Readspeaker

Haluatko edistää lasten astman hoitoa – Tays allergiakeskus etsii alle 3-vuotiaita terveitä lapsia tutkimukseen

Alle kouluikäisten lasten astmaoireiden selvittely on hankalaa, koska he eivät yleensä pysty normaaleihin puhalluskokeisiin. Tays allergiakeskus etsii alle 3-vuotiaita terveitä lapsia astman laitetutkimukseen, jossa pyritään löytämään ratkaisuja tähän. Tutkimus on kivuton ja melko vaivaton.

Uutinen

Uudella menetelmällä mitataan lapsen lepohengitystä unen aikana epäsuorasti ja pyritään havaitsemaan astmaan viittaavat muutokset hengityksessä. Tässä tutkimuksessa tehdään mittauksia terveillä lapsilla tuloksen normaalin vaihteluvälin selvittämiseksi.

Lapsenne saattaa soveltua tutkimukseen, jos

  • hän on syntynyt täysiaikaisena
  • hän on 6 kk–3 v ikäinen
  • hänellä tai hänen vanhemmillaan ei ole diagnosoitu astmaa
  • hänellä ei ole lääkärin toteamia allergioita tai atooppista ihottumaa

Tutkimukseen osallistuvat käyvät yhden kerran lastentautien erikoislääkärin vastaanotolla, jolloin varmistetaan tutkimukseen sopivuus ja opetetaan kotiin annettavan pienen laitteen käyttö.

Ennen nukkumaanmenoa kotona saatte laittaa lapsellenne pienet tarralaput kainaloiden alueelle, jotka liitetään johdoilla laitteeseen, joka on lapselle annettavan paidan taskussa. Aamulla laput irrotetaan ja mittaus lopetetaan. Mittauksia toistetaan kahtena peräkkäisenä yönä, minkä jälkeen laite postitetaan takaisin.

Tutkimus on kivuton ja melko vaivaton. Siinä ei anneta lääkkeitä tai pistoksia tai oteta verinäytteitä. Osallistumalla voitte olla mukana edistämässä lasten astman hoitoa.

Matkakuluja ei korvata. Tutkimuksesta vastaa lastenallergologian dosentti Marita Fallström (tieteessä Paassilta).

Voitte halutessanne olla yhteydessä tutkimushoitaja Tiina Mäkeen sähköpostilla allergiakeskustutkimushoitaja@pirha.fi tai puhelimitse 050 343 9195 (arkisin klo 9–11 tai 12–14). Tutkimusaikoja löytyy läpi kesän paitsi tutkimushoitajan kesäloman aikana 1.–26.7.