Readspeaker

Nopea perheohjaus – varhaisessa vaiheessa apua lapsiperheille

Mitä varhaisemmassa vaiheessa perheet saavat apua, sitä helpommin haasteisiin on mahdollista löytää ratkaisuja ja sitä paremmin perheissä voidaan. 

Artikkeli

 On täysin normaalia, että lapsiperheissä tulee eteen haasteita, joita vanhemmat eivät yksin pysty ratkaisemaan. Kuormitus voi kasvaa liian suureksi, ja omat voimavarat ehtyvät. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää muistaa, että apua on saatavilla. Pirkanmaan hyvinvointialueella on tarjolla monia tukipalveluita, joiden avulla perheet voivat löytää ratkaisuja vaikeisiinkin tilanteisiin. 

– Nopea perheohjaus tarjoaa perheille nopean ja helpon avun arjen haasteisiin. Palvelu on maksuton ja luottamuksellinen, ja se on saatavilla ilman erillistä lähetettä. Perheiden kanssa työskennellään joustavasti yhdessä. Emme tarjoa valmiita ratkaisuja, vaan niitä on hyödyllistä etsiä yhdessä, kertoo palvelupäällikkö Anna-Maija Syrjä. 

Se mihin keskittyy, se vahvistuu 

Tilanteet voivat olla toisinaan monimutkaisia, mutta pala kerrallaan niitä on mahdollista selvittää. Kaikkea ei voida kerralla hoitaa, mutta hyvien asioiden korostaminen tuo arkeen hyviä hetkiä.  

– Jokaisessa perheessä on aina voimavaroja, joiden huomaaminen on tärkeää. Myönteisten asioiden tunnistaminen ja hyvän huomaaminen eivät aina ole helppoa, kun takaraivossa jyskyttää arjen murheet.  


 

Kynnys matalana ja mieli avoimena 

Perheohjauksessa ei asiakkaalla tarvitse olla lähetettä, vaan riittää, että itse haluaa apua ja helpotusta arkeensa. Palveluun ei tarvitse jonottaa, vaan asioita voidaan aloittaa ratkaisemaan nopeasti. 

Kuuntelu, kohtaaminen, inhimillisyys ja lähestyttävyys ovat palvelun tärkeimmät periaatteet. Työskentelyyn liittyviä tapaamisia voidaan joustavasti sopia niin perheen kotiin, muualle perheelle tuttuun paikkaan tai etäyhteydellä. 

– Ammattilaisten rooli rinnalla kulkijoina on erittäin tärkeä vaikeissa elämäntilanteissa oleville perheille. Jo pelkkä eri näkökulman tarjoaminen voi auttaa perheitä löytämään uusia ratkaisuja omiin haasteisiinsa. 

– On tärkeää muistaa, että et ole yksin haasteidesi kanssa. Apua on saatavilla, ja ammattilaiset ovat täällä sinua varten. Ota rohkeasti yhteyttä matalalla kynnyksellä ja pyydä apua, jos sitä tarvitset, muistuttaa Anna-Maija. 

Nopea perheohjaukseen voit olla yhteydessä sähköisen lomakkeen kautta tai puhelimitse. Yhteystiedot verkkosivuillamme.

Ammattilaiset voivat auttaa perheitä monin tavoin 

  • Kuuntelemalla ja tukemalla: Ammattilaiset tarjoavat perheille tilaa tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. 
  • Tarjoamalla tietoa ja neuvontaa: Ammattilaiset voivat auttaa perheitä löytämään tietoa ja neuvontaa erilaisista palveluista ja tukitoimista. 
  • Ohjaamalla eteenpäin: Ammattilaiset voivat ohjata perheet eteenpäin esimerkiksi perheneuvolaan tai erilaisiin ryhmiin. 
  • Työskentelemällä yhdessä perheen kanssa: Ammattilaiset voivat työskennellä yhdessä perheen kanssa ratkaisujen löytämiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistyötä tehdään tarvittaessa myös muiden perhettä tukevien tahojen kanssa.