Jokainen ansaitsee hyvän palliatiivisen hoidon – hanketyö toi palveluihin tasavertaisuutta hyvinvointialueilla

FinPall-hankkeessa on luotu uusia toimintatapoja palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueilla. Kahden vuoden aikana on kehitetty muun muassa kotisairaalatoimintaa, palliatiivisia keskuksia sekä lasten ja nuorten palliatiivista hoitoa. Tervetuloa päätösseminaariin Tays Keskussairaalalle 10. marraskuuta kello 8.30–15.15. Myös etäosallistuminen on mahdollista.

Uutinen

FinPall-hanke käynnistyi kaksi vuotta sitten tavoitteenaan vahvistaa ihmisarvoa kunnioittavan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteutumista valtakunnallisesti. 

Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen osahankkeessa (FinPall, Sisä-Suomen yhteistyöalue) on kehitetty miljoonan euron valtionrahoituksella kotisairaalatoimintaa, kotihoitoa ja asumispalveluja, vahvistettu hyvinvointialueiden palliatiivisia keskuksia sekä perustettu tukitiimi lasten ja nuorten palliatiiviselle hoidolle. Lisäksi valtakunnallisesti on edistetty ammattilaisten osaamista ja digitaalisia palveluita.

Projektipäällikkönä Sisä-Suomen yhteistyöalueella on toiminut Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) palliatiivisen keskuksen ylilääkäri Juho Lehto.

– Tavoitteenamme on ollut parantaa palliatiivisen hoidon saatavuutta ja laatua sekä kehittää osaamista. Potilaat ovat erilaisia ja heidän toiveensa vakavan sairauden äärellä ovat erilaiset. On tärkeää, että parantumattomasti sairas tai kuoleva potilas saa hyvää ja omat toiveet huomioivaa hoitoa sinne, missä hän asuu tai on hoidossa, hän sanoo.

Tukea palliatiivisten lapsipotilaiden hoitoon ja kotisairaalaan

Palliatiivinen hoito tarkoittaa kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista, kokonaisvaltaista ja oikea-aikaista hoitoa. Hoito voi kestää päiviä, viikkoja tai jopa vuosia.

Pirkanmaalla hankkeessa kehitettiin erityisesti kotisairaalapalveluiden ja palliatiivisen keskuksen yhteistoimintaa. Palliatiivinen keskus ja kotisairaalapalvelut toimivat jatkossa entistä tiiviimmin käsi kädessä, sillä toiminta yhdistyy tammikuun alussa 2024 yhteiseksi vastuualueeksi. 

Hankkeessa luotiin myös Hatanpään kotisairaalan ja Pirkanmaan hoitokodin yhteinen kotisaattohoitopotilaiden lista potilastietojärjestelmään.

– Näiden muutosten jälkeen ei ole enää meidän ja teidän potilaita vaan yhteiset potilaat. Eli hoito voidaan toteuttaa entistä paremmin yhdessä potilaan ja läheisten tarpeet huomioiden, Lehto sanoo.

Lisäksi Taysissa aloitti lasten ja nuorten palliatiivisen hoidon konsultaatiotiimi, joka tukee perheitä ja ammattilaisia parantumattomasti sairaiden lasten ja nuorten hoidossa koko Sisä-Suomen yhteistyöalueella.

– Käytännössä palliatiiviseen hoitoon perehtynyt lääkäri-hoitaja-työpari auttaa löytämään keinot mahdollisimman hyvään loppuelämään. Tälle avulle tarve on ollut ilmeinen ja tiimi on otettu kiitollisuudella vastaan.

Osaamista potilaiden luo Etelä-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä

Etelä-Pohjanmaalla keskussairaalan päivystysosaston yhteyteen perustettiin erityistason palliatiivisen hoidon osastopaikkoja sekä aloitettiin palliatiivinen kotisairaalatoiminta yhteistyössä perustason kotisairaalan ja ensihoidon kanssa. Myös alueen sosiaali- ja terveyskeskuksiin on järjestetty hankkeen aikana tarvelähtöisesti palliatiivisia hoitaja- ja lääkäripalveluita.

– Osastomoduulin toiminta ja kotisairaalaverkoston asiantuntijahoitajamalli toimivat perustana kohti omaa toimintayksikköä ja palliatiiviset laatukriteerit täyttävää osaamiskeskusta, sanoo osastonylilääkäri Kaisa Anttila Seinäjoen keskussairaalasta.

Kanta-Hämeessä keskussairaalan palliatiivinen poliklinikka ja erityistason saattohoitoyksikkö Koivikko-koti muodostivat Kanta-Hämeen palliatiivisen keskuksen heti hankkeen alkumetreillä vuoden 2022 alussa. Tiiviimpi yhteistyö on parantanut potilaiden mahdollisuuksia päästä saattohoitoon oikea-aikaisesti. Samalla palliatiivisen hoidon tarve tunnistetaan erikoissairaanhoidossa paremmin.

Hankkeessa pilotoitiin myös palliatiivista kotisairaalatoimintaa Hämeenlinnan alueella. Tammikuussa alkanut pilotti on mahdollistanut kotisaattohoidon useille potilaille. Hankkeen päättyessä Kanta-Hämeen kotisairaala jatkaa toimintaa, ja palliatiivinen keskus on edelleen mukana sitä kehittämässä.

– Alueen palliatiivinen hoitoketju nyt täydentynyt niin, että pystymme tarjoamaan hoitoa tasa-arvoisesti kaikille kantahämäläisille, toteaa osastonylilääkäri Nina Hanni Kanta-Hämeen keskussairaalasta.      

Toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi päätösseminaarin 10.11.2023 kello 8.30–15.15. Tilaisuus pidetään Tays Keskussairaalan kampuksella Tampereella osoitteessa Finn-Medi 5, Biokatu 12, auditorio 1. krs. Myös etäosallistuminen on mahdollista. Tiivistelmä hankkeen tuloksista esitellään klo 9.10–9.30. Ohjelma ohessa.

Sisä-Suomen yhteistyöalueen palliatiivisen hoidon kehittämishankkeen (FinPall) päätösseminaarin ohjelma 10.11.2023 klo 8.30–15.15

Palliatiivisen hoidon kehittämishankkeen päätösseminaarissa esitellään eri osahankkeiden tuloksia sekä jaetaan tietoa palliatiivisen hoidon ja osaamisen kehittämisen jatkosuunnitelmista. Tilaisuus on tarkoitettu palliatiivisen hoidon ammattilaisille ja kaikille palliatiivisesta hoidosta kiinnostuneille.

8.30–9.00 Ilmoittautuminen ja kahvit

9.00–9.10 Avaussanat
Ohjausryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Eija Tomás

9.10–9.30 FinPall-hanke Sisä-Suomen yhteistyöalueella
Projektipäällikkö, ylilääkäri, professori Juho Lehto ja projektikoordinaattori, TtM Anu Viitala

9.30–10.15 Kanta-Hämeen osahanke
Osastonylilääkäri Nina Hanni ja sairaanhoitaja Jaana Suomalainen

10.15–10.30 Keskustelu

10.30-10.45 Tauko

10.45–11.30 Etelä-Pohjanmaan osahanke
Osastonylilääkäri Kaisa Anttila ja sairaanhoitaja, ylempi AMK Maria Leppälä

11.30–11.45 Keskustelu

11.45–12.30 Lounas (omakustanteinen)

12.30–13.00 Tays Lapset -osahanke
Erikoislääkäri Susanna Vuorenoja ja sairaanhoitaja, ylempi AMK Karoliina Kilponen

13.00–13.15 Pirkanmaan palliatiivinen kotisairaala -osahanke
Osastonhoitaja Päivi Räty

13.15–13.30 Keskustelu

13.30–14.00 Kahvit ja kahvileipä

14.00–14.30 Pirkanmaan palliatiivinen keskus ja kotisairaala -vastuualue 1.1.2024
Projektipäällikkö, ylilääkäri, professori Juho Lehto

14.30–14.45 Katsaus osaamisen kehittämiseen ja digihoitopolkuun valtakunnallisella tasolla.
Projektikoordinaattori, TtM Anu Viitala ja osastonylilääkäri Kaisa Anttila

14.45–15.15 Tulevaisuuden näkymät ja loppukeskustelu
Projektipäällikkö, ylilääkäri, professori Juho Lehto ja projektikoordinaattori, TtM Anu Viitala

Ilmoittautuminen Pirkanmaan hyvinvointialueen koulutuskalenterin kautta: https://www.pirha.fi/koulutus

(Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijät ilmoittautuvat intrassa HR-työpöydän koulutuskalenterin kautta)

Koulutus on maksuton
Koulutuksen käytännön järjestelyt: Jatkuvan oppimisen palvelut koulutuspalvelut@pirha.fi

Mikä FinPall?

FinPall on valtakunnallinen palliatiivisen hoidon kehittämishanke, joka toimi kaksi vuotta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) valtionavustuksella. Hanke alkoi marraskuussa 2021 ja on päättymässä vuoden 2023 lopussa. Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueet ovat muodostaneet Sisä-Suomen yhteistyöalueen osahankkeen.

Lisätietoja

  • Ylilääkäri Juho Lehto, projektipäällikkö, Pirkanmaan hyvinvointialue p. 050 409 0974, juho.t.lehto@pirha.fi.
  • Osastonylilääkäri Kaisa Anttila, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue p. 050 474 2675, kaisa.anttila@hyvaep.fi.
  • Osastonylilääkäri Nina Hanni, Kanta-Hämeen hyvinvointialue p. 040 559 8154, nina.hanni@omahame.fi.

Tuoreimmat ajankohtaiset