanssa vanhemmille verkkotilaisuuden, jossa vanhemmat saivat tietoa ”vapen” käytöstä nuorten keskuudessa ja siihen liittyvistä ongelmista. Infotilaisuuden tallenne on nyt katsottavissa tämän uutisen lopussa olevasta linkistä.

Uutinen
Kolme nuorta istumassa puistonpenkillä

Nuorten sähkötupakan käyttö on moninkertaistunut kahdessa vuodessa Pirkanmaalla. Pirkanmaan hyvinvointialueella vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 8.–9. -luokkien oppilaista 7,5 % käyttää päivittäin sähkötupakkaa, kun vuonna 2021 vastaava luku oli 2,2 prosenttia. Lisäksi vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 10,5 % samanikäisistä oppilaista käyttää päivittäin jotain tupakkatuotetta tai sähkösavuketta. Ala-aste-ikäisistä, 4.–5. -luokan oppilaista, 4,7 % on käyttänyt jotain tupakkatuotetta tai sähkösavuketta ainakin kerran.

– Lapset ja nuoret pitävät ”vapetusta” helposti harmittomana hauskanpitona, sillä vapet eivät näytä, haise tai maistu tupakalta, sanoo ehkäisevän päihdetyön suunnittelupäällikkö Niina Nieminen Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
– Nikotiiniriippuvuus syntyy kuitenkin osalle nopeasti. Lisäksi sähkösavukkeet sisältävät aineita, jotka ovat erityisen haitallisia nuorille, joiden aivojen ja keuhkojen kehitys on kesken. Tämä koskee myös nikotiinittomia tuotteita.

Nieminen muistuttaa, että terveyshaittojen lisäksi sähkösavukkeisiin liittyy muitakin ikäviä ilmiöitä. Esimerkiksi kaupanteon yhteydessä voi ilmetä uhkailua ja ryöstöjä. Sähkösavuketuotteita myydään sosiaalisessa mediassa, kuten Snapchatissa ja Telegramissa, mutta kauppaa käydään kaikkialla, missä nuoret kokoontuvat ja viettävät aikaa. Tuotteita myös mainostetaan hauskoilla temppuvideoilla nuorten suosimilla sosiaalisen median alustoilla.

– Aikuisten valvonta, tuki ja oikean tiedon välittäminen keskustelemalla on tarpeen, painottaa Nieminen.
– Aikuisten on hyvä olla tietoisia sähkötupakoinnista ja siihen liittyvistä asioista. Oman lapsen kanssa kannattaa kotona keskustella vapettamisesta ja siitä, miten se näkyy koulussa ja vapaa-aikana. 

Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää yhteistyössä Ehyt ry:n kanssa verkossa vape-tietoiskun pirkanmaalaisille lasten ja nuorten vanhemmille 27.3.2024 kello 18-19. Tietoiskussa käydään läpi, miltä vapet eli sähkötupakat näyttävät ja miten niitä markkinoidaan nuorille. Lisäksi kuullaan, mitä nuoret itse ajattelevat vapettamisesta ja miten ilmiö näyttäytyy poliisin ja lainsäädännön kannalta.

Teams Live -tilaisuuteen pääsee osallistumaan linkistä, joka on tämän uutisen jatkona tällä sivulla. Linkki julkaistaan myös Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilla osoitteessa pirha.fi/pirha-nyt.