logo

Insuliinihoitoisen diabeteksen omahoito

Diabetes - Insuliinihoitoisen diabeteksen omahoito

Insuliinihoitoisen diabeteksen omahoito

Insuliinihoitoinen diabetes vaatii päivittäistä verensokerin seurantaa ja insuliinihoidon säätämistä. Diabeteksen hoidon päätavoitteita ovat päivittäinen hyvinvointi ja elinmuutosten välttäminen. Päivittäinen hyvinvointi tarkoittaa, että pystyt elämään diabeteksen kanssa normaalia elämää.

Käytössäsi on tiivis tietopaketti insuliinihoitoisen diabeteksen omahoidon tueksi. Voit hyödyntää ohjeita, jos olet sairastunut insuliinihoitoiseen diabetekseen tai missä tahansa vaiheessa, kun sinulla on tarve kerrata tai syventää diabeteksen omahoidon taitoja.

Ensitieto

Ensitieto-materiaalissa ohjataan verensokerin mittaaminen, insuliinin pistäminen, insuliinihoidon ja insuliinin säätämisen periaatteet, hiilihydraattien arvioiminen, matalan sokerin tunnistaminen ja hoito sekä happomyrkytyksen tunnistaminen ja hoito.

Ensitieto-materiaali 

Omahoidon syventävä tieto

Omahoidon syventävä tieto -materiaalin avulla opit, miten säädät insuliiniannoksiasi itsenäisesti verensokeriseurannan perusteella. Jos joudut käyttämään hoidossasi insuliinia, ei riitä, että terveydenhuollon ammattilainen säätää insuliiniannoksiasi, vaan sinun tulee itse oppia ja rohkaistua muuttamaan insuliiniannoksia tarpeen mukaan.

Omahoidon syventävä tieto 

Seuranta ja lisäsairaudet

Seuranta ja lisäsairaudet -materiaalissa kerrataan, minkälaisia seurantaverikokeita ja muita tutkimuksia tarvitaan diabeteksen lisäsairauksien seulonnassa ja hoidossa. Diabetekseen voi liittyä silmien, munuaisten, jalkojen ja verisuonten terveyteen vaikuttavia lisäsairauksia, joita voi kuitenkin ennalta ehkäistä ja hoitaa varhaisessa vaiheessa.

Seuranta ja lisäsairaudet 

Ravinto

Ravinto-osiossa saa tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja siitä, millaisilla ruokailuvalinnoilla pystyt tekemään diabeteksen hoidosta helpompaa.

Ravinto 

Testaa oppimaasi

Testaa oppimaasi-materiaalin avulla voit testata itsenäisesti, miten hyvin sinulla on hallussa insuliinihoitoisen diabeteksen omahoidon taidot. Kysymysten jälkeen näet oikeat vastaukset, joten opit samalla.

Testaa oppimaasi