Tietosuoja

Valikkonäyttö

Murupolku

Valikkonäyttö

Tietosuoja

Tietosuoja

Tietosuoja on perusoikeus, joka turvaa henkilön oikeuksien ja vapauksien toteutumisen henkilötietojen käsittelyssä. Toimintaamme Pirkanmaan hyvinvointialueella ohjaavat EU:n yleinen tietosuoja-asetus 2016/679 (GDPR) sekä kansallinen lainsäädäntö.

Alamme käsitellä asiakkaiden henkilötietoja 1.1.2023, kun sosiaali- ja terveydenhuolto ja pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueen järjestettäviksi. Myös henkilöstön tietojen käsittely laajenee, kun hyvinvointialueesta tulee yli 19 000 henkilön työantaja.

Henkilötietojen asianmukainen käsittely vahvistaa rekisteröidyn oikeuksia sekä lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Keskeistä on muun muassa henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuus, kerättävien henkilötietojen minimointi ja virheettömyys sekä avoimen informoinnin lisääminen.

Tietosuoja hyvinvointialueen palveluissa

Kun olet asiakkaana Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluissa tai muutoin asioit kanssamme, keräämme henkilötietojasi siinä määrin kuin se on tarpeellista asian hoitamiseksi. Henkilötiedolla tarkoitetaan tietoja, joiden perusteella henkilö voidaan tunnistaa. Esimerkiksi nimi, henkilötunnus, sähköpostiosoite, puhelinnumero sekä asiakas- ja potilastiedot ovat henkilötietoja.

Henkilötietojen käsittelylle Pirkanmaan hyvinvointialueella on aina oikeusperuste. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä ja arkistoinnissa hyvää tietojenkäsittelytapaa, kansallista tietoturvaohjeistusta ja hyviä käytänteitä. Koulutamme henkilöstöämme säännöllisesti, valvomme henkilötietojen käsittelyä ja seuraamme henkilötietoja sisältävien järjestelmien käyttöä.

Oikeutesi ja niiden toteuttaminen

Henkilötietojen käsittelystä muodostuu käyttötarkoitusten mukaisesti eri rekistereitä, joista on laadittu tietosuojaselosteet. Tietosuojaselosteilta voit lukea, mihin tarkoitukseen ja mitä henkilötietojasi Pirkanmaan hyvinvointialueella käsittelemme, ja kuinka voit käyttää tietosuojalainsäädännön mukaisia oikeuksiasi.

Sinulla on rekisteröitynä muun muassa oikeus tietää, käsitelläänkö hyvinvointialueella henkilötietojasi ja mitä henkilötietojasi käsitellään, sekä pyytää itseäsi koskevat tiedot. Sinulla on myös oikeus vaatia virheelliset henkilötiedot oikaistavaksi. Lue lisää rekisteröidyn oikeuksista ja niiden toteuttamisesta.

Henkilötietojen käsittely Pirkanmaan hyvinvointialueella perustuu yleensä lakisääteisen velvoitteen noudattamiseen, yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseen tai julkisen vallan käyttämiseen, eikä hyvinvointialue tällöin tarvitse erillistä suostumusta henkilötietojesi käsittelyyn. Joissakin palveluissa henkilötietojesi käsittely kuitenkin perustuu antamaasi suostumukseen, ja tällöin sinulla on oikeus peruuttaa suostumuksesi koska tahansa.

Lisätietoja

Tietosuojavastaavalta voit kysyä lisää tietosuojasta ja henkilötietojesi käsittelystä hyvinvointialueella:

tietosuojavastaava@pirha.fi
puhelin 03 311 69090

Älä lähetä salassa pidettäviä tietoja suojaamattomassa sähköpostissa. Tarkastus- ja oikaisu- sekä lokitieto- ja selvityspyynnöt tulee lähettää kirjeitse tai sähköisessä asioinnissa.