Huomautukset liittyivät lastensuojelun asiakassuunnitelmien ajantasaiseen laatimiseen, tehostetun perhetyön lakkauttamiseen tai palveluntuottajan vaihdokseen liittyvään päätöksentekoon. Lisäksi aluehallintovirasto huomautti, ettei hyvinvointialue ollut erheellisesti antanut aluehallintovirastolle selvitystä siitä, miksi pyydettyjä ja asiakkaille päivittämättömiä asiakassuunnitelmia ei ole toimitettu aluehallintovirastolle.
Pirkanmaan hyvinvointialueella vahvistettiin omaa henkilöstöä perhetyön ja ammatillisen tukihenkilötyön palveluissa keväällä 2024. Keväällä 2024 oma palvelutuotanto oli hetkellisesti vajaakäytöllä ja samanaikaisesti palvelujen ostojen osuus kasvoi. Hyvinvointialueella linjattiin, että palveluja ei osteta ulkopuolelta tilanteissa, joissa vastaavaa palvelua on tarjolla omassa organisaatiossa.
Osana hyvinvointialueen omavalvontaa Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun vastuualueella oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla käytössä menettely, jossa avohuollon palveluostoja käsiteltiin palvelupäällikkötiimissä. Menettelyllä turvattiin asiakkaiden yhdenvertaiset palvelut koko hyvinvointialueella ja tuettiin työntekijöiden päätöksentekoa palvelujen järjestämistapaa koskevan ratkaisun tekemisessä. Palvelupäällikkötiimi ohjasi työntekijöitä ratkaisemaan palvelujen hankintaa yhtenäisillä kriteereillä koko hyvinvointialueella. Tällä hetkellä palvelupäällikön kanssa käydään keskustelut tilanteissa, joissa palveluja ollaan hankkimassa yksilölliseen asiakastarpeeseen perustuen suorahankintapäätöksellä tai palvelujen saannin kriteerien täyttymisen suhteen on epävarmuutta.
Aluehallintovirasto kiinnitti kantelujen käsittelyn yhteydessä huomiota siihen, että lastensuojelun asiakkaiden asiakassuunnitelmia ei oltu päivitetty lapsen tai perheen tilanteen muuttuessa. Myös palvelujen päättymiseen liittyviin päätöksentekomenettelyihin kiinnitettiin huomiota. Menettelytapoihin liittyen työntekijöiden työtä ohjaavia ohjeita on päivitetty ja työntekijöitä muistutettu asiakassuunnitelmien teosta.