Readspeaker

Kokemusasiantuntijat pitivät uutta psykiatrista sairaalaa toimivana

Taysin uuden psykiatrisen sairaalan rakennustyöt ovat loppusuoralla. Omaiskokemusasiantuntijat tutustuivat ensi vuoden alussa käyttöön otettaviin tiloihin. Vaikutelmat olivat positiivisia. Sekä rakennuksen valoisa arkkitehtuuri että toiminnan kannalta tarkasti harkitut tilat saivat kiitosta. Kokemusasiantuntijoiden mukaan rakennus luo toiminnalle puitteet, vaikka henkilökunta onkin tärkein.

Uutinen

Rakennushankkeen toiminnallinen projektipäällikkö Tarja Tammentie-Saren ja rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n rakennustöiden valvoja Osmo Setälä kierrättivät omaiskokemusasiantijoita Maikki Kulonpäätä ja Sinikka Särkkää vielä hiukan keskeneräisissä tiloissa. Tutustumiskierros vei heidät sekä osastonhoitaja Marja Nordlingin ja ylihoitaja Hanna Rajala-Koenkydön aulaan, sisäpihalle, yhdelle osastolle ja liikuntatiloihin. Saunaankin kurkistettiin.

Uudessa sairaalassa lähes kaikki potilaat sijoitetaan yhden hengen huoneisiin. Tässä sekä kokemusasiantuntijat että ammattilaiset näkivät paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita yhteisöllisyyden rakentumiselle. Kokemusasiantuntijoita mietitytti, miten voidaan totutella olemaan yhdessä, jos ollaan paljon omissa huoneissa. Toisaalta oma huone tarjoaa oman turvapaikan ja rauhan.

– On tärkeää, että työntekijät ottavat aktiivisesti kontaktia potilaisiin eikä ketään jätetä yksin, Marja Nordling painotti.
– Jo nykyisissäkin tiloissa potilaat odottavat ja toivovat, että heitä pyydetään vielä erikseen mukaan toimintaan, vaikka päiväohjelmat ovat kaikilla tiedossa.

Reitin varrella käytiin keskustellen läpi esimerkiksi potilaiden turvallisuutta, ulkoilua ja pyykinpesumahdollisuuksia. Myös langattoman verkon toiminta ja vierailutilat kiinnostivat, samoin uuden rakennuksen opasteet ja löytyminen laajalta sairaala-alueelta. Keskustelua herätti paitsi potilaiden myös henkilökunnan sopeutuminen uusiin tiloihin ja niiden tuomiin muutoksiin.  Henkilöstöä perehdytetään uusien tilojen käyttöön syksyn aikana.

 – Tämä on uusi paikka ja opettelemme myös uusia tapoja toimia, Tarja Tammentie-Saren totesi.

Taysin psykiatrian vastuualueella on jo muutaman vuoden ollut toiminnassa kokemusasiantuntijaryhmä, jossa on mukana sekä potilas- että omaiskokemusasiantuntijoita. Koulutetut kokemusasiantuntijat tuovat potilaiden ja omaisten näkökulmia psykiatrian toimintaan ja palveluihin. Myös uuden sairaalan rakennusprojektia on seurattu ryhmässä säännöllisesti.


Uuden sairaalan sisäpiha on avoimesti kaikkien käytössä, samoin sisällä kahdessa kerroksessa kiertävät terapiakadut.

Uusi sairaala käyttöön tammikuussa

Tays Keskussairaalan alueelle Tampereelle rakennettava psykiatrinen sairaala eli T-rakennus luovutetaan hyvinvointialueelle elokuun lopussa. Syksyn aikana tiloja kalustetaan ja varustellaan ja henkilökuntaa koulutetaan. Potilaat pääsevät sairaalaan tammikuun puolivälistä alkaen, ja muutto Tays Pitkäniemestä kestää viikon. Uudessa sairaalassa on 184 potilaspaikkaa. Pitkäniemeen jää edelleen kehitysvammahuollon toimintaa. Uuteen T-rakennukseen tulee myös kaikille avoimia tiloja, kuten sisäpiha, kahvila ja taiteella ja istuskelupaikoilla täydennetty terapiakatu.