Hyvinvointialue keskittyy ensi vuonna erityisesti isojen muutosten toimeenpanoon ja toiminnan vakiinnuttamiseen.
Hyvinvointialueen taloudellinen tilanne on huonontunut merkittävästi kuluvan vuoden aikana eikä taloudelliset ja henkilöstövoimavarat riitä nykyisellä tavalla organisoituun ja toteutettuun palvelujärjestelmään. Sen vuoksi hyvinvointialue käynnisti syksyllä laajan palveluverkon uudistuksen, jossa yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa tavoitellaan tuottavuuden kasvua ja kustannustason pysyvää laskua.
Talousarvion alijäämä 43 miljoonaa pienempi
Uudesta talousarviosta on vähennetty yhteensä lähes 43 miljoonaa euroa. Se koostuu muun muassa 240 henkilötyövuoden ja noin 12 miljoonan euron henkilöstömenojen vähennyksestä. Tytär- ja osakkuusyhtiöiden kanssa on sovittu yhteensä 5,65 miljoonan euron säästöistä. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen esitetty talousarvio on 23,55 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun joulukuun alussa hyväksytyssä ensimmäisessä talousarviossa alijäämää oli noin 66 miljoonaa euroa. Vuosien 2023 ja 2024 alijäämät tulee kattaa vuoteen 2026 mennessä.
Aluehallitus käsittelee esitystä 18.12. ja aluevaltuusto 15. tammikuuta.
Aluehallitukselle esitetään maanantaina myös kohdennettujen yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä palveluverkon osa-alueilla, jotka koskevat lasten, nuorten ja perheiden palveluja, suun terveydenhuoltoa, avokuntoutusta, vammaisten päivä- ja työtoimintaa sekä vammaissosiaalityötä. Näitä koskevia palvelujen verkoston esityksiä on käsitelty aluehallituksessa vasta ensimmäisten yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisen jälkeen.
Linjataan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä
Vuoden viimeisessä aluehallituksessa käsitellään myös hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa, joissa on esitetty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen uusi yhteistyömalli kuntien, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa. Yhteisenä tavoitteena on lisätä pirkanmaalaisten saamaa terveyshyötyä monilla eri toimenpiteillä.
Lähivuosina halutaan erityisesti tukea asukkaita heidän hyvinvointiaan edistävissä valinnoissa, edistää heidän esteetöntä liikkumistaan ja aktiivisuuttaan, tukea mielen hyvinvointia ja päihteettömyyttä, lisätä asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä esimerkiksi järjestöyhteistyön avulla sekä lisätä pirkanmaalaisten arjen turvallisuutta ja hyvinvointia edistävää elinympäristöä esimerkiksi erilaisia riskejä ennakoimalla.